Δήμος Κισάμου

Έργα 15 εκατομμυρίων στην Κρήτη μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” – Ένα στην Κίσαμο

Την ένταξη έργων, που αφορούν στην Κρήτη, ύψους 15,8 εκατ. ευρώ, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.

Η παρέμβαση του κ. Θεοδωρικάκου κινήθηκε σε τρεις άξονες:

1.       Ζήτησε από τους Δημάρχους να συμβάλλουν μεθοδικά και με αυστηρότητα στην εφαρμογή των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας.

2.       Τόνισε ότι Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό του έργο.

3.       Ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΣ επιταχύνει τους ρυθμούς ένταξης έργων στον πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με στόχο να συμβάλλει καθοριστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο υπουργός  Εσωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, πως στις αρχές του νέου έτους θα έχουν συγκροτηθεί τα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) στην Κρήτη, ώστε να διευκολυνθούν οι Δήμοι της Περιφέρειας στην υλοποίηση των έργων, μέσω του αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Τα επτά έργα στην Κρήτη που εντάσσονται στο Αντώνης Τρίτσης:

1.       Βιοκλιματικός εκσυγχρονισμός και αλλαγή χρήσης διώροφου κτιρίου νομίμως υφιστάμενου, από αποθήκη σε κτίριο πολιτισμού, ύψους 3.100.000 εκατ. ευρώ (Δήμος Μαλεβιζίου)

2.       Αναβάθμιση – Επέκταση των ΕΕΛ του Δήμου Χερσονήσου, ύψους 4.995.819,40 εκατ. ευρώ (ΔΕΥΑ Χερσονήσου)

3.       Αναβάθμιση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Δήμου Ανωγείων (Ανακατασκευή – Βελτίωση – Τριτοβάθμια Επεξεργασία και Σύστημα Διάθεσης Εκροών), ύψους 1.800.000 εκατ. ευρώ (Δήμος Ανωγείων)

4.       Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Γ. Αρκαδίου, ύψους 115.397,60 ευρώ (Δήμος Σητείας)

5.       Ανέγερση 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης, ύψους 3.604.375,20 εκατ. ευρώ (Δήμος Ρεθύμνης)

6.       Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Δήμου Κισσάμου, ύψους 868.000 ευρώ (Δήμος Κισσάμου)

7.       Αποκατάσταση κτιρίου Φιλαρμονικής – Ωδείου Δήμου Ρεθύμνης, ύψους 1.273.978,57 εκατ. ευρώ (Δήμος Ρεθύμνης)

«Σε αυτή τη δύσκολη φάση του κορωνοϊού θέλουμε να είναι, απολύτως, ξεκάθαρο ότι αυτό που κάνουμε είναι να επιταχύνουμε την εφαρμογή του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”. Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία, απολύτως, καθυστέρηση», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, απευθυνόμενος στους Δημάρχους.

Όπως ξεκαθάρισε: «ασφαλώς η μία πλευρά είναι η αντιμετώπιση των υγειονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως θα πρέπει να φροντίζει να κρατιέται όρθια και ισχυρή η οικονομική ζωή, η πραγματοποίηση των έργων, τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικές κοινωνικές, τοπικές και Περιφερειακές ανάγκες, στην Κρήτη και σε ολόκληρη την Ελλάδα και δημιουργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, που θα είναι πολύ βασικό ζητούμενο για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Σε σχέση με την πανδημία ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε πως: «Δεν επιτρέπεται σε κανέναν από εμάς καμία υποτίμηση στον κίνδυνο της πανδημίας του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, παίρνει πολύ αυστηρά μέτρα, στα οποία πρέπει να συμμετέχουμε κι εμείς ως Αυτοδιοίκηση στην τήρησή τους, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με τη Δημοτική Αστυνομία, με το προσωπικό μας παράδειγμα, με την πλήρη εφαρμογή των μέτρων, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα και να μπορέσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα, όσο είναι ρεαλιστικό αυτό, να επανέλθουμε κάποια στιγμή σε μία πιο κανονική πορεία… Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα και η Αυτοδιοίκηση είναι, όπως έχει αποδειχθεί από την περίοδο της καραντίνας του Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου, ένας παράγοντας που μπορεί να παίξει πολύ θετικό και πολύ καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, στη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων, στη στήριξη όλων όσοι έχουν ανάγκη, γιατί εκ των πραγμάτων είναι πολύ πιο κοντά στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίας».

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης διαρκή, καθημερινή συνεργασία, κοινό σχέδιο, κοινούς ελέγχους, αυστηροποίηση των ελέγχων, αλληλεγγύη και από κοινού αντιμετώπιση των δυσκολιών που θα προκύψουν για την Αυτοδιοίκηση.

Υπενθύμισε δε πως στην πρώτη φάση της πανδημίας, το Υπουργείο πήρε μία σειρά μέτρων οικονομικής στήριξης της Αυτοδιοίκησης και το ίδιο θα κάνει και τώρα, για να καλυφθούν τα προβλήματα και τα κενά που θα προκύψουν.

Ταυτόχρονα, ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε έμφαση στην υποχρέωση να μην ανασταλούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το Κράτος. Γεγονός που σχετίζεται «ιδιαίτερα και το αντικείμενο της συζήτησης που έχει η σημερινή συνεδρίαση για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης και τη στήριξή της, προκειμένου να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το ρόλο της στα δημόσια ζητήματα της χώρας, για να είναι πολύ πιο αποτελεσματική στο έργο που θέλει να επιτελέσει», όπως είπε.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε την μεταρρυθμιστική μας πορεία» δήλωσε, κατηγορηματικά, παραθέτοντας τις βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή στο νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και αυτό για την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ και του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα της χώρας.

Για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ο Υπουργός τόνισε πως έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, να έχει όσο γίνεται πιο γρήγορα τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης. «Έχουμε πει από την πρώτη ημέρα ότι θα έχετε ισχυρό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του νόμου», σημείωσε, επισημαίνοντας πως περιμένει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις τελικές προτάσεις της Αυτοδιοίκησης προς το Κράτος. «Έχετε συμμετάσχει στην Επιτροπή υπό τον κ. Κοντιάδη, η οποία έχει κάνει μία σημαντική προεργασία γύρω από αυτόν το νόμο, αλλά τώρα έχει έρθει η ώρα και επισήμως η Αυτοδιοίκηση να οριστικοποιήσει και να διαμορφώσει τις θέσεις της», πρόσθεσε.

Πηγή: cretalive.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ