ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη: Ακρίβεια, αγώνας για την καθημερινότητα και νέοι σε απόγνωση

Εν μέσω μίας οικονομικής καταιγίδας ζουν τα ελληνικά νοικοκυριά εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των τιμών στα τρόφιμα, σε συνδυασμό με την εκτόξευση των τιμών σε ενέργεια και καύσιμα, αλλά και τις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις των επιτοκίων.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, προκαλώντας μεσοσταθμικά μία απώλεια εισοδήματος, που αγγίζει το 14% για τη μέση ελληνική οικογένεια. Σε ακόμα πιο δεινή θέση βρίσκονται τα ευάλωτα νοικοκυριά που αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές ανάγκες σε σίτιση και στέγαση. Ένας στους τρεις Έλληνες βρίσκεται πλέον στο όριο της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το γεγονός ότι η  κατανάλωση του γάλακτος και του ψωμιού βαίνει μειούμενη δείχνει το βάθος του προβλήματος αναφέρουν παράγοντες του οργανωμένου λιανεμπορίου. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι δύο στους τρεις (67%) σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν αγορές την επόμενη φορά που θα λάβει χώρα ένα μεγάλο αγοραστικό / εκπτωτικό γεγονός, και περισσότεροι από οκτώ στους δέκα καταναλωτές (83%) από αυτούς αναβάλλουν κάποιες από τις αγορές τους μέχρι τότε.

Σε χειρότερη θέση βρίσκονται οι νέοι της χώρας μας, που μετά από 10 χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης και πανδημίας, αδυνατούν να αφήσουν το πατρικό τους σπίτι και να ξεκινήσουν τις δικές τους οικογένειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα είδε τον πληθυσμό της να μειώνεται κατά 450.000.

Στο Ηράκλειο, το πρόβλημα όπου νέοι που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά και συνεχίζουν να μένουν στο πατρικό τους σπίτι είναι πολλοί. Αδυνατούν δηλαδή να ξεκινήσουν τη δική τους ζωή καθώς ο μισθός που λαμβάνουν δεν αρκεί για να πληρώσουν ενοίκιο.

Μεγάλος για τα ελληνικά νοικοκυριά είναι και ο βραχνάς που προκαλείται από τα έξοδα που καλούνται να κάνουν προκειμένου να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. αφού πολλές φορές, χρειάζεται να δαπανήσουν ακόμα και τον μισό μισθό.

Από την άλλη, την ανηφόρα τραβούν συνεχώς οι τιμές στα καύσιμα με την μέση τιμή της απλής αμόλυβδης να έχει ξεπεράσει ήδη τα 2 ευρώ.

Στο Ηράκλειο συγκεκριμένα η μέση τιμής της αμόλυβδης βενζίνης κυμαίνεται στα 2.07 ευρώ το λίτρο ωστόσο σε περιοχές εκτός κέντρου είναι υψηλότερη.

Στο 1,86 – 87, κυμαίνεται η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Παράλληλα, το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται την 15η Οκτωβρίου σύμφωνα με τους πρατηριούχους με τιμή -σοκ με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθώς θα κυμανθεί στο 1,55 με 1,57 ευρώ/λίτρο στα αστικά κέντρα ενώ στα νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές, η τιμή διάθεσης θα είναι ακόμα υψηλότερη.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ