ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ Δήμος Κισάμου ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Kίσαμος: Παρέμεινε υπόσχεση η διαδικτυακή μετάδοση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου

Εδώ και πολλά χρόνια ολόκληρες οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Χανίων μεταδίδονται ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, ενώ αυτό έχει γίνει και σε πολλούς ακόμη Δήμους. Έτσι, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι δημότες έχουν την ευκαιρία κατ’ αρχήν να διαπιστώσουν ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι συμμετέχουν στις συνεδριάσεις και κατά δεύτερον ποιοι καταθέτουν σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις. Ποιοι τιμούν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και ποιοι μπήκαν στο δημοτικό συμβούλιο είτε για προσωπικό όφελος είτε για λόγους πρεστίζ (υπάρχουν κι αυτοί).

Πως θα ήταν άραγε αν μεταδίδονταν ζωντανά και διαδικτυακά οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Κισάμου; Μάλλον… ολίγον διαφορετικές απ’ ότι μέχρι σήμερα. Το κόστος είναι μικρό, ενώ το τεχνικό μέρος πολύ εύκολο. Φυσικά, ανάλογα σχόλια έχω κάνει και κατά το παρελθόν, ενώ υπενθυμίζω στον δήμαρχο ότι, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του… 2019, η live μετάδοση των συνεδριάσεων ήταν –τότε!- στις άμεσες προτεραιότητες σε περίπτωση εκλογής του συνδυασμού του. Η εκλογή ήρθε το 2019, όμως και αυτή η εξαγγελία παρέμεινε… εξαγγελία.

Τι να συμβαίνει άραγε; Λέτε να το ξανασκέφτηκαν; Να φοβούνται ότι οι δημότες θα ακούσουν πράγματα που δεν πρέπει; Μήπως φοβούνται μήπως εκτεθούν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι που είτε δεν πάνε στις συνεδριάσεις είτε δεν ανοίγουν ποτέ το στόμα τους. Πάντως, είναι ευκαιρία να μάθουμε τη χροιά της φωνής τους. Είναι πάσα, ή μήπως πρίμα; Κι όμως κάποιοι από αυτούς εκλέγονται και επανεκλέγονται. Οπότε, καλύτερα να μην βγαίνουν προς τα έξω οι συνεδριάσεις. Τις πραγματοποιούμε στην μικρούλα αίθουσα του πρώην δημαρχείου Μηθύμνης όπου δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν πάνω από 10-15 δημότες και έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Άλλωστε και να θέλουν κάποιοι δημότες να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις, αυτό είναι τεχνικά δύσκολο καθώς στην αίθουσα μετά βίας χωράνε οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων. Καλό και φιλόξενο το πρώην δημαρχείο Μήθυμνας, όμως είναι αδύνατον να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του σημερινού δημοτικού συμβουλίου (τον Καποδιστριακό Δήμο Μηθύμνης μια χαρά τον εξυπηρετούσε). Η δημιουργία ενός νέου χώρου, μεγαλύτερου και πιο λειτουργικού, κρίνεται πια επιβεβλημένη. Μέχρι τότε, τι λέτε να γίνονται στο αμφιθέατρο του δημαρχείου;

*Από την στήλη «Ή στραβός είναι ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε» (εφημερίδα Νέοι Ορίζοντες, 25-10-2023).ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ