ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλπάζουν οι τιμές σε καύσιμα και πετρέλαιο: Φόβοι για νέο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων – Μόνη «ανάσα» το επίδομα θέρμανσης

Καλπάζουν οι τιμές των καυσίμων τις τελευταίες ημέρες σπάζοντας το έναν ρεκόρ μετά το άλλο για το τελευταίο 12μηνο, ενώ η τιμή του Brent έχει βάλει πλώρη για τα 100 δολάρια το βαρέλι και όλες οι ενδείξεις μέχρι στιγμής συμμαχούν με την εκτίμηση ότι πολύ δύσκολα στο ορατό μέλλον θα ανακοπεί αυτή η πορεία.

Την ώρα το ευρώ έναντι του δολαρίου παραμένει ασθενές και έτσι με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί να μπει ως ανάχωμα σε αυτό το ράλι που έχει ξεκινήσει από τα μέσα του καλοκαιριού και πυροδοτεί όπως είναι φυσιολογικό νέες πληθωριστικές πιέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία από το υπουργείο Ανάπτυξης και το Παρατηρητήριο Τιμών σε καμιά περιοχή της χώρας η μέση τιμή δεν είναι κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το diesel κίνησης που σε όλη την επικράτεια έχει υπερβεί σε μέσα επίπεδα τα 1,8 ευρώ το λίτρο. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στις Κυκλάδες η μέση τιμή του έχει υπερβεί και τα 2 ευρώ το λίτρο, φέρνοντας μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν – ένα χρόνο και κάτι μήνες πριν – όπου η τιμή της βενζίνης έτρεχε προς τα 2,5 ευρώ το λίτρο και λίγο πιο κάτω ήταν η τιμή του diesel κίνησης, σύμφωνα με το imerisia.gr.

Μέσα σε αυτό κλίμα εντείνονται οι ανησυχίες για την τιμή που θα διαμορφωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης. Μία ανησυχία που μεγάλωσε ακόμη περισσότερο από την ρητή διαβεβαίωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εφέτος επιδότηση στην αντλία, που πέρυσι έφτασε μαζί με αυτή των διυλιστηρίων τα 32 λεπτά το λίτρο.

Εφέτος με βάση τα σημερινά δεδομένα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου, θα κινείται στην περιοχή του 1,6 ευρώ.

Καλπάζουν οι τιμές στην αντλία

Όπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 2,037 ευρώ το λίτρο, η αμόλυβδη των 100 οκτανίων στα 2,211 ευρώ το λίτρο και το diesel κίνησης στα 1,844 ευρώ το λίτρο.

Και στην Αττική πλέον η μέση τιμή ξεπέρασε τα 2 ευρώ το λίτρο, φτάνοντας στα 2,006, όπως και στη Θεσσαλονίκη που διαμορφώθηκε στα 2,004 ευρώ το λίτρο. Η υψηλότερη μέση τιμή πανελλαδικά καταγράφεται στον νομό Κυκλάδων με 2,269 ευρώ το λίτρο.

Στις διεθνείς αγορές η τιμή του Brent βρέθηκε χθες ακόμη και πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανοδική πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου έχει ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, από πλευράς της Σαουδικής Αραβίας αλλά και της Ρωσίας στις αρχές του καλοκαιριού για μείωση της παραγωγής συνεχίστηκε μέσα στο καλοκαίρι, ενώ δεν εμφανίζει έως τώρα σημάδια αποκλιμάκωσης ούτε τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.

Το επίδομα θέρμανσης η μόνη ανάσα

Σύμφωνα τα όσα ανάφερε χθες Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεν προβλέπεται επιδότηση στην αντλία και η μόνη ενίσχυση που θα έχουν οι καταναλωτές θα είναι το επίδομα θέρμανσης.

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι ενώ σε ό,τι αφορά στους δικαιούχους, το εισοδηματικό όριο για άγαμο παραμείνει στα 16.000 ευρώ και στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι, ενώ για οικογένειες με παιδιά η προσαύξηση για κάθε τέκνο αυξάνεται από 3.000 σε 5.000 ευρώ. Παράλληλα μπαίνει όριο τζίρου στα 80.000 ευρώ τον χρόνο για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ