ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Διευρυμένη σύσκεψη για τη διαχείριση των υδατικών πόρων

Οι δυσμενείς επιπτώσεις της λειψυδρίας και των ορατών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην άρδευση και την ύδρευση, οι οποίες επηρεάζουν την αγροτική οικονομία, τις γεωργικές πρακτικές και συνολικά την ευημερία του τόπου, η αντιπλημμυρική προστασία της Κρήτης αλλά και η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του νησιού σε συνολικό επίπεδο τα επόμενα χρόνια, βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που έγινε στο Ηράκλειο το Σάββατο 18/11/2023, με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Λευτέρη Αυγενάκη  και του Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη

Από πλευράς Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος , κ. Άρης Παπαδογιάννης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ. κ. Θοδωρής Νίνος.

Η δημιουργία Master Plan για την «Ενιαία Διαχείριση των Νερών» στην Κρήτη, είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός , κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Στη διάρκεια της ουσιαστικής αυτής συνάντησης, μεταξύ άλλων αναδείχθηκε από τους συμμετέχοντες, ο «στρατηγικός»  ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια ο Ο.Α.Κ. στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων ,  με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη ν’ αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ο Ο.Α.Κ. είναι το κατάλληλο εργαλείο που πρέπει να παίξει τον ρόλο του φορέα διαχείρισης του νερού, σε ολόκληρη την Κρήτη».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης, αναφέρθηκε στα «βήματα» που έχουν γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στην συνεργασία που πρέπει να υπάρξει μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και κυρίως στο ολοκληρωμένο  «Master Plan» που αφορά τη συνολική διαχείριση του νερού στην Κρήτη, το οποίο έχει εκπονήσει ο «Οργανισμός».

«Πρόκειται για ένα Σχέδιο Διαχείρισης των Υδραυλικών Έργων της Κρήτης, το οποίο έχει ολοκληρωθεί από το 2022.  Μια μελέτη μοναδική στην Ελλάδα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και «ακουμπάει» στους «3» βασικούς πυλώνες: Ύδρευση, Άρδευση και Αντιπλημμυρικά Έργα. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό επιστημονικό «εργαλείο», για το οποίο θα ενημερώσουμε τους μελετητές του νέου Master Plan του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε τα επιστημονικά του δεδομένα, να αξιοποιηθούν στο νέο σημαντικό εγχείρημα, με τη συνεργασία όλων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδογιάννης στην τοποθέτηση του.

Ιδιαίτερη δε, ήταν και η αναφορά του, στη δρομολογούμενη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ο.Α.Κ. στον νευραλγικό τομέα της «Ασφάλειας των Φραγμάτων».

«Η κλιματική αλλαγή και οι πολυεπίπεδες αλλαγές που φέρνει στην Κρήτη σε ύδρευση , άρδευση και στις υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας παράλληλα με το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που επικρατεί στο νησί,  επιβάλλουν άμεσα την «ενιαία διαχείριση» με στόχους την εξασφάλιση ποιοτικών και επαρκών ποσοτήτων ύδατος για ύδρευση και άρδευση, με κριτήρια κόστους- αποτελεσματικότητας, αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις  για την αύξηση  της υδραυλικής επάρκειας των αντιπλημμυρικών μας υποδομών. Ο Ο.Α.Κ. έχοντας ολοκληρώσει το έτος 2022 το «Master Plan» διαχείρισης υδάτινων πόρων για την Κρήτη καθώς και σχετικού σχεδίου διαχείρισης πλημμυρικών φαινομένων μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σε αυτό το έγχείρημα» υπογράμμισε από την πλευρά ο Πρόεδρος του Ο.Α.Κ., κ. Θοδώρης Νίνος.

Τόσο ο Γενικός Διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ.  Αντώνης Κοτσώνης όσο και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης εξήραν από την πλευρά τους το πολυεπίπεδο έργο του Ο.Α.Κ., ενώ συμμετέχοντες στην συνάντηση,  υπογράμμισαν ακόμη την ανάγκη της στενής συνεργασίας που πρέπει να υπάρξει μεταξύ του «Οργανισμού» και του Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για «τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων και άλλων λειτουργικών χώρων του Ο.Α.Κ., με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους».

Η σύσκεψη, έγινε παρουσία Δημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών και του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων [Π.Ε.Δ.] Κρήτης, κ. Γιάννη Κουράκη,  με την συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων, υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μετά το πέρας της διευρυμένης  σύσκεψης, ακολούθησε συνάντηση εργασίας, μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, του  Γενικού Διευθυντή Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ.  Αντώνη Κοτσώνη και της Διοίκησης του Ο.Α.Κ. , με  την ομάδα των συμβούλων μελετητών, για τον συντονισμό των επόμενων βημάτων.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ