Νομός Χανίων

ΕΛΜΕ Χανίων: Απαλλαγή και δικαίωση του καθηγητή από το Γυμνασίου Αλικιανού για όλες τις κατηγορίες αναφορικά με τα γεγονότα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς

Το ΕΛΜΕ Χανίων με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί πως ο καθηγητής Βασίλης Μορέλλας απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες που του είχαν προσαφθεί αναφορικά με τα γεγονότα στο Γυμνάσιο Αλικιανού, καθώς η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων ενημερώνει τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους σε σχέση με τα γεγονότα στο Γυμνάσιο Αλικιανού την προηγούμενη σχολική χρονιά, ότι ο συνάδελφος Βασίλης Μορέλλας απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες που του είχαν προσαφθεί καθώς και ότι η συγκεκριμένη υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων αισθάνεται δικαιωμένο από αυτή την εξέλιξη καθώς η απόφαση της απαλλαγής αναγνωρίζει τα βασικά σημεία που είχαμε επισημάνει στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για παράδειγμα:

  • ότι ένας διευθυντής δεν δικαιούται να «λήγει» τις συνεδριάσεις του Συλλόγου χωρίς την άδεια του ίδιου του Συλλόγου.
  • ότι κανένας συνάδελφος ή συναδέλφισσα μέσα στον Σύλλογο Διδασκόντων δεν έχει δικαίωμα «βέτο».

Εκτιμούμε ωστόσο ότι το δίκιο του συναδέλφου και του Συλλόγου Διδασκόντων δεν έφτανε για να τελεσφορήσει με θετικό τρόπο η συγκεκριμένη υπόθεση. Η πετυχημένη και μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που κάλεσε η ΕΛΜΕ Χανίων την Τετάρτη 21 Ιούνη, ζητώντας την απαλλαγή του συγκεκριμένου συναδέλφου, αλλά και την αποτροπή κάθε σκέψης κλήσης άλλων συναδέλφων από το σχολείο, ήταν πάρα πολύ σημαντική για αυτή την εξέλιξη. Κατά την γνώμη μας έγινε φανερό ότι οι κατηγορίες ήταν ανυπόστατες, έθιγαν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και ψήφο στους Συλλόγους Διδασκόντων, έθιγαν το τεκμήριο της αθωότητας και επιχειρούσαν να «νομιμοποιήσουν» άτυπα ένα παράνομο «δικαίωμα» διευθυντικού βέτο στις αποφάσεις της εκάστοτε πλειοψηφίας ενός Συλλόγου.

Σημαντικό ρόλο στην κατάληξη αυτής της υπόθεσης έπαιξε η στήριξη που εξέφρασαν και γονείς του συγκεκριμένου σχολείου, ο κλάδος στα Χανιά μέσα από τις παρεμβάσεις της ΕΛΜΕ Χανίων, τα ψηφίσματα συμπαράστασης από άλλα σωματεία, περιλαμβανομένης της ΟΛΜΕ. Προέκυψε επίσης από την σταθερή και συλλογική αντίσταση που πρόβαλλε ο Σύλλογος Διδασκόντων στις αυθαιρεσίες του διευθυντή του Γυμνασίου Αλικιανού. Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να γίνει για τους αναπληρωτές και τις αναπληρώτριες που υπηρετούσαν στο συγκεκριμένο σχολείο καθώς αν και ελαστικά εργαζόμενοι και επομένως και αντικειμενικά πιο ευάλωτοι «δεν μάσησαν» και μπήκαν μπροστά στον αγώνα. Μετά από αυτά μπορούμε να δηλώσουμε δημόσια:

  • οι Σύλλογοι υποχρεούνται και δικαιούνται να συνεχίσουν να αποφασίζουν με πλειοψηφία, να υπερασπίζονται την παιδαγωγική ελευθερία, τα εργασιακά τους δικαιώματα καθώς και το δικαίωμα των μαθητών στην μόρφωση, ακόμη και όταν οι διευθυντές υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία τους.
  • τα δικαιώματα των Συλλόγων και των εκπαιδευτικών παραμένουν ισχυρά κατοχυρωμένα τόσο σε νόμους που έχουν κατακτήσει προηγούμενες γενιές αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών, σε πείσμα των κυβερνήσεων που αλλοιώνουν αυτούς τους νόμους συνεχώς, όσο και κυρίως στην ενεργητική, αγωνιστική αλληλεγγύη όλων των εκπαιδευτικών, μέσα στους ζωντανούς Συλλόγους Διδασκόντων και τις ΕΛΜΕ, σε συνεργασία με κάθε σχολική κοινότητα!
  • Η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ΕΛΜΕ Χανίων θα υπερασπιστεί- όπως έκανε μέχρι τώρα- τα δικαιώματα κάθε συναδέλφου απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα εκφοβισμού, πειθαρχικού ελέγχου της συνδικαλιστικής δράσης και της έκφρασης.

Με αυτά τα διδάγματα θα δώσουμε και όλες τις επόμενες μάχες στις οποίες μας αναγκάζουν οι αντι-εκπαιδευτικές κυβερνητικές πολιτικές την χρονιά που έρχεται!

Πρόκειται για σημαντική νίκη για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των Συλλόγων Διδασκόντων γενικά, αλλά και ειδικότερα για το δικαίωμα αυτά να διεκδικούνται ανυποχώρητα!».ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ