Δήμος Κισάμου

Κίσαμος: Εορτή Αγίου Οικουμενίου – Έλευση ιερής σιαγόνας Αγίου Ραφαήλ

Κατά την εορτή του Αγίου Οικουμενίου, Επισκόπου Τρίκκης, (3/5) εορτάζει και το ομώνυμο παρεκκλήσιο, το οποίο βρίσκεται στους αύλειους χρόνους των Ιδρυμάτων της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου. Κατά τον φετινό εορτασμό οι πολυπληθείς προσκυνητές είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν την ιερή σιαγόνα του Αγίου Ιερομάρτυρος Ραφαήλ του εν Μυτιλήνη, η οποία είχε δωριθεί σε Ι. Προσκυνηματικό Ναό της Αμερικής και, δια αποκαλύψεως-θαυμαστώ τω τρόπω, ο Άγιος Ραφαήλ ζήτησε να επιστρέψει σε συγκεκριμένο τόπο.

Στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στο Σπήλι Ρεθύμνης, όπου και αποθησαυρίζεται. Το ιερό λείψανο, το οποίο κόμισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Αθανάσιος Καραχάλιος, υποδέχθηκε στην είσοδο του Επισκοπείου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Εν πομπή, μεταφέρθηκε εις τον εορτάζοντα Ι. Ναό του Αγίου Οικουμενίου. Ακολούθησε Αρχιερατικός Εσπερινός, με την συμμετοχή του κομίζοντος το ιερό λείψανο, Παν. Πρωτοσυγκέλλου κ. Αθανασίου, του Πρωτοσυγκέλλου της όμορης Ι. Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, Παν. Αρχ. κ. Νικηφόρου Εικοσιδέκα, ο οποίος ομού μετά άλλων Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως, ηγείτο πολυπληθούς ομίλου προσκυνητών, ως και Κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου και ικανού ομίλου προσκυνητών εκ της Επαρχίας Σελίνου και αλλαχού. Παρά την ξαφνική βροχόπτωση και τον έντονο αέρα εκατοντάδες προσκυνητών από τον Νομό Χανίων και αλλού προσήλθαν να λάβουν την ευχή και ευλογία του Αγίου Ιερομάρτυρος Ραφαήλ του Θαυματουργού.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος, ευχαρίστησε τον κομίσαντα «τον μεγάλο αυτό πνευματικό θησαυρό», Παν. Πρωτοσύγκελλο κ. Αθανάσιο, ζητώντας του όπως μεταφέρει εις τον Σεβ. Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο «σεβάσματα, ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες». Ευχαρίστησε, επίσης, τον Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ.Κυδωνίας και Αποκορώνου Παν. Αρχ.  κ. Νικηφόρο, ζητώντας και σε εκείνον όπως μεταφέρει εις τον Σεβ. Ποιμενάρχη του κ.Δαμασκηνό «ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη». Ακολούθως, με λόγους θερμούς, ευχαρίστησε τον επιχειρηματία κ. Ιάκωβο Χονδράκη, ο οποίος «σε λιγότερο από 2 ώρες, από τις 3 το απόγευμα όπου ξαφνικά χάλασε ο καιρός, κάλυψε με τέντες 200τ.μ. τους αύλειους χώρους, προς διευκόλυνση των εκτατοντάδων προσκυνητών».

Στο μήνυμα του ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος σημείωσε: «Ζώντας την πνευματική ευφροσύνη της φωτεινής αυτής περιόδου που διανύουμε, όπου «τα πάντα πεπλήρωται φωτός», η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει μνήμες και εορτές μεγάλων Αγίων. Εορτάζομε, σήμερα, τον Άγιο Οικουμένιο, Επίσκοπο Τρίκκης, Άγιο των πρώτων Χριστιανικών αιώνων, ο οποίος κατατρόπωσε τον μέγα αιρεσιάρχη της εποχής του, τον Άρειο. Σήμερα εδώ, στον τόπο μας, συναντώνται δύο μεγάλες ιερές μορφές της πίστεως μας. Ό Άγιος Οικουμένιος και ο Άγιος Ιερομάρτυρας Ραφαήλ. Τι ενώνει τους 2 μεγάλους αυτούς Αγίους, αλλά και όλους τους Αγίους όλων των αιώνων; Η βεβαιότητα τους στον Αναστάντα Χριστό, βεβαιότητα που βίωναν εμπειρικά και πρακτικά και όχι νοησιαρχικά και εγκεφαλικά, όπως εμείς μοιάζει να προσπαθούμε. Το ερώτημα που τίθεται για όλους μας, αδελφοί, είναι εάν εμείς σήμερα ανοίγουμε τις καρδιές μας για να λουστούν, να φωτιστούν και να αγιασθούν από το Ανέσπερο Φως της Αναστάσεως», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Την κυριώνυμο ημέρα τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κατά την διάρκεια της οποίας περισσότερα από 500 παιδιά, μαθητές/μαθήτριες, αντιπροσωπείες από Σχολικές Μονάδες της Κισάμου με την συνοδεία των Εκπαιδευτικών τους, προσήλθαν να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του Αγίου Ραφαήλ και να λάβουν την ευλογία Του. Ακολούθησε Ιερά Παράκλησις του Αγίου Ραφαήλ και αναχώρησης του ιερού λειψάνου. Κατά την κυριώνυμο ημέρα τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Αμφιλόχιο, ο οποίος είναι εμπύρετος, εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μητροπόλεως, Παν. Αρχ. κ. Αγαθάγγελος Κουμαρτζάκης.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ