ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Δάκος και γλοιοσπόριο αποτελείωσαν τη μικρή σοδειά ελαιοπαραγωγών (φωτογραφίες)

Δέκα πέντε  μέρες μετά την έναρξη στης συγκομιδής του ελάχιστου ελαιόκαρπου που είχε μείνει στους ελαιώνες της Ιεράπετρας, τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώνουν τα ελαιοτριβεία της περιοχής αλλά και οι πιο συνειδητοποιημένοι ελαιοπαραγωγοί είναι αποκαρδιωτικά , καθώς οι αποδόσεις του ελαιόκαρπου που έχει αλεστεί είναι πολύ κακές οι δε οξύτητες πάρα πολύ μεγάλες , δεδομένου ότι κυμαίνονται από 10 έως 25 γραμμές, δηλαδή από 1,00-2,50 οξέα.

Αυτό σύμφωνα με τον έμπειρο ελαιοπαραγωγό της Καλαμαύκας κ Μανόλη Γαρεφαλάκη , «οφείλεται αφενός μεν στην τεράστια δακοπροσβολή αλλά κυρίως στο γλοιοσπόριο που κατάστρεψε τον ελαιόκαρπο και αποτέλεσε την αιτία που ένα μεγάλο ποσοστό της μικρής φετινής παραγωγής έχει ήδη πέσει στη γή. Εκτιμώ ότι είναι η πιο δύσκολη χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς που δεν έχουν άλλα εισοδήματα  και θα πρέπει η πολιτεία να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να  δώσει κάποιες έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις  σε αυτούς τους ελαιοπαραγωγούς με τον  πιο μικρό κλήρο», μας είπε ο κ Μανόλης Γαρεφαλάκης .

παραγωγός

Για να επιβεβαιώσουμε τα λεγόμενα του κ Γαρεφαλάκη, επισκεφτήκαμε το πιο κοντινό ελαιουργείο στο Κεντρί που ξεκίνησε να αλέθει τις ελιές των ελαιοπαραγωγών από τις 2 Νοεμβρίου.

«Η κατάσταση είναι τραγική και για τους ελαιοπαραγωγούς και για τα ελαιοτριβεία. Η φετινή παραγωγή είναι τελικά πολύ μικρότερη από εκείνη που είχαμε εκτιμήσει ένα μήνα νωρίτερα , τότε που λέγαμε ότι θα κυμανθεί γύρω στο 30% της περσινής σοδειάς σε επίπεδο Δήμου Ιεράπετρας. Σήμερα μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι η ευρύτερη Ιεράπετρα δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει τους 500 τόνους λάδι συνολικά . Δηλαδή θα είναι γύρω στο 15-18% της περσινής σοδειάς. Αν μάλιστα το Σαββατοκύριακο φυσήξουν ισχυροί βοριάδες τα ποσοστά θα διαμορφωθούν ακόμη χαμηλότερα .

ελιες

Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν διαπιστώσει ότι οι ελιές τους πέφτουν στη γη και παρότι είναι ακόμη πράσινες,  σπεύδουν να προλάβουν να σώσουν οτιδήποτε μπορεί να σωθεί. Στο ελαιουργείο έρχονται άνθρωποι  που ζητούν να αλέσουν λίγες ελιές που έχουν μαζέψει γιατί δεν έχουν στο σπίτι τους λάδι να βάλουν στη σαλάτα.

Στο ελαιουργείο του Κεντριού φέτος προσπαθούμε να βάλουμε  τον κόσμο να μπεί στην κοινή  άλεση . Αυτό συμφέρει καλύτερα και τον ελαιοπαραγωγό αλλά και το εργοστάσιο. Καταργήσαμε τα τσουβάλια και βάζουμε τις ελιές σε μεγάλες πλαστικές κλούβες που αερίζονται, ώστε να μη βράζει ο καρπός αν μείνει μερικές ώρες στο τσουβάλι. Παρόλα αυτά οι ελιές που συγκομίζονται αυτές τις πρώτες 15 μέρες είναι ξερές , αφυδατωμένες και πολύ χτυπημένες από το δάκο και το γλοιοσπόριο. Όσοι σκέφτηκαν να κάνουν έναν ψεκασμό κάλυψης το Σεπτέμβριο με φάρμακο κατά του δάκου μαζί με χαλκό έχουν καλύτερη ποιότητα ελαιόλαδου και περισσότερες ελιές.

ελιες

Ο ζεστός καιρός η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και η παρατεταμένη ανομβρία, μας έχει κάνει τεράστια ζημιά θυμίζοντας μας την αντίστοιχη κακή χρονιά του 2018, όταν είχαμε ξανά τα ίδια προβλήματα, τα οποία δυστυχώς τα ξεχάσαμε πάρα πολύ γρήγορα», μας είπε ο συνταξιούχος ελαιουργός κ Μανόλης Παπαδάκης.

Η κακή ποιότητα του αγουρέλαιου που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα,  στο πρώτο 15θήμερο του Νοέμβρη, έχει ρίξει τις τιμές παραγωγού στο ελεύθερο εμπόριο της Ιεράπετρας γύρω από τα 7 ευρώ το κιλό. Λόγω της ανομβρίας υπάρχει ο φόβος ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ κακή για τους ελαιοπαραγωγούς , που θα αφήσουν τους ελαιώνες τους χωρίς νερό ακόμα και μέσα στο χειμώνα.

ελιες

Οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν από τους αγροτικούς φορείς που τους εκπροσωπούν να διεκδικήσουν επιτέλους και για εκείνους που το δικαιούνται εφέτος στον απόλυτο βαθμό, να σκύψει πάνω τους η κυβέρνηση και να τους εντάξει- όπως κάνει με τους αγρότες της Βόρειας Ελλάδας – στην κατηγορία των παραγωγών που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και συνεπώς δικαιούνται έστω μια μικρή βοήθεια(de minimis) από της Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις(ΚΟΕ) από τη στιγμή που τους ζητάει να πληρώνουν υποχρεωτικά τον ΕΛΓΑ από τον οποίο δεν έχουν πάρει ποτέ ούτε μια «τσακιστή δεκάρα».

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ