Δήμος Κισάμου

Κίσαμος: Ανουσάκειο Ίδρυμα – Μια όαση για τους πάσχοντες

Αύγουστος 2020. Όλα διαφορετικά, προβληματικά και δύσκολα. Δύσκολα και στο νησί μας που με τόση λαχτάρα περιμένουμε να επισκεφθούμε τους καλοκαιρινούς μήνες και οι εκτός Κρήτης παρεπιδημούντες Κρητικοί.

Η πανδημία του κορωνοϊού σκέπασε με αντάρα και καταχνιά τα πάντα. Η ζωή όλων άλλαξε. Τα έθιμα σαν να αλλοτριώθηκαν. Οι ξεφάντωσες με τους 1.000 και 2.000 προσκεκλημένους, όσες δεν αναβλήθηκαν, μετατράπηκαν σε εσπερίδες. Οι κάθε είδους χαροκοπιές άγγιξαν τις συνήθειες Βορειότερων χωρών. Λιγοστοί οι προσκεκλημένοι και με  υποκλίσεις οι χαιρετισμοί. Οι μουσικές σίγησαν. Τραγούδια δεν αντιλαλούν στους κάμπους και τις λαγκαδιές και οι ευχές, πίσω από τις μάσκες, θυμίζουν ψιθύρους. Λιγοστοί οι τουρίστες, τα μαγαζιά άδεια και οι δρόμοι έρημοι. Οι πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις του παρελθόντος με τις εύθυμες νότες, τα ξεφαντώματα, τους χορούς και τα πανηγύρια στις πόλεις και τα χωριά ματαιώθηκαν.

Και όμως μέσα στη γενική αυτή απραξία και σιωπή, σε μια γωνιά του Καστελλιού στη συνοικία του Πύργου, το ΑΝΝΟΥΣΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ, Χρονίων Παθήσεων με τις επί μέρους δομές του συνεχίζει, όπως και πριν, αθόρυβα και αποτελεσματικά την προσφορά του.

Αναφέρομαι την ώρα τούτη στην όαση αυτή γιατί κακή στιγμή στο διάβα μου εφτά τ’ Αυγούστου μέρα με έφερε βαριά τραυματισμένο στο Νοσοκομείο Χανίων. Τα επιδέξια χέρια του Διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής κ. Βασιλείου Πετρουλάκη με τους άξιους συνεργάτες του, μεταξύ αυτών και του κ. Χαράλαμπου Κωνσταντουλάκη, συμμάζεψαν τα συντρίμμια και τα “σιδερώδεσαν” γερά. Δεκαέξι μέρες δέχθηκα την ιδιαίτερη φροντίδα του Ιατρικού, Νοσηλευτικού και του λοιπού προσωπικού στήριξης  και τις συχνές επισκέψεις του εξαίρετου Διευθυντή του Νοσοκομείου  και Ανθρώπου, κ. Γεωργίου  Μπέου, του Διευθυντή της  Χειρουργικής κ. Μιλτιάδη  Καστανάκη και του Καρδιολόγου κ. Εμμανουήλ Μιχελάκη.

Η σύσταση του Ιατρού κ. Κωνσταντουλάκη κατά την έξοδό μου από το Νοσοκομείο, ήταν να παραμείνω για ένα διάστημα σε Κέντρο Αποκατάστασης  και μετά να σκεφτώ την  αναχώρηση για Αθήνα. Και μες την ατυχία μου στάθηκα τυχερός. Υπήρξε κενή θέση στο Αννουσάκειο Ίδρυμα και βρέθηκα και εγώ εδώ να δέχομαι την προσφορά των εξαίρετων υπηρεσιών στο Κέντρο Αποθεραπείας & Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας “Άγιος Σπυρίδων”.

Είχα επισκεφτεί το Κέντρο στα εγκαίνιά του το 2013 και είχα εντυπωσιαστεί από το καλαίσθητο των χώρων, την πληρότητα του εμφανούς εξοπλισμού και τη φωτεινότητα στα πρόσωπα των τότε ασθενών. Είχα ακούσει, επίσης, κατά καιρούς καλές κριτικές, ενώ η φήμη του Κέντρου ξεπέρασε  τα όρια της Κρήτης και  πολλά από τα μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, ζητούν να στείλουν ασθενείς με σοβαρές παθήσεις για να δεχτούν τις υπηρεσίες του.

Όλες οι θετικές κριτικές και τα καλά τα λόγια επιβεβαιώνονται στο ακέραιο. Η Ιατρική παρακολούθηση συνεχής. Η  εξαιρετική  Ιατρός  κ. Μαρία Ψαράκη, Ειδική Παθολόγος, εξετάζει και παρακολουθεί τους ασθενείς, ορίζει και τροποποιεί τις αναγκαίες  θεραπευτικές αγωγές και δίδει οδηγίες στις νοσηλεύτριες που τις τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια. Ο Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου, Φυσίατρος κ. Γιάννης Γκέκας, παρακολουθεί τα ορθοπεδικά περιστατικά και δίδει οδηγίες στις φυσιοθεραπεύτριες για ότι κρίνει αναγκαίο για την ανάταξη των τραυμάτων και την αποκατάσταση των συνεπειών από εγκεφαλικά και άλλα σπάνια νοσήματα. Και οι τελευταίες ευχάριστες υπάρξεις, τέσσερις τον αριθμό, οι δύο Κατερίνες, η Μαρίνα και η Όλγα με το χαμόγελο στα χείλη, το χωρατό και τα αστεία τους, σε καθημερινή βάση, βοηθούν τους πάσχοντες να αναλάβουν και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, αδιακρίτως ηλικίας και φύλου. Η ψυχολόγος Διευθύντρια του Κέντρου, κ. Μαρία Τζανακάκη με ευγένεια και καλοσύνη ακούει τα προβλήματα και στηρίζει όσους έχουν ανάγκη βοηθείας. Ιατροί και άλλων ειδικοτήτων καλούνται, αν χρειαστεί, να προστρέξουν.

Το νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου πολυπληθέστατο σε βάρδιες όλο το 24ωρο φροντίζει, βοηθά και στηρίζει τους νοσηλευόμενους. Και λέω νοσηλευόμενους  γιατί, πρόκειται για μία πλήρως οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα. Οι Νοσηλεύτριες στη συντριπτική τους πλειοψηφία  αγαπούν αυτό που κάνουν, υπερβάλλουν εαυτούς, χαίρονται τη βελτίωση των θεραπευόμενων και τρέχουν αγόγγυστα σε κάθε κλήση βοήθειας. Και μιλάμε για περιστατικά βαριά, εγκεφαλικά και σοβαρούς  τραυματισμούς. Η Προϊσταμένη νοσηλείας κ. Αναστασία Ιγγλεζάκη  νεοφερμένη από το Νοσοκομείο Χανίων, θα δώσει το δικό της στίγμα με την παρουσία της. H προκάτοχός της, κ. Στεφανία Σχετάκη, που μετακινήθηκε στο τοπικό Κέντρο Υγείας είχε διακριθεί για την καλοσύνη και την μεγάλη προσφορά της.

Το φαγητό τους άριστο. Η Κρητική κουζίνα σε όλη της την ποικιλία (κολοκύθι με αυγό, σπανακόρυζο, χοιρινό κοκκινιστό, ζυγούρι στο φούρνο και άλλα πολλά). Οι τραπεζοκόμοι τακτικοί στις επισκέψεις τους, πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, ξεσταλινό και βραδινό, εξυπηρετούν το Κέντρο Αποκατάστασης, το Ανουσάκειο Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων και το Τμήμα Ανιάτων. Η παρουσία τους συνοδεύεται με μια ζεστή καλημέρα που πηγάζει από μία μεγάλη καρδιά.

Στις Διοικητικές Υπηρεσίες η ίδια καλοσύνη και προθυμία. Η κ. Μαρία Βαϊδάκη, υπεύθυνη του Κέντρου Αποθεραπείας & Αποκατάστασης, με προθυμία και σεβασμό αντιμετωπίζει τα περιστατικά όσων έχουν ανάγκη, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του κέντρου. Η κ. Ιωάννα Αννουσάκη εγγονή του μεγάλου Δωρητή Γεωργίου Αννουσάκη, Γραμματέας όλων των δομών του Ιδρύματος έχει αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο να εκπροσωπεί επάξια την οικογένεια του Δωρητή. Η Εργίνα Μαρκετάκη έχει επιφορτιστεί και παλεύει με περίσσεια προσοχή τις προμήθειες και τα λογιστικά του Ιδρύματος. Οι ασχολούμενες με την καθαριότητα των χώρων και το δωρεάν πλύσιμο των ρούχων, το ίδιο ευγενικές και πρόσχαρες, τα έχουν όλα πεντακάθαρα.

Ο Αιδεσιμότατος Παπά Αντώνης Αρετάκης  η ψυχή και ο συντονιστής αυτού του έργου, άγρυπνος φρουρός πασχίζει να μη του ξεφύγει τίποτα. Τα μέτρα πρόληψης, λόγω της πανδημίας, με δική του επιμέλεια τηρούνται ευλαβικά και ψυχή ζώσα, με εξαίρεση το προσωπικό, δεν μπορεί να διαβεί την πόρτα εισόδου. Δύο και πλέον εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει ότι  είναι τα ετήσια λειτουργικά έξοδα αυτού του Πολυδύναμου Κέντρου με τις τρεις δομές του. Οι επιχορηγήσεις ελάχιστες. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τη δαπάνη για το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, αλλά τα έξοδα των άλλων Δομών είναι υψηλά. Έτσι έρχονται ως αρωγοί ανώνυμοι  και επώνυμοι δωρητές, ο κάθε ένας με τις δυνατότητές του. Δυστυχώς έσοδα από εκδηλώσεις του Σωματείου των φίλων του Αννουσάκειου Ιδρύματος με τον αξιόλογο και ακούραστο Πρόεδρό του τον κ. Παντελή Κατάκη, φέτος λόγω πανδημίας δεν θα υπάρξουν.

Θα μου επιτρέψουν οι αναγνώστες να κλείσω την περιγραφή μου με τη ρήση του Προέδρου του Ιδρύματος Μητροπολίτου μας κ. Αμφιλόχιου, ο οποίος στην επισήμανσή μου για τη μέχρι τελειότητας λειτουργία του εν λόγω Κέντρου είπε: “κ. Δημήτρη, η προσφορά των υπηρεσιών και η ποιότητα της σίτισης είναι για μας αδιαπραγμάτευτη”.

Συγχαρητήρια και ευχές για έτη πολλά με υγεία σε όλους που μοχθούν νυχθημερόν σε όλες τις Δομές  του ΑΝΝΟΥΣΑΚΕΙΟΥ. Αιωνία να είναι η μνήμη του  εμπνευστή και πρωτεργάτη αυτής της ζεστής φωλιάς αγάπης, του Μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, του πρώτου Δωρητή Γεωργίου Αννουσάκη, και των πολλών δωρητών  που ακολούθησαν,  Βενιζέλου Σκαλίδη, Στέλιου Φαλδαμή κ.ά.

Μίμης Κυριτσάκης

Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου ε. τ.

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ