Δήμος Κισάμου

Κίσαμος: Σε Σάσαλο και Χαλασέ οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ. Κισάμου

Ανακαλύπτοντας την ενδοχώρα των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου… Στάση 13… Στο χωριό Σάσαλο και στο Φαράγγι του Χαλασέ.


Το Φαράγγι του Χαλασέ ή Ποροφάραγγο ξεκινάει από το χωριό Σάσαλο και καταλήγει πριν το χωριό Μάκρωνας σε μια διαδρομή 6 περίπου χιλιομέτρων.

Το φαράγγι έχει σε όλη του την διαδρομή πυκνή βλάστηση από υπεραινώβια κυρίως πλατάνια και βελανιδιές, δημιουργώντας , πανέμορφα τοπία.


Η διάσχιση του δεν είναι πολύ εύκολη (2+), λόγο των μεγάλων βράχων που υπάρχουν σε αρκετό κομμάτι της διαδρομής , και λόγω του γεγονότος ότι σε ένα σημείο έχει ένα μεγάλο χαλασέ (σάρα) και δεν υπάρχει σαφές μονοπάτι. Άπειροι πεζοπόροι, καλύτερα να το επιχειρήσουν συνοδευόμενοι από κάποιον πιο έμπειρο σε τέτοιου είδους διαδρομές).

Στο ύψος της Μαλάθυρου, το μονοπάτι δίνει τη θέση του σε χωματόδρομο που περνάει κατά μήκος της κοίτης του ποταμού και φτάνει ως το Μάκρωνα. Λίγο πριν το Μάκρωνα συναντάμε το σημείο που οι Γερμανοί εκτέλεσαν στις 28 Αυγούστου 1944 τους 62 άμαχους άνδρες από τη μαρτυρική Μαλάθυρο ως αντίποινα για τη δράση αντάρτικων ομάδων στην περιοχή της Κισάμου.


Στα δικά μας όπως και σε κάθε πεζοπορία μας, εξάσκηση στην χρήση ασυρμάτων, εξοικείωση στην μεταφορά διασωστικού εξοπλισμού σε τέτοιου είδους πεδίο, χρήση προηγμένων συστημάτων χαρτογράφησης διαδρομών, σεναριακές ασκήσεις παροχής πρώτων βοηθειών και μεταφοράς πολυτραυματία σε τέτοιου είδους πεδίο.
Ένα υπέροχο απόγευμα!!ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ