ΔΙΕΘΝΗ

Γαζα: Σε ισχύ η ανακωχή Ισραήλ-Χαμάς – Κατάπαυση του πυρός από το πρωί, απελευθέρωση ομήρων το απόγευμα

Σε ισχύ έχει τεθεί από τις 07:00 το πρωί η ανακωχή διάρκειας τεσσάρων ημερών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, για την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων και την επιβολή κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Η “ανθρωπιστική παύση” των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που συμφωνήθηκε σε διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, καταγράφεται την 49η ημέρα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Πώς θα γίνει η ανταλλαγή των ομήρων

Οι πρώτοι όμηροι, 13 γυναίκες και παιδιά, θα απελευθερωθούν στις 16:00, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη διαδικασία.

Ο Ερυθρός Σταυρός θα τους συνοδεύσει στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα και θα τους παραδώσει στον ισραηλινό στρατό, ο οποίος θα ξεκινήσει τη διαδικασία ταυτοποίησης, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία του Τελ Αβίβ για σωματικές και ψυχολογικές

Από τη μεριά του Τελ Αβίβ, στην πρώτη φάση, θα επιστραφεί τουλάχιστον ένας από τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, ενώ συνολικά 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της ανταλλαγής την πρώτη ημέρα.

Θα μεταφερθούν από δύο ισραηλινές φυλακές, Damon και Megiddo, και οι δύο νοτιοανατολικά της Χάιφα. Στη συνέχεια θα οδηγηθούν στη φυλακή Ofer, νότια της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και από εκεί σε ένα κοντινό πέρασμα και θα παραδοθούν στις οικογένειές τους.

Συνολικά, προβλέπεται να αφεθούν ελεύθεροι 50 όμηροι και 150 παλαιστίνιοι κρατούμενοι–επίσης γυναίκες και παιδιά– κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, λέει η Χαμάς

Την ίδια στιγμή, αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται επίσης να περάσει από την Αίγυπτο στη Γάζα τις επόμενες ώρες.

Η Χαμάς λέει ότι 200 φορτηγά με βοήθεια και περισσότερα φορτηγά με καύσιμα θα εισέρχονται στη Γάζα καθημερινά.

50 τραυματισμένα παιδιά θα μεταφερθούν σήμερα σε τουρκικά νοσοκομεία

Η Τουρκία σχεδιάζει να απομακρύνει σήμερα ορισμένα τραυματισμένα ή άρρωστα παιδιά από τη Γάζα, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου των εκκενώσεων, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Φαχρετίν Κοτζά.

Μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει παραλάβει 150 ανθρώπους, κυρίως καρκινοπαθείς και τους συνοδούς τους από τη Γάζα, προκειμένου να συνεχίσουν τη θεραπεία τους σε τουρκικά νοσοκομεία. Αυτήν την εβδομάδα απομακρύνθηκαν επίσης από τον παλαιστινιακό θύλακα περισσότεροι από 100 Τούρκοι και μέλη των οικογενειών τους.

Ο τρίτος γύρος, κατά τον οποίο θα απομακρυνθούν 50 άνθρωποι από τη Γάζα, καθυστέρησε λόγω προβλημάτων στην εξασφάλιση άδειας για την έξοδό τους από τον θύλακα, διευκρίνισε ο υπουργός, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τα προβλήματα αυτά έχουν πλέον επιλυθεί και οι αρχές ολοκληρώνουν την προετοιμασία, πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει στείλει περίπου 800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αίγυπτο για τους κατοίκους της Γάζας και λέει ότι θέλει να οργανώσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας εντός του θύλακα, κοντά στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα.

Ήχησαν σειρήνες μετά την έναρξη της εκεχειρίας
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός έθεσε σε λειτουργία σειρήνες προειδοποίησης των κατοίκων σε δυο χωριά κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, μόλις μερικά λεπτά αφότου τέθηκε σε ισχύ η ανακωχή τεσσάρων ημερών με τη Χαμάς.
Ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής καμιά εκτόξευση ρουκετών από πλευράς μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στον θύλακα.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ