ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ Δήμος Κισάμου

Κίσαμος: Αξιοποίηση των παλιών Δημοτικών Σχολείων και Κοινοτικών Γραφείων

Έχω ξαναγράψει για την αξιοποίηση των παλιών δημοτικών σχολείων και κοινοτικών γραφείων της Επαρχίας Κισάμου. Κάποια από αυτά έχουν ήδη αξιοποιηθεί και αποτελούν κυψέλες πολιτισμού και ιστορίας, χάρη -κυρίως- στους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους (Kαλλεργιανά, Λουσακιές, Φαλελιανά κ.α.). Τα κτίρια έχουν αναπαλαιωθεί και αξιοποιηθεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε κάθε χωριό τα κτίρια του πρώην δημοτικού σχολείου και του πρώην κοινοτικού γραφείου, αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας του.

Ωστόσο, υπάρχει -δυστυχώς- και η άλλη πλευρά του νομίσματος: κτίρια που έχουν εγκαταλειφθεί στην μοίρα τους, κάποια από αυτά έχουν καταρρεύσει, κάποια άλλα χρησιμοποιούνται ως στάβλοι ή αποθήκες από κάποιους που εκμεταλλεύτηκαν προς ίδιον όφελος την γενικότερη αδιαφορία.

Κι όμως υπάρχουν ανάλογα προγράμματα αξιοποίησης αυτών των κτιρίων, αρκεί να ενδιαφερθεί κάποιος γι αυτά. Προγράμματα που μπορεί να μετατρέψουν τα ερειπωμένα κτίρια σε «κυψέλες» πολιτισμού και ιστορίας (πνευματικά – πολιτιστικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες κλπ).

α.κ.Μ.