ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Διορθώσεις στο νομοσχέδιο – Ποιες αλλαγές εξετάζονται

Αλλαγές και διορθώσεις στο σχέδιο νόμου για το τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες θα επιφέρει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ως το τέλος Νοεμβρίου και προτού εισαχθεί για ψήφιση στη Βουλή, με στόχο να αμβλύνει προβλήματα, να το καταστήσει πιο δίκαιο για τη μεσαία τάξη και να συμβάλει στην εξυγίανση της αγοράς και στην καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Αν και ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το σχέδιο για τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες θα προχωρήσει και «θα εφαρμοστεί στο ακέραιο», στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν ριζικό λίφτινγκ σε ακανθώδεις διατάξεις του σχεδίου νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Κι ενώ αποκλείουν το ενδεχόμενο υποχώρησης στις πιέσεις, μελετούν και επεξεργάζονται αιτήματα για αλλαγές που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τεθεί και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο ώστε να απλωθούν τα χρήσιμα μέτρα και οι διατάξεις τις οποίες περιέχει το νομοσχέδιο, αλλά ταυτόχρονα και να αμβλυνθούν ή αφαιρεθούν προβληματικά κριτήρια.

Κόκκινη γραμμή στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θεωρούν τις ανατροπές που θα αλλοιώνουν ή θα ακυρώνουν τη βασική φιλοσοφία του τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο επιβάλλεται στους αυτοαπασχολούμενος που δηλώνουν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί που εστιάζεται πιθανή παρέμβαση είναι στη μείωση των συντελεστών για τον υπολογισμό με βάση τα έτη λειτουργίας μιας ατομικής επιχείρησης (τριετίες), αλλά και για τον υπολογισμό του κριτηρίου του τζίρου που πολλαπλασιάζει το τεκμαρτό εισόδημα μπαίνουν «κόφτες» (χαμηλότερα πλαφόν) οι οποίοι μετριάζουν την επιβάρυνση ή και εξαιρούν πλήρως ολόκληρους κλάδους επαγγελμάτων με μικρούς τζίρους (π.χ. τους κουρείς).

Αλλαγές επίκεινται και στο κριτήριο των μισθών για όσους απασχολούν υπαλλήλους, καθώς και στη λίστα με τις εξαιρέσεις που θα γίνονται δεκτές και θα απαλλάσσουν τον επαγγελματία από το τεκμαρτό εισόδημα αν υποβάλει ένσταση. Ενώ προωθείται και μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση για ζευγάρια ελεύθερων επαγγελματιών ώστε να μη χρεώνονται διπλάσιο τεκμήριο.

Αν και συζητείται ως λύση, πολύ-πολύ δύσκολα θα γινόταν δεκτό να προσμετρώνται και ενοίκια, μερίσματα ή εισοδήματα του άλλου συζύγου κ.λπ. για κάλυψη του τεκμηρίου των επαγγελματιών. Εξίσου δύσκολα θα επέλθουν κι άλλες αλλαγές ή μειώσεις για επαγγελματίες άνω των 65 που εργάζονται ίσα-ίσα για να έχουν περίθαλψη ή να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, πριν και μετά τη σύνταξη.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ