ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Αμπελουργοί σε αδιέξοδο: Ζητούν εγγυημένη χαμηλότερη τιμή – Κατρακύλα τιμών και παραγωγής για το φετινό κρασί

Μπορεί εμείς εδώ στην Ελλάδα να μη βάζουμε ζητήματα που αφορούν τους αγρότες και που θεωρούνται “αντίθετα” με τις κοινοτικές επιταγές, όμως οι Γάλλοι αμπελουργοί πιέζουν το δικό τους κράτος να ορίσει μια σταθερή και εγγυημένη κατώτατη τιμή για τους οίνους.

Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστος Μάρκου, η κεντρική οργάνωση αμπέλου και οίνου προτίθεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε διεκδικητικό πλαίσιο που θα εμπεριέχει και αυτό το αίτημα, κάτι βέβαια που προϋποθέτει ότι θα πρέπει να ασκηθούν προς τις Βρυξέλλες οι ανάλογες πιέσεις και να δοθεί η σχετική έγκριση για να ισχύσει ένα τόσο σημαντικό μέτρο. Συγκεκριμένα, το αίτημά του για καθορισμό κατώτατης τιμής στο κρασί, που θα οριστεί και θα εγγυηθεί το κράτος για να σωθεί ο αμπελώνας, επαναλαμβάνει το Κίνημα για την Προάσπιση των Οικογενειακών Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (MODEF) στη Γαλλία.

Εξακολουθώντας να επικρίνει τα αιτήματα για την εκρίζωση των αμπελιών στη Γαλλία, όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, το MODEF καλεί το κράτος να ορίσει μια σταθερή και εγγυημένη κατώτατη τιμή για τους οίνους.

«Η απόσταξη είναι μέτρο κρίσης, πιέζει τις τιμές προς τα κάτω», προειδοποιεί το σωματείο σε δελτίο Τύπου, εκτιμώντας ότι «η Πολιτεία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι αμπελουργοί είναι στα χειρότερά τους. Το MODEF φοβάται κοινωνική καταστροφή στην αμπελουργία! Σήμερα οι αμπελουργοί δε θα μπορούν να επιβιώσουν με τόσο χαμηλές τιμές. Η οικονομική κατάσταση των αγροκτημάτων είναι δύσκολη, οι ταμειακές ροές στο “κόκκινο”».

Το MODEF αναφέρεται, εξάλλου, σε «μια άνευ προηγουμένου κρίση που έχει χαρακτηριστικά: πτώση στη συγκομιδή στον Νότο, τιμές που καταβάλλονται στους παραγωγούς σε κάθετη πτώση, το κόστος που έχει εκραγεί κατά 40%, εντυπωσιακή άνοδος των τιμών των ξηρών υλικών, η υποκατανάλωση κόκκινου, ο πληθωρισμός που περιορίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και επιβραδύνει τις αγορές κρασιού…».

Οι τιμές παραγωγού σε πτώση

Αντιμέτωπη με τα διαφαινόμενα οικονομικά αδιέξοδα και την αυξανόμενη ανθρώπινη απόγνωση, το MODEF προτείνει κατώτατη τιμή καθορισμένη και εγγυημένη από το κράτος:

  • 100 €/hl για τους επιτραπέζιους οίνους.
  • 160 €/hl για τους οίνους Π.Γ.
  • 200 €/hl για τους οίνους ΠΟΠ και 260 €/hl για βιολογικά κρασιά.

Επίσης, προτείνει «καταβολή προκαταβολής 15% κάθε φορά που υπογράφεται σύμβαση», προώθηση από το υπουργείο Γεωργίας «σύστασης μονάδας κρίσης με τη συμμετοχή όλων των αγροτικών σωματείων», «δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης για αμπελουργούς ενός δισεκατομμυρίου ευρώ», «καταβολή κοινωνικών εισφορών από τον προϋπολογισμό», λήξη αδειών για νέες φυτεύσεις και «επιστροφή δικαιωμάτων φύτευσης», «ενίσχυση ανά εκτάριο για τους βιολογικούς αμπελώνες», «αύξηση μισθών και συντάξεων», όπως μεταδίδει το in.gr.

Η ΚΕΟΣΟΕ

«Η κατώτατη εγγυημένη τιμή για τον παραγωγό αντιτίθεται στις κοινοτικές νόρμες. Είναι δηλαδή κάτι που θεωρείται απορριπτέο από την Κομισιόν, αλλά τελικά, αν αλλάξουν τα δεδομένα, με καθαρά πολιτική απόφαση κορυφής, μπορεί να γίνει αποδεκτό. Εμείς αυτό το θέμα θα το συζητήσουμε στο τέλος του μήνα, στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΚΕΟΣΟΕ», όπως αποκαλύπτει ο ίδιος.

«Αυτά που θα γίνουν στη Γαλλία, αν γίνει αποδεκτό το αίτημα των Γάλλων, θα γίνουν και στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον συνεταιριστή, που προσθέτει ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την Copa-Cogeca (Επιτροπή Επαγγελματικών Αγροτικών Οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Γενική Επιτροπή Αγροτικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Στο ερώτημά μας, αν υπάρχουν σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στην Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελουργικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και το Κίνημα για την Προάσπιση των Οικογενειακών Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (MODEF) στη Γαλλία, η απάντηση του παλαίμαχου συνεταιριστή ήταν θετική. «Συνεργαζόμαστε απόλυτα», όπως χαρακτηριστικά μας είπε.

Εγκαταλείπουν τους αμπελώνες – Πολύ χαμηλή η φετινή παραγωγή

Περιγράφοντας, τέλος, τη φετινή χρονιά, ο Χρήστος Μάρκου μίλησε για «χάλια», λέγοντας τα εξής: «Τελικά, η παραγωγή στη χώρα μας ήταν πάρα πολύ χαμηλή. Οι τιμές δεν πήγαν εκεί που έπρεπε να πάνε. Οπότε και υπάρχει ένα κύμα νέων εγκαταλείψεων, πράγμα που σημαίνει ότι θα πάει ακόμα πιο κάτω. Έχουν μάλιστα γίνει σημαντικές εγκαταλείψεις τα τελευταία χρόνια. Αλλά και φέτος, που ήταν η χρονιά πάρα πολύ δύσκολη, νομίζω ότι το φαινόμενο θα είναι εντονότερο. Έτσι θα δούμε σύντομα τι θα γίνει και με τις εισαγωγές κρασιών. Έχει σημασία να πούμε ότι η Ιταλία έχει φέτος πάρα πολύ υψηλές τιμές. Οπότε, οι εισαγωγές από ’κει είτε θα μπουν με υψηλή τιμή, είτε δε θα μπουν καθόλου. Οπότε μάλλον θα γίνουν εισαγωγές από άλλες περιοχές, όπως είναι η νότια Αμερική και η Αφρική».

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ