ΚΡΗΤΗ

“Φουντώνει” μέρα με τη μέρα το “Κίνημα της πετσέτας” – Τη διαχείριση των παραλιών ζητούν οι Δήμοι της Κρήτης

Με το “κίνημα της πετσέτας” να “φουντώνει” μέρα με τη μέρα και τον ξεσηκωμό του κόσμου για την υπερβολική, έως ασύδοτη σε ορισμένες περιπτώσεις, εξάπλωση των ομπρελοκαθισμάτων στις παραλίες να ξεδιπλώνεται πλέον από τη βόρεια Ελλάδα ως την Κρήτη, όπως είδαμε χαρακτηριστικά να συμβαίνει στα Φαλάσαρνα, μια άλλη διάσταση βάζουν στο τραπέζι από τη δική τους πλευρά οι αυτοδιοικητικοί…

Με δημόσια παρέμβασή της, στην οποία υπενθυμίζει πως ο αυτοδιοικητικός κόσμος διαχρονικά είναι υπέρ της χρήσης των παραλιών ως δημόσιου χώρου και υπέρ της λελογισμένης αξιοποίησης των παραλιών, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας υπογραμμίζει πως ο αυτοδιοικητικός χώρος δέχεται άδικες επιθέσεις και “κατηγορώ” από πολίτες και συλλογικότητες, καθώς οι Δήμοι δεν έχουν ουσιαστική αρμοδιότητα ή εμπλοκή για να διενεργούν ελέγχους και αυτοψίες, να επιβάλλουν πρόστιμα ή να απομακρύνουν παράνομα ομπρελοκαθίσματα.

Όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ, η αρμοδιότητα ανήκει στη Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Για τον λόγο αυτό, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ζητά, μέσα στη δίνη της όλης συζήτησης και του ξεσηκωμού με σημείο αναφοράς το κοινωνικό “κίνημα της… πετσέτας”, να περάσει η διαχείριση των παραλιών από την Κτηματική Υπηρεσία στους Δήμους. «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και μεταφοράς της στους Δήμους», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η ΚΕΔΕ, και μάλιστα θέτει με νόημα το ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν οι Δήμοι να είναι υπεύθυνοι για τους ναυαγοσώστες, τις λουτρικές εγκαταστάσεις και τον καθαρισμό των παραλιών, αλλά να μην έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης για συμμόρφωση των παραχωρησιούχων στους όρους παραχώρησης;».

Η ανακοίνωση-παρέμβαση της ΚΕΔΕ

«Η ΚΕΔΕ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις πολιτών στα νησιά για απελευθέρωση των παραλιών από τις αυθαίρετες καταλήψεις με ομπρελοκαθίσματα, την ανάκτηση του δημόσιου χώρου, την εφαρμογή του νόμου και των συμβάσεων παραχώρησης, αλλά και τις ευθύνες των δημοτικών Αρχών για το θέμα, δηλώνει τα ακόλουθα:

Η ΚΕΔΕ και η Αυτοδιοίκηση τάσσονται διαχρονικά υπέρ της χρήσης των παραλιών ως δημόσιου χώρου και παράλληλα υπέρ της λελογισμένης αξιοποίησής τους, της προστασίας τους από την υπερεκμετάλλευση και τις αυθαίρετες και παράνομες χρήσεις, καθώς και υπέρ της εφαρμογής των νόμων και της τήρησης των συμβάσεων παραχώρησης.

Η ΚΕΔΕ θεωρεί κρίσιμο και κομβικό σημείο το ότι η διαχείριση των παραλιών δεν αφορά μόνο το κεντρικό κράτος, αλλά και τους οικείους Δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν μέσα από τη διαχείρισή τους το μοντέλο ανάπτυξης των τοπικών τους κοινωνιών, με γνώμονα το τοπικό συμφέρον και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.

Ωστόσο σήμερα δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Σήμερα οι Κτηματικές Υπηρεσίες είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την παραχώρηση απλής χρήσης των χώρων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας και τη λήψη μέτρων προστασίας τους.

Οι Δήμοι, όπως περιγράφεται και στην υπ’ αριθμ. 38609 ΕΞ 2023 ΚΥΑ (10/3/23) για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλιών, “μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους αστυνομικές Αρχές και τις Κτηματικές Υπηρεσίες, προκειμένου να φροντίσουν για τη λήψη μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία”», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΚΕΔΕ και συνεχίζει:

«Οι Δήμοι δηλαδή, σε αντίθεση με αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουν, δεν είναι αρμόδιοι για να προβούν σε ελέγχους και αυτοψίες, επιβολή προστίμων ή και απομάκρυνση ομπρελοκαθισμάτων. Και όταν γίνεται παραβίαση των όρων ή επέκταση του προς παραχώρηση χώρου, θα πρέπει να ενημερώνουν τις Κτηματικές Υπηρεσίες προκειμένου να επιληφθούν.

Πώς όμως να παρέμβουν έγκαιρα και προληπτικά οι Κτηματικές Υπηρεσίες όταν για παράδειγμα για όλες τις Κυκλάδες υπάρχουν δύο υπάλληλοι για την Κτηματική Υπηρεσία, η οποία έχει έδρα της στη Σύρο;

Πέραν αυτής της πραγματικότητας, αρκετές φορές, όπως η πρόσφατη περίπτωση του δημάρχου Σερίφου Κωνσταντίνου Ρεβίνθη, δήμαρχοι βρέθηκαν συλληφθέντες και απολογούμενοι για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και απλή δυσφήμηση ακριβώς επειδή έκαναν το χρέος τους, τηρώντας, ως όφειλαν, αποφάσεις δικαστηρίων».

«Η ΚΕΔΕ θεωρεί άδικη την επίθεση που δέχονται δήμαρχοι για το θέμα αυτό και μάλιστα στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου με δημιουργία, τις περισσότερες φορές, λανθασμένων εντυπώσεων που βλάπτουν τη φήμη των τουριστικών προορισμών της χώρας.

Θέση και αίτημα της ΚΕΔΕ είναι να περάσει η διαχείριση των παραλιών εξ ολοκλήρου στους Δήμους. Διότι δε γίνεται οι Δήμοι να είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίζουν τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, τις λουτρικές εγκαταστάσεις, να μεριμνούν για τον καθημερινό καθαρισμό του συνόλου των κοινόχρηστων χώρων, αλλά να μην έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης για συμμόρφωση των παραχωρησιούχων στους όρους παραχώρησης. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για ουσιαστική αποκέντρωση κρατικής αρμοδιότητας και μεταφοράς της στους Δήμους», καταλήγει η ΚΕΔΕ.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ