Δήμος Κισάμου ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κίσαμος: Οι εγγραφές συνεχίζονται στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα ο πολίτης καλείται να δώσει λύσεις σε πλήθος προβλημάτων που αναφύονται στην καθημερινότητά του. Ο κυριότερος και ο πιο πιστός σύμμαχός του είναι πάντα η γνώση και στο σημείο αυτό αναδεικνύεται η σπουδαιότητα του θεσμού της δια βίου μάθησης, μιας μορφωτικής αναζήτησης που δεν γνωρίζει φραγμούς ηλικίας.

Ένας από τους κυριότερους πυλώνες της δια βίου μάθησης είναι και τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, εκεί όπου ο ενήλικας μπορεί να αναπληρώσει το κενό των γυμνασιακών σπουδών του. Το πρόγραμμα σπουδών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ευέλικτο και σύμμετρο με τις ανάγκες των εργαζόμενων εκπαιδευόμενων. Σε δυο κύκλους -διάρκειας 9 μηνών ο καθένας- αποκτά τίτλο σπουδών ισότιμο με το απολυτήριο  γυμνασίου. Τα μαθήματα γίνονται απογευματινές και βραδινές ώρες ,δεν υπάρχει υποχρεωτική μελέτη, ούτε εξετάσεις και οι διδακτικές παραδόσεις γίνονται από εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων, ειδικευμένων στη εκπαίδευση ενηλίκων.

Στην πόλη μας το Παράρτημα Κισάμου του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων λειτουργεί από το 2008 και έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς ενήλικες συντοπίτες μας και σε μετανάστες να καλύψουν το κενό της γυμνασιακής μόρφωσής τους και να αποκτήσουν το απολυτήριο, αφού για διάφορους προσωπικούς και κοινωνικούς λόγους δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν ή ούτε να αρχίσουν τις γυμνασιακές σπουδές τους στην εφηβική ηλικία.

Η ύπαρξη και η ενδυνάμωση μιας τέτοιας σχολικής μονάδας στην Κίσσαμο είναι ζωτικά αναγκαία επειδή ως αγροτική περιοχή παλιότερα είχε μεγάλο ποσοστό μαθητικής διαρροής, δηλαδή πολλά παιδιά διέκοπταν  το γυμνάσιο και απασχολούνταν στον αγροτικό τομέα ή και αλλού. Επίσης αρκετές γυναίκες εγκατέλειψαν τις γυμνασιακές σπουδές τους επειδή παντρεύτηκαν και ανέλαβαν νωρίς τις ευθύνες που συνεπάγεται η δημιουργία μιας οικογένειας. Όσο για τους μετανάστες που εργάζονται εδώ είναι σημαντικό όφελος για την ίδια την κοινωνία μας να μετέχουν της  παιδείας μας και να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα.

Η επιστροφή στα θρανία δεν γίνεται για λόγους μόνο πρακτικούς, όπως την τυπική απόκτηση απολυτηρίου, αλλά και για πιο ουσιαστικούς όπως είναι η συνολικότερη αναβάθμιση της προσωπικής ποιότητας ζωής και κυρίως για μια ψυχική αναπλήρωση, ο ενήλικας δηλαδή επιστρέφει στον εαυτό  του αυτό που κάποτε στερήθηκε ως έφηβος, τη γυμνασιακή ζωή.

Γιατί… Σε οποιαδήποτε ματαίωση στη ζωή απαντάμε με μια δεύτερη ευκαιρία’’

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ  ΣΤΟ ΣΔΕ ΚΙΣΑΜΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ (ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024) ΕΩΣ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 6-8  ΜΜ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 1ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ 

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΧΟΥΡΔΑΚΗ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ – ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ (ΤΗΛ. 6989919129)ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ