ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Αγωνιούν αγρότες & κτηνοτρόφοι της χώρας – «Δώστε περισσότερα χρήματα στον πρωτογενή τομέα»!

Να μην επαναληφθεί η χαμηλή οικονομική στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων του πρώτου lockdown, διεκδικούν οι αγροτικοί φορείς

«Δώστε στον πρωτογενή τομέα την οικονομική στήριξη που δε δώσατε κατά το πρώτο lockdown», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι εκπρόσωποι του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας προς την κυβέρνηση, μετά την έναρξη της δεύτερης πανελλαδικής καραντίνας, για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Κοινή, δε, είναι η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση δε στήριξε μέχρι σήμερα μετά το πρώτο lockdown της φετινής άνοιξης τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στον βαθμό που θα έπρεπε, γεγονός που σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επαναληφθεί και σε αυτή τη νέα περίοδο καραντίνας, που διανύουμε από το περασμένο Σάββατο.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ζήτησε στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα, όχι τόσο στον κ. Βορίδη όσο στον κ. Σταϊκούρα, να δοθεί μεγαλύτερο οικονομικό βάρος σε σχέση με αυτό που δόθηκε από την άνοιξη και μετά, στον πρωτογενή τομέα, σε όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Όχι μόνο για την επιβίωση των παραγωγών, αλλά και για να έχει διατροφική επάρκεια η χώρα μέσα σε αυτή την πανδημία.

«Το πακέτο που ανακοινώθηκε από το πρώτο lockdown για τη στήριξη του αγροτικού τομέα ήταν ελλιπές. Μην ξεχνάμε ότι η χώρα είναι καθαρά αγροτική. Και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα θα δημιουργήσει και ένα ντόμινο εξελίξεων για τη γενικότερη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Διότι η παραγωγή προϊόντων αυτόματα δημιουργεί ισχυρό δευτερογενή και τριτογενή τομέα», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Και καταλήγει λέγοντας: «Επειδή την προηγούμενη φορά ο πρωτογενής τομέας δεν πήρε αυτό που του αναλογούσε, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είχε κονδύλια τέτοια που να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση, κάτι το οποίο και φάνηκε ξεκάθαρα από τα γεγονότα, χρειάζεται οι ίδιοι οι βουλευτές, κυρίως του κυβερνώντος κόμματος, να επιδιώξουν ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που θα διατεθούν να πάνε στον πρωτογενή τομέα. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε προβλήματα…».

Οι αντοχές του πρωτογενούς τομέα

Στο μεταξύ, ότι η χώρα μας οδεύει με σταθερό ρυθμό στον ισοσκελισμό του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, κατά την ομιλία του στο 5ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του “Economist”, που διεξήχθη διαδικτυακά. Στο συνέδριο έγινε αναφορά στις ισχυρές αντοχές που έδειξε ο ελληνικός πρωτογενής τομέας κατά τη διάρκεια της πανδημία του κορωνοϊού, με τον κ. Βορίδη να σημειώνει πως η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα όχι μόνο συνεχίστηκε ομαλά πλην ορισμένων εξαιρέσεων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, πέτυχε ρεκόρ χωρίς προηγούμενο, κυρίως στον εξαγωγικό τομέα. Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα την αύξηση που καταγράφηκε στις εξαγωγές κερασιών, η οποία ανήλθε στο 61% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αλλά και την αύξηση που σημείωσαν η εξαγωγή εσπεριδοειδών, ρυζιού και ακτινιδίων. Ο κ. Βορίδης μίλησε για τις παρεμβάσεις του δικού του υπουργείου στους κλάδους οι οποίοι επηρεάστηκαν από την πανδημία, αξιοποιώντας πόρους από το πακέτο ενίσχυσης ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που διαμορφώθηκε για αυτόν τον σκοπό, τονίζοντας παράλληλα ότι έχει διασφαλιστεί συνολικά το ποσό των 350 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του πρωτογενούς τομέα.

Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επήλθε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και για τη διασφάλιση σταθερών κοινοτικών πόρων προς τους Έλληνες αγρότες. Ακόμη, χαρακτήρισε πρόκληση την υλοποίηση των υψηλών φιλοπεριβαλλοντικών φιλοδοξιών της Ένωσης σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας που επιδιώκει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωσε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι συμφωνίες που διέπουν τα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, στη μετά Brexit εποχή.

Τέλος, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στον πρωτογενή τομέα, φέρνοντας ως παράδειγμα την αναγκαιότητα εντατικοποίησης της διασυνοριακής συνεργασίας για την καταπολέμηση του φαινομένου της απάτης στα τρόφιμα και επισημαίνοντας ότι απαιτείται διεθνής συνεργασία, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα έχει διεθνικά χαρακτηριστικά και ένα κράτος δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνο του (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Κριτική Αραχωβίτη κατά Βορίδη

Από την πλευρά του, την περασμένη Παρασκευή, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, τόνισε ότι «γίνεται πλέον αντιληπτό σε όλους ότι η ελληνική κοινωνία υφίσταται τις συνέπειες της ολοκληρωτικής ανευθυνότητας, της εγκληματικής ολιγωρίας και της παντελούς αδιαφορίας της κυβέρνησης. Οι συνέπειες είναι βαθιές σε όλα τα επίπεδα της ζωής και της οικονομίας. Όσο και να προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, να μετατοπίσουν τις ευθύνες όπου είναι δυνατόν, εκτός από τους ίδιους, αυτή αμείλικτη επελαύνει και θέτει τη χώρα μας σε μια μεγάλη περιπέτεια».

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «δε μας χαροποιεί αυτή η σκληρή δικαίωση των όσων ζητούσαμε σαν ΣΥΡΙΖΑ εδώ και οκτώ μήνες. Αντίθετα μεγαλώνει την ευθύνη μας για τη δυναμική αλλαγή των όσων ζούμε». Αναφέρθηκε ακόμη στον κρίσιμο ρόλο της πρωτογενούς παραγωγής στο ξεπέρασμα των επιπτώσεων της πανδημίας και του 2ου lockdown και τόνισε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση της Ν.Δ. δε δείχνει να αναγνωρίζει και να εκτιμά ιδιαίτερα αυτόν το ρόλο».

«Χαρακτηριστικότερα δείγματα γραφής έχουμε τόσο από την έκθεση Πισσαρίδη, όσο και από τον προϋπολογισμό, όπου ο πρωτογενής τομέας είναι ο μεγάλος απών. Αυτά είναι ανησυχητικά δείγματα για την πορεία εξόδου από τη βαθειά κρίση», κατέληξε.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ LOCKDOWN

Λειτουργούν κανονικά τα γεωπονικά καταστήματα

Με σχετική του ανακοίνωση, ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας θέλησε να ενημερώσει τα μέλη του, που διατηρούν καταστήματα εμπορίας αγροτικών εφοδίων, ότι κατά την περίοδο του lockdown η λειτουργία των καταστημάτων θα συνεχιστεί κανονικά, όπως ακριβώς ίσχυσε και στην περίοδο του lockdown του περασμένου Μαρτίου.

«Η τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας θεωρείται αυτονόητη. Η ομαλή και απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, για αυτό απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας να είναι όσο το δυνατόν ηπιότερες», σύμφωνα με τον σύλλογο.

Στο μεταξύ, ότι «επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα και φυσικά οι μετακινήσεις όσων απαιτούνται για να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή των ελιών και άλλων αγροτικών προϊόντων, ενώ επιτρέπονται επίσης όλες οι βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες» ξεκαθάρισε προς τους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, στο πλαίσιο των νέων μέτρων. Επίσης, διευκρίνισε ότι οι λαϊκές αγορές θα διεξάγονται με τη συμμετοχή του 50% των παραγωγών-πωλητών, και με τους πάγκους να απέχουν μεταξύ τους πέντε μέτρα.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ