ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κρήτη: Αδικαιολόγητες αυξήσεις με άλλοθι τον πόλεμο – Τι καταγγέλλουν παραγωγοί του νησιού

Σε αδικαιολόγητες αυξήσεις, με πρόσχημα τις εξελίξεις του πολέμου, προχωρούν στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι κάθε λογής κερδοσκόποι της αγοράς, με τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων να ζητούν αυστηρότερους ελέγχους, τόσο στον τομέα των καυσίμων και της ενέργειας όσο και στα τρόφιμα, και να καταγγέλλουν τη δράση κυκλωμάτων και καρτέλ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, κάνει λόγο για «μαυραγορίτες» στην ελληνική αγορά. «Το να κερδοσκοπεί κάποιος εν καιρώ πολέμου θυμίζει μαυραγορίτες της Κατοχής», τόνισε κατηγορηματικά. Πάντως, έδωσε και τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις πως «οι εισαγωγές γίνονται ομαλά» και ότι «υπάρχει επισιτιστική επάρκεια».

«Υπήρξαν αναφορές για κάποιους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα που έχουν αποθέματα και προσπαθούν να επωφεληθούν από την κατάσταση. Υποχρεούνται πλέον να δηλώνουν τα αποθέματά τους. Το να κερδοσκοπεί κάποιος εν καιρώ πολέμου θυμίζει μαυραγορίτες της Κατοχής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σίμος Κεδίκογλου σε δηλώσεις του. Επανέλαβε δε ότι, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δόθηκαν ενισχύσεις 200 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους για να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές. «Σε μια δεύτερη φάση, αναπροσαρμόζουμε τις καλλιέργειες της χώρας μας», σύμφωνα με τον ίδιο.

Νοθεία στα καύσιμα

Μόνο τα κυκλώματα λαθρεμπορίας βγαίνουν κερδισμένα από τις ανατιμήσεις σε καύσιμα, πρώτες ύλες, σιτηρά και άλλα βασικά είδη. Πολλαπλά χαμένοι βγαίνουν όμως οι καταναλωτές, οι νομοταγείς επιχειρήσεις αλλά και το ίδιο το κράτος, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Είναι ενδεικτικό ότι στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου το κράτος εισέπραξε 48 εκατομμύρια παραπάνω από όσα υπολόγιζε ως ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγά τους (313 εκατ. ευρώ αντί 361 εκατ. ευρώ). Η αύξηση από ΦΠΑ συνδέεται με την ακρίβεια και τις υψηλότερες τιμές πώλησης, ιδίως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ευρώπη (24 Φεβρουαρίου).

Από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ενεργειακών προϊόντων, όμως, το κράτος αποκόμισε 69 εκατομμύρια λιγότερα από όσα προϋπολόγιζε (630 αντί 699 εκατ. ευρώ). Δηλαδή τελικά το κράτος “μπήκε μέσα” 21 εκατομμύρια ευρώ και δεν έβγαλε περισσότερα επειδή αυξήθηκαν οι τιμές στα καύσιμα και στην ενέργεια.

Επειδή ο ΕΦΚ επιβάλλεται στον όγκο πωλήσεων και είναι άσχετος από την τιμή πώλησης, συνάγεται ότι επήλθε πτώση πωλήσεων. Δηλαδή η αγορά έχασε κατανάλωση 10%, αφού και τα έσοδα του Ειδικού Φόρου έπεσαν 10%

Στο σημείο αυτό μπαίνει όμως και ο παράγοντας “λαθρεμπόριο”. Το 2021, πριν ακόμα ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά ενώ είχε ξεκινήσει ήδη το “ράλι” ακρίβειας για φυσικό αέριο και πετρελαιοειδή, η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε συνολικά 14.196 ελέγχους ενεργειακών προϊόντων και διαπίστωσε 1.138 παραβάσεις. Δηλαδή μία στις 12 ελεγχόμενες επιχειρήσεις πιάστηκαν να αισχροκερδούν από την ΑΑΔΕ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι πρατηριούχοι σε ολόκληρη τη χώρα είχαν μέχρι σήμερα χαρακτηρίσει ως μονόδρομο τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα για να μπορέσουν οι καταναλωτές να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. Εξάλλου, εδώ και χρόνια επισημαίνουν ότι με την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τη μια δεν αντιμετωπίστηκε το λαθρεμπόριο ποτέ, και από την άλλη το κράτος έχει τεράστια διαρροή εξόδων, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης σε όλα τα είδη καυσίμων.

«Αισχροκέρδεια και καρτέλ»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης τονίζει προς τη “Νέα Κρήτη” ότι όχι τόσο στα τρόφιμα, όσο και στα καύσιμα και την ενέργεια «υπάρχει αισχροκέρδεια αλλά υπάρχουν και καρτέλ στον χώρο των πετρελαϊκών εταιρειών»! Ο Μανόλης Κουμαντάκης τονίζει ότι συμφωνεί απόλυτα στην κατεύθυνση της μείωσης του ΕΦΚ που προτείνουν οι πρατηριούχοι, αλλά προσθέτει ότι «θα πρέπει να μειωθεί και ο ΦΠΑ όχι μόνο στα καύσιμα, αλλά και σε όλα τα προϊόντα»… Επισημαίνει, δε, πως αν μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα, ακριβώς επειδή το κόστος των καυσίμων συμβάλλει και στην αύξηση της ακρίβειας, θα μειωθεί και ο πληθωρισμός και θα αυξηθεί έτσι και η αγοραστική δύναμη του κόσμου.

«Υπάρχει κερδοσκοπία στα τρόφιμα»

«Σαφώς και υπάρχει κερδοσκοπία στα τρόφιμα», τόνισε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης. Σχολιάζοντας, συγκεκριμένα, τη δήλωση Κεδίκογλου, ως προς τους «μαυραγορίτες της Κατοχής», ο γνωστός κτηνίατρος-ερευνητής ήταν καυστικός τονίζοντας στην εφημερίδα μας: «Οι ίδιοι είναι κατά την προσωπική μου άποψη που προκαλούν και τους πολέμους. Οι κοινωνίες θα πρέπει να τους περιορίσουν αντιδρώντας και αρνούμενοι τα διάφορα ψέματα που σερβίρονται»… Στο σημείο αυτό, ο Αλέκος Στεφανάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων για τη χώρα μας, λέγοντας στη “Νέα Κρήτη” ότι «όλοι αυτοί στα χρηματιστήρια δεν έχουν συνειδητοποιήσει, γιατί είναι λαίμαργοι, ότι αρχίζουν και επηρεάζουν το ανελαστικό αγαθό του ανθρώπου, που δεν είναι το κινητό τηλέφωνο, αλλά είναι το φαγητό. Και όταν δε θα υπάρχει, θα υπάρξει εφιαλτικό πρόβλημα…».

«Το ίδιο το κράτος λειτουργεί έτσι»

«Φυσικά και υπάρχουν μαυραγορίτες. Και θα λέγαμε πως ο πρώτος μαυραγορίτης είναι το ίδιο το κράτος, όταν έχει τη μεγαλύτερη φορολογία στα καύσιμα και ειδικά αυτή την περίοδο. Και είναι μια φορολογία ίσως και η μεγαλύτερη στον κόσμο», σχολιάζει από την πλευρά του προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, που καλεί όλο τον κόσμο στις κινητοποιήσεις για την ακρίβεια, που θα γίνουν στο Ηράκλειο και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας αύριο Τετάρτη. «Δυστυχώς, δεν είδαμε ούτε μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα πρώτης ανάγκης ούτε στα καύσιμα. Και με αυτά τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση, σίγουρα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν τα νοικοκυριά», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Φορείς αγοράς – Ζητούν περισσότερους ελέγχους

«Σαφώς και θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες και να γίνουν έλεγχοι στην αγορά. Γιατί παρουσιάζονται φαινόμενα αισχροκέρδειας και το βλέπουμε σχεδόν καθημερινά», καταγγέλλει και από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης.

«Δεν μπορεί η πατάτα να πωλείται από τον παραγωγό στα 40 λεπτά το κιλό και να καταλήγει στο ράφι του καταναλωτή 1,10 και 1,20 ευρώ το κιλό. Και ίσως τις επόμενες μέρες να δούμε και μεγαλύτερες τιμές. Αυτά πρέπει να ελεγχθούν. Δηλαδή, παίρνει λιγότερα χρήματα ο παραγωγός, ο οποίος κάνει την περισσότερη δουλειά και βάζει και τον περισσότερο κόπο, και στην ουσία μέσω των μεσαζόντων το προϊόν καταλήγει στη διπλάσια τιμή για την τσέπη του καταναλωτή», λέει χαρακτηριστικά… Όπως λέει ο Μπάμπης Λεκάκης, η διοίκηση της ΟΕΒΕΝΗ έλαβε ομόφωνη απόφαση για τη συμμετοχή του κόσμου που εκπροσωπεί η οργάνωση στις αυριανές κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο κατά της ακρίβειας.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

#pgnews




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ