ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Αναμονή για την ακριβή ώρα της εκεχειρίας – Τι προκάλεσε την αναβολή

Εν αναμονή της έναρξης της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, βρίσκεται η διεθνής κοινότητα, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Ισραήλ, ότι η πολυαναμενόμενη απελευθέρωση της πρώτης ομάδας των 50 ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, αναβάλλεται για την Παρασκευή.

Ωστόσο, παρά την αναβολή της εκεχειρίας, το Κατάρ, που έχει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, διαβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες για τις ομήρους «προχωρούν θετικά» και τις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί η ακριβής ώρα έναρξης της κατάπαυσης του πυρός και της απελευθέρωσης των ομήρων.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed al-Ansari, αναφέρει σε δήλωσή του ότι το Κατάρ συνεργάζεται με τα δύο αντιμαχόμενα μέρη μαζί με τις ΗΠΑ «για να εξασφαλίσουν την ταχεία έναρξη της εκεχειρίας και να παράσχουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η δέσμευση των μερών στην συμφωνία».

Αξιωματούχοι στο Κατάρ, το Ισραήλ και τη Χαμάς ανακοίνωσαν, σε ξεχωριστές δηλώσεις τους, χθες (22/11) ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ σήμερα το πρωί στις 10 π.μ., αλλά το Ισραήλ ανακοίνωσε αργότερα ότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από το πρωί της Παρασκευής λόγω πρακτικών καθυστερήσεων.

Σχολιάζοντας την καθυστέρηση της έναρξης της κατάπαυσης του πυρός, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN, ότι η απόφαση να καθυστερήσει την εφαρμογή της συμφωνίας ομήρων κατά μία ημέρα, έως την Παρασκευή, ελήφθη από το Ισραήλ μαζί με το Κατάρ και την Αίγυπτο και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενήμερες.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι διαπιστώθηκε πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να «ελαχιστοποιηθούν τα πράγματα που μπορούν να πάνε στραβά».

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» – Το Ισραήλ περιμένει από τη Χαμάς τη λίστα των ομήρων

Ο Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ακόμη, καθώς το Ισραήλ δεν έχει λάβει ακόμη τα ονόματα της πρώτης ομάδας ομήρων που θα απελευθερωθούν από τη Χαμάς, που  αναμενόταν το βράδυ της Τετάρτης (22/11). Πάντως εάν η λίστα δεν δοθεί από την Χαμάς μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, τότε θα υπάρχει λόγος ανησυχίας, όπως είπε.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον, επέμεινε ότι η συμφωνία θα προχωρήσει και «ελπίζουμε» να εφαρμοστεί το πρωί της Παρασκευής (24/11).

Ισραηλινός αξιωματούχος απέδωσε νωρίτερα την καθυστέρηση στο γεγονός ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν υπογράψει ακόμη το έγγραφο που κατοχυρώνει τη συμφωνία, ενώ μια δεύτερη πηγή είπε στους Times of Israel ότι ο μηχανισμός για την απελευθέρωση των ομήρων δεν είχε ακόμη οριστικοποιηθεί και η Χαμάς δεν είχε ακόμη παράσχει κατάλογο την πρώτη ομάδα ομήρων που σχεδίαζε να απελευθερώσει όπως αναμενόταν.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ