ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Κτηνοτρόφοι: «Ψίχουλα» τα μέτρα για τους παραγωγούς στην Κρήτη

Στο σύνολο του τζίρου, αλλά με συντελεστή το 2% αντί για το 4%, θα δοθεί η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας.

Θα περιλαμβάνει, δηλαδή, το σύνολο του 2021 και όχι μόνο το πρώτο εξάμηνο, γνωστοποίησαν οι βουλευτές της ΝΔ στην Κρήτη, χωρίς να αναφέρονται όμως στη μείωση του συντελεστή, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, τον υφυπουργό Σίμο Κεδίκογλου και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά, με αντικείμενο τα προβλήματα της κτηνοτροφίας της Κρήτης.

«Μεταφέραμε στον υπουργό την αγωνία των κτηνοτρόφων της Κρήτης, οι οποίοι εν μέσω της διεθνούς κρίσης αντιμετωπίζουν συνθήκες πολύ χειρότερες από αυτές των συναδέλφων τους της ηπειρωτικής χώρας, καθώς οι τιμές των προϊόντων τους είναι χαμηλότερες, ενώ οι τιμές των ζωοτροφών και των καυσίμων υψηλότερες. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν την κτηνοτροφία στην Κρήτη μη βιώσιμη.

Μεταφέραμε ακόμη στον υπουργό τη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων της Κρήτης για τις συνέπειες που είχε για αυτούς η γνωστή ΚΥΑ του Οκτωβρίου του 2021, με την οποία ανατράπηκαν με αναδρομικό τρόπο τα μέχρι τότε δεδομένα της κατανομής ορισμένων κοινοτικών ενισχύσεων.

Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι κατανοεί και το μέγεθος και τη φύση των προβλημάτων. Μας ενημέρωσε δε για ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που ήδη έχει πάρει, οι οποίες πρόκειται να εξειδικευτούν και να ανακοινωθούν επίσημα σύντομα.

Ειδικότερα ως προς το ζήτημα της ΚΥΑ του Οκτωβρίου του 2021, ο υπουργός μάς διαβεβαίωσε ότι επεξεργάζεται λύση με την οποία θα αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τους περισσότερους από τους πληγέντες από την πρώτη εφαρμογή της, συμπεριλαμβανομένων των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων με νέα ζώα.

Περαιτέρω, για τη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων όλης της χώρας, ο υπουργός μάς ενημέρωσε ότι θα υλοποιηθούν τα εξής:

*Για την αντιμετώπιση της έκρηξης των τιμών των ζωοτροφών, πρόκειται να δοθεί αυξημένη ενίσχυση η οποία θα υπολογιστεί στο σύνολο του τζίρου του 2021, και όχι στις περιόδους που είχαν ανακοινωθεί ως σήμερα.

*Καταβολή του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές, από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Για όλα τα ανωτέρω θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι συμμετέχοντες διαπιστώσαμε ότι πλέον τα προβλήματα της κτηνοτροφίας της Κρήτης γίνονται κατανοητά στο ΥΠΑΑΤ. Η συνεργασία μας με τον υπουργό θα συνεχιστεί ως την πλήρη εξειδίκευση των μέτρων», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι κυβερνητικοί βουλευτές της Κρήτης.

Στην Κρήτη ο Γιώργος Γεωργαντάς – Θα επιδιώξουν συνάντηση οι κτηνοτρόφοι

Άκρως απογοητευμένοι με τις ανακοινώσεις αυτές, χαρακτηρίζοντάς τις ως «μία από τα ίδια», είναι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης, που αποκάλυψε στην «ΝΚ» ότι ο Γιώργος Γεωργαντάς θα βρίσκεται στα Χανιά την ερχόμενη Δευτέρα και εκεί οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι θα επιχειρήσουν να τον συναντήσουν για να τον θέσουν προ των ευθυνών του.

«Στην ουσία, είναι μία από τα ίδια. Αντί να δώσουν το 4% του τζίρου στους κτηνοτρόφους για το πρώτο εξάμηνο του 2021, ανακοίνωσαν πως θα δώσουν το 2% του τζίρου, στο σύνολο του 2021. Στην αρχή ο υπουργός μάς έλεγε για το 7% του τζίρου στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Μετά μας μίλησε για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 με το 4%. Και όταν μας λέει ότι πάει όλος ο χρόνος του 2021 με το 2%, σημαίνει πως μιλάμε για ψίχουλα», λέει ο Γρύλλος Παπαδάκης και προσθέτει: «Δηλαδή, αν έχει πάρει ο κτηνοτρόφος 10.000 ευρώ εκείνη τη χρονιά από την πώληση των προϊόντων του, η στήριξη που λέει πως θα μας δώσει είναι στα 200 ευρώ», όπως λέει με αγανάκτηση ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου. Στο σημείο αυτό, ο ίδιος λέει: «Τώρα και τρία χρόνια, έχουμε αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη καταστροφή όσον αφορά τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Η απογοήτευση είναι μεγάλη. Ήδη σφάζονται πάρα πολλά ζώα, για να μη φτάσουν στο σημείο οι κτηνοτρόφοι να τα βλέπουν να χάνονται από την ασιτία».

ΠΗΓΗ: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ