Δήμος Κισάμου ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kλιμάκιο της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ περιόδευσε στην Κίσαμο, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη

Η περιοδεία ξεκίνησε από τα Τοπόλια, με συνάντηση της αντιπροσωπείας του Κόμματος με την Επιτροπή Κατοίκων για το έργο Παράκαμψη Τοπολίων. Πρόκειται για έργο που ξεκίνησε το 2014 με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες και μέχρι σήμερα, μετά από 6 παρατάσεις, δεν έχει ακόμα παραδοθεί στην τοπική κοινωνία. Αποτελεί το πιο επικίνδυνο σημείο της περιοχής, όπου όλα αυτά τα χρόνια έχουν σημειωθεί δεκάδες ατυχήματα, με τελευταίο το πολύνεκρο τροχαίο με θύματα νέα παιδιά.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συζήτησε με την επιτροπή κατοίκων για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τις συνεχείς καθυστερήσεις του έργου και αφορούν στην οδική ασφάλεια των διερχομένων και την ανάγκη κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης του συγκεκριμένου δρόμου. Παρών στην συνάντηση ήταν ο Δήμαρχος Κισσάμου, κ. Γιώργος Μυλωνάκης. Από τους κατοίκους τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσουν, παράλληλα με το έργο, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, ώστε να υπάρχει προστασία μπροστά στον κίνδυνο έντονων πλημμυρικών φαινομένων, όπως αυτά του 2019, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή περιουσιών και καλλιεργειών των κατοίκων. Αντίστοιχα τέθηκαν άλλα ζητήματα, όπως αυτό της αναίτιας καταστροφής μεγάλου μέρους δασικής έκτασης με κουμαριές και η ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης του μεγάλου Βυζαντινού ταφικού συγκροτήματος που ανακαλύφθηκε κατά τη χάραξη του δρόμου.

Ο Μ. Συντυχάκης στην παρέμβασή του στήριξε τα αιτήματα της επιτροπής κατοίκων, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ευθύνες της Περιφερειακής αρχής για τις διαρκείς καθυστερήσεις ενός έργου, που οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν πληρώσει πανάκριβα, μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, και που θα έλυνε κυκλοφοριακά προβλήματα στην περιοχή.

Δεσμεύτηκε να επαναφέρει για ακόμα μία φορά το θέμα του έργου της Παράκαμψης των Τοπολίων στα κρατικά όργανα, με το αίτημα της άμεσης ολοκλήρωσής του, από την Περιφερειακή Αρχή, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, με αναδάσωση της δασικής έκτασης που καταστράφηκε κατά την πορεία των έργων και την προστασία, σύμφωνα με τις προτάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Τέλος, κάλεσε τους κατοίκους μαζικά να συνεχίσουν τον οργανωμένο αγώνα για τα αναγκαία δημόσια έργα που αφορούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, κόντρα στη λογική της ανταποδοτικότητας, του «κόστους-οφέλους», ενώ διαβεβαίωσε πως σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ θα βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους.

Στη συνέχεια της περιοδείας η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Στόμιο, όπου συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής, ανάμεσα στους οποίους ήταν πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων, τοπικών Συμβουλίων, πολιτιστικών Συλλόγων, πρώην αντιδήμαρχοι του πρώην Δήμου Ινναχωρίου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν εκπρόσωποι της τριμελούς ομάδας του Δήμου Κισσάμου, με επικεφαλής τον κ. Κουκουράκη, πρώην Δήμαρχο του πρώην Δήμου Ινναχωρίου που αντιδρούν στην σχεδιαζόμενη επένδυση Γυψορυχείου.

Ο Μ. Συντυχάκης ανέδειξε την ανάγκη να παρθεί αρνητική απόφαση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που συνειδητά αγνοεί την πρόβλεψη του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. του τ. Δήμου Ιναχωρίου, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κισσάμου και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Τόνισε πως, έστω και τώρα, πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι δίκαιες διεκδικήσεις του λαού της Κισσάμου, που έχει εκφράσει την αντίθεσή του στους εχθρικούς για τις λαϊκές ανάγκες σχεδιασμούς, λειτουργίας Γυψορυχείου στην περιοχή, με κριτήριο την υγεία των κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος, της αγροτικής παραγωγής, των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων. Να σταματήσει κάθε σχέδιο εξόρυξης βιομηχανικού ορυκτού (γύψου) στην ευρύτερη περιοχή του Στομίου του Δήμου Κισσάμου. Σημείωσε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει για τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού της Κισάμου, τόσο μέσα στη Βουλή και τα όργανα της τοπική διοίκησης, όσο και έξω από αυτά.

Η περιοδεία του κλιμακίου της Τ.Ε. Χανίων του ΚΚΕ ολοκληρώθηκε με την αυτοψία στη λιμνοδεξαμενή των Αγίων Θεοδώρων, όπου επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης, όπως και της δεξαμενής Χρυσοσκαλίτισσας,  τα έργα διαχείρισης υδάτων, χωρίς ανταποδοτικά και οικονομική επιβάρυνση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και των λαϊκών νοικοκυριών.

 

Το Γραφείο Τύπο της ΤΕ,

06/07/2022ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ