ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη – λιομάζωμα: Αγωνία για ζημιές στα ελαιόδεντρα από τις βροχοπτώσεις

Η πρωτοφανής κακοκαιρία, με τις έντονες βροχοπτώσεις, που πλήττει από χθες πολλές περιοχές της Κρήτης με επίκεντρο το νομό Ηρακλείου και κυρίως τους Δήμους Χερσονήσου και Μινώα Πεδιάδος, εκτός των άλλων, ήταν αιτία για να σταματήσει το λιομάζωμα, το οποίο, αυτές τις μέρες ήταν στο αποκορύφωμά του.

Τώρα, το ράβδισμα των ελαιόδεντρων και η συγκομιδή των ελιών και στη συνέχεια το άλεσμά τους, έχουν πάρει αναβολή, μέχρι να κοπάσει η βροχόπτωση και να στεγνώσουν τα χωράφια για είναι προσβάσιμα.

Το θέμα είναι σε ποια κατάσταση θα είναι τα ελαιόδεντρα μετά από τόση βροχόπτωση και εάν ο ελαιόκαρπος έπαθε ζημιές ή έπεσε από τα δέντρα στη λάσπη.

Εκτός από αυτό, επειδή βρισκόμαστε σε γενικό λοκ-ντάουν, εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα η μετακίνηση, εντός ή εκτός νομού, των εργατών για το λιομάζωμα.

Παρ’ όλο που υπάρχουν πολλές ασάφειες σχετικά με την μετακίνηση των αγροτών στις περιουσίες τους και των εργατών τους (που πολλές φορές είναι συγγενικά πρόσωπα που βοηθούν στο λιομάζωμα), εν τούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr η πολιτεία δεν προτίθεται να “τιμωρήσει” με πρόστιμο όσους αποδεδειγμένα πηγαίνουν για το λιομάζωμα.

Συγκεκριμένα, για την μετακίνηση χρειάζεται από μεν τον ιδιοκτήτη του χωραφιού μια υπεύθυνη δήλωση ότι πηγαίνει στις ελιές, το Ε9 και την ταυτότητά του, για δε τους εργάτες (συγγενικά πρόσωπα ή φίλους) μια υπεύθυνη δήλωση ότι “πηγαίνουν να βοηθήσουν στο λιομάζωμα” και την ταυτότητά τους. Βέβαια υπάρχει και το πρόβλημα των “εισαγόμενων” εργατών γης, από άλλες χώρες, που, παρ’ όλο ότι έχουν γίνει από τους μεγαλοπαραγωγούς όλες οι νόμιμες ενέργειες για να τους φέρουν στην Κρήτη, το lockdown και η υποχρεωτική καραντίνα 7 ημερών σε όσους έρχονται στη χώρα, καθυστερεί την έλευσή τους. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το λύσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ: ekriti.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ