ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Kίσαμος – κορωνοϊός: “Δεν φέρει ευθύνη για την ενημέρωση ο Δήμος”

Επειδή τις τελευταίες μέρες όλοι βρισκόμαστε εν μέσω πληθώρας πληροφοριών που άλλοτε είναι έγκυρες, άλλοτε αναληθείς και άλλοτε παίρνουν την μορφή καταγγελίας, θα ήθελα να διευκρινίσω τα παρακάτω:

Οι οδηγίες που δόθηκαν και εξακολουθούν να δίνονται από  τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας είναι να ακολουθούνται τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ τα οποία ορίζουν ότι έλεγχοι διενεργούνται ΜΟΝΟ σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων και ΜΟΝΟ από δομές υγείας όπως τα Κέντρα Υγείας, τα  Νοσοκομεία κτλ. H ιχνηλάτηση των πιθανών επαφών και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων βαρύνει αποκλειστικά τον ΕΟΔΥ καθώς γίνεται ΜΟΝΟ στους άμεσα ενδιαφερόμενους προσωπικά, συνήθως τηλεφωνικά ή με αποστολή SMS.

Ο ρόλος του Δήμου και του αρμόδιου επί των σχετικών θεμάτων  συνεργάτη του Δημάρχου είναι η συλλογή των στοιχείων και η ενημέρωση των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών και ΜΟΝΟ, οι οποίες στη συνέχεια -σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ- είναι αρμόδιοι και υπεύθυνοι για τις σχετικές ανακοινώσεις και δράσεις.

Κατά παρέκκλιση των οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, αλλά απόλυτα σεβόμενος την έντονη ανησυχία των δημοτών του, ο Δήμος Κισσάμου ανταποκρίθηκε στην περίσταση και ο Δήμαρχος εξαντλώντας κάθε θεσμική του δυνατότητα και τις διαπροσωπικές του σχέσεις με κρατικούς παράγοντες, μεσολάβησε για τη διεξαγωγή επιπλέον τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που ήρθαν σε επαφή με τα κρούσματα θεωρώντας ότι θα συμβάλλει στο να ηρεμήσει η γενική ανησυχία στην πόλη.

Δεν υπήρχε κανένας τρόπος για τον Δήμο να είναι ενήμερος ούτε για την εξέλιξη της ιχνηλάτησης, ούτε για τον χρόνο που θα μεσολαβούσε για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μα ούτε βέβαια και για τα αποτελέσματα αυτά καθ’ αυτά καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Ο ρόλος του Δήμου καλώς ή κακώς, δεν είναι να επικρίνει ή να κατακρίνει τα πρωτόκολλα του Κράτους αλλά να τα εφαρμόζει παραμένοντας αμέτοχος σε φημολογίες και κουτσομπολιά. Αυτά προς διευκρίνιση ρόλων και ευθυνών προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ατομικές και συλλογικές μας ευθύνες αλλά ολιγωρίες ή λάθος κινήσεις συνετό θα ήταν να αποδίδονται στους σωστούς αποδέκτες χωρίς την δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων, κάτι που δεν βοηθά κανέναν.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΧΕΤΑΚΗ

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 

 

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ