ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ερωτήσεις προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γιάννη Μανούσακα

Στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 16-11-2020, λόγω των μέτρων Κορονοιού , κατέθεσα δύο επερωτήσεις προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης Κο Αρναουτάκη , με θέματα τα οποία κυριαρχούν σήμερα , στην δύσκολη περίοδο που διανύει η Κρήτη , η οποία μετράει απανωτές οικονομικές ζημιές τα τελευταία χρόνια , λαμβάνοντας υπόψιν τις καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του 2019 και 2020 , την ζημιά της ελαιοκομικής παραγωγής πέρυσι και την πτώχευση μεγάλων τουριστικών πρακτορείων που επηρέασαν αρνητικά το σύνολο της περιφέρειας Κρήτης.

Όσο αφορά την πρώτη επερώτηση με θέμα την μη επιστρεπτέα προκαταβολή από το ποσό των 50 εκ ευρώ της περιφέρειας Κρήτης , η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ΚΑΔ που δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα επιδότησης , στεγάζονται εντός ή παραπλήσια ξενοδοχειακών μονάδων και οι οποίες δεν άνοιξαν λόγο covid ή σε τουριστικές περιοχές, εξαρτημένες 100% από την τουριστική κίνηση και αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιά , μπορούν με αίτηση τους στο υπουργείο να ζητήσουν να επιδοτηθούν. Ανακοινώθηκε επιπλέον χρηματοδότηση της τάξης των 10 εκ ευρώ και το συνολικό ποσό να φτάνει τα 60 εκ ευρώ , ώστε να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις στην Κρήτη.

Όσο αφορά το θέμα των επιχειρήσεων που άλλαξαν φορολογική μορφή εντός του 2020 και φαίνονται φορολογικά ως νέες επιχειρήσεις , μπορούν με βεβαίωση της ΔΟΥ να ενταχθούν στο πρόγραμμα της επιδότησης.

Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι εξετάζεται να δοθεί ακόμα μια επιδότηση από το νέο έτος , στο ύψος των 100 εκ ευρώ με ποιο αυστηρά κριτήριά και θα αφορά μόνο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις , οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν τον πραγματικό οικονομικό πυλώνα της χώρας μας και είναι κρίσιμη η επιβίωσή τους. Ακόμα , εξετάζεται το ενδεχόμενο και ο τρόπος για να μεταφερθούν στο νέο πρόγραμμα των 100 εκ οι επιχειρήσεις που δεν πέτυχαν στο πρώτο πρόγραμμα , επειδή έχουν καταβάλει κάποιο ποσό στον λογιστή τους ή τον μελετητή τους και για να μην πληρώνουν εκ νέου. Εάν τεχνικά δεν είναι εφικτό , τότε θα πρέπει να το υποβάλουν εκ νέου.

Η απάντηση στο δεύτερο θέμα που είχα υποβάλει είναι ότι ο χειρισμός των rapid test , της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και λοιπών θεμάτων covid , παρόλο που και άλλες περιφέρειες το έχουν ζητήσει από το υπουργείο , παραμένει ως αρμοδιότητα μόνο στον ΕΟΔΥ και την πολιτική προστασία. Τέλος ευχαρίστησα τον Κο Περιφερειάρχη , που με αφορμή την επερώτηση μου βρέθηκαν και προστέθηκαν άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ στο υπάρχον πρόγραμμα και δόθηκαν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα των επιχειρήσεων που αγωνιούν για το αύριο.

Επερωτήσεις

Θέμα 1 : Ένταξη ΚΑΔ επιχειρήσεων στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης 50 εκ ευρώ της Περιφέρειας Κρήτης.

Κύριε Περιφερειάρχη , Από την πρώτη στιγμή επικροτήσαμε και στηρίξαμε, σαν παράταξη , την απόφαση της περιφέρειας να ενισχύσει τις πληττόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κρήτης , μιας ήταν και δική μας πρόταση την οποία είχαμε καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Σεπτέμβριο , καθώς βλέπαμε ότι μπαίνουμε σε δεύτερο κύκλο περιοριστικών μέτρων και ήταν προβλεπόμενη η συνέχιση της οικονομικής ύφεσης . Γνωρίζω ότι το παρόν πρόγραμμα ακολουθεί Νομοθετικό και Κανονιστικό Πλαίσιο Υλοποίησης δράσης , παρόλα αυτά θεωρώ ότι υπάρχουν κάποια κενά και παραλείψεις. Με έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι εξαιρούνται κάποια είδη επιχειρήσεων από το πρόγραμμα ενίσχυσης . Ενδεικτικά, επιχειρήσεις που εξαιρούνται του προγράμματος ενίσχυσης είναι ο τομέας του λιανικού εμπορίου που ξεκινούν με ΚΑΔ 47.11 και τα Φαρμακεία. Στην Κρήτη λειτουργούν τέτοιου είδους καταστήματα εντός ξενοδοχειακών μονάδων και εντός αεροδρομίων , όπως και παραπλήσια τουριστικών μονάδων και αεροδρομίων , τα οποία εξαρτώνται απόλυτα από την τουρισμό και την επιβατική κίνηση . Τα καταστήματα αυτά βρέθηκαν την περίοδο αυτή είτε με πολύ μειωμένους τζίρους , είτε με μηδενικούς , καθώς πολλά ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καθόλου και η επιβατική κίνηση των αεροδρομίων κινήθηκε μειωμένη κοντά στο 70%. Υπάρχουν ακόμα επιχειρήσεις που κατά την διάρκεια της κρίσης αλλάξαν φορολογική μορφή , χωρίς να αλλάξουν όμως την δραστηριότητά τους , αλλά στα στοιχεία φαίνονται ως νέες επιχειρήσεις με έναρξη μεταγενέστερη του δευτέρου τριμήνου του 2019 , άρα άμεσα αποκλείονται του προγράμματος ενίσχυσης. Το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ θα δώσει μια ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κρήτης , αλλά είναι κατά πολύ μικρότερο συγκριτικά με τα ποσά που ανακοίνωσαν άλλες Περιφέρειες της χώρας μας και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επαρκεί για όλους τους δικαιούχους.

Ερωτάστε λοιπόν :

1. Θα υπάρξει πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται μέσα σε ξενοδοχειακές μονάδες , αεροδρόμια και παραπλήσια αυτών και οι ΚΑΔ που τους αφορούν εξαιρούνται από τον πίνακα του προγράμματος ενίσχυσης ;

2. Θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιχειρήσεις που άλλαξαν φορολογική μορφή μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και αποδεδειγμένα συνεχίζουν να λειτουργούν όπως και πριν με την ίδια δραστηριότητα ;

3. Λόγω του ότι το ποσό των 50 εκατομμυρίων ενδέχεται να μην να καλύψει το σύνολο των δικαιούχων , υπάρχει περίπτωση να δοθεί και δεύτερο πακέτο ενίσχυσης άμεσα , ώστε να καλυφθούν όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις ;

Θέμα 2 : Θωράκιση Περιφέρειας Κρήτης λόγω COVID 19

Κύριε Περιφερειάρχη, Επανέρχομαι σχετικά με την πρόταση την οποία είχα καταθέσει , κοινοποιούμενη σε όλο το περιφερειακό συμβούλιο στις 13 Μαρτίου 2020, όταν ήμασταν ακόμα στο ξεκίνημα της πανδημίας . Η πρόταση αυτή συγκεκριμένα αφορούσε την θωράκιση της Περιφέρειας Κρήτης με αυξημένους ελέγχους και τεστ στις πύλες εισόδου του νησιού. Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, επανέρχομαι λοιπόν και ζητώ την δημιουργία ενός Κέντρου Ελέγχου Περιφέρειας Κρήτης, τμήμα της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, 7Η ΥΠΕ Κρήτης, Αστυνομία, Λιμεναρχεία και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Με την συνεργασία όλων των άνωθεν υπηρεσιών προσδοκάται να δημιουργηθούν κλιμάκια ελέγχου στις πύλες εισόδου του νησιού, λιμάνια και αεροδρόμια, να διενεργούνται υποχρεωτικά, καθολικά και όχι δειγματοληπτικά τα λεγόμενα rapid test, να γίνεται καταγραφή των επισκεπτών και ως προς τον τόπο διαμονής τους. Με τον τρόπο αυτό, θα εντοπίζονται και θα ιχνηλατούνται άμεσα οι φορείς COVID και τα πιθανά κρούσματα , ώστε να κρατήσουμε την Κρήτη COVID FREE. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η τουριστικής σεζόν φτάνει στο τέλος της και αυτό βοηθάει ακόμα περισσότερο την εφαρμογή της πρότασης εξαιτίας του μειωμένου αριθμού επισκεπτών. Κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ενός Κέντρου Ελέγχου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το οικονομικό κόστος, καθώς πρωτεύοντα ρόλο έχει υγεία και η ζωή των συμπολιτών μας.

Σας ευχαριστώ

Γιάννης Μανούσακας Βλαντάς Περιφ. Σύμβουλος Κρήτης ΠΕ Χανίων Κρήτη Μπροστά



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ