ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ελαιόλαδο: Ασταμάτητο ανοδικό σερί στην τιμή – «Ακόμα και οι παραγωγοί αναγκάζονται να αγοράζουν» διεθνώς

Αυτό που συμβαίνει με το ελαιόλαδο, δεν έχει προηγούμενο. Τιμές «φωτιά» που… καίνε τον οικογενειακό προϋπολογισμό καταγράφονται σε βασικά είδη διατροφής με την τιμή παραγωγού στο κλασικό παρθένο ελαιόλαδο να έχει αυξηθεί περισσότερο από 5 ευρώ το κιλό σε σχέση με πέρυσι.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εκτινάξει και τις τιμές στο ράφι. Τα παραπάνω οφείλονται στην έλλειψη αποθεμάτων λόγω της δύσκολης περσινής χρονιάς και τη ξηρασία που έχει καταγραφεί στις χώρες – παραγωγούς.

Μάλιστα, μεγάλη βαρύτητα στην πορεία της τιμής διεθνώς, έχει η σημαντική πτώση στην παραγωγή της Ισπανίας, η οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κάλυπτε περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας ζήτησης το 2021.

Στην Ελλάδα, η «απλή» απάντηση του πληθωρισμού και της γενικότερης ακρίβειας που καταγράφεται στις κατηγορίες ποτών και τροφίμων αρκεί για να δικαιολογήσει την άνοδο των τιμών, με φόντο τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το αυξημένο ενεργειακό κόστος, την έλλειψη φθηνών εργατικών χεριών, τα ακριβά λιπάσματα και τις ασθένειες των φυτών.

Δείτε γράφημα με την πορεία της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου (πηγή: ycharts.com)

ελαιολαδο γράφημα

 

«Ακόμα και οι παραγωγοί αναγκάζονται να αγοράζουν»

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει την φετινή ελαιοκομική χρονιά στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο η μείωση τελικά είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αρχικά υπολόγιζαν και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ακόμα και οι ίδιοι οι παραγωγοί να αναγκάζονται να αγοράζουν λάδι για τις ανάγκες της οικογένειάς τους από τον συνεταιρισμό.

«Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι πέρσι ο συνεταιρισμός μας πήγε στο εργοστάσιο 1.945 τόνους και φέτος δεν θα πάμε πάνω από 270 τόνους. Επιπλέον ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι οι παραγωγοί δεν θα βγάλουν μεροκάματο και σίγουρα δεν θα έχουν κέρδος αφού στην ουσία αυτό που θα γίνει είναι να αγοράζουν οι έμποροι φετινό λάδι και να το αναμιγνύουν με περσινό – που το αγοράζουν 6,50 ευρώ – και να το πουλάνε ακριβά στον καταναλωτή στα 14 και 15 ευρώ το λίτρο», αναφέρει ο κ. Μπατσάκης.

Και προσθέτει ότι σε λίγους μήνες δεν θα υπάρχει λάδι στην ελληνική αγορά και από κει και μετά θα δούμε και άλλες ανατιμήσεις στον καταναλωτή.

«Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι και επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη αφού με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τα δέντρα δεν εξελίσσονται κανονικά και θα έχουμε πρόβλημα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας.

Πρωταθλητής στην ακρίβεια το ελαιόλαδο

Σε μηνιαία βάση, από την κατηγορία των τροφίμων πρωταθλητής στην ακρίβεια είναι το ελαιόλαδο με αύξηση 14,1% και ακολουθούν τα φρούτα με 8%.

Αναλυτικά: (Οκτ. 2022 – Οκτ. 2023)

  • Έλαια-λίπη: +26%
  • Φρούτα: +20,5%
  • Μεταλλικό νερό-χυμοί-αναψυκτικά: +14,3%
  • Λαχανικά: +12,3%
  • Κρέατα: +8,3%

(Σεπτ. 2023 – Οκτ.2023)

  • Ελαιόλαδο: +14,1%
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: +12,7%
  • Φρούτα νωπά: +8%

«Στερεύει από λάδι η Ελλάδα»

Μιλώντας στο Newsbomb.gr ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου, ανέφερε πως στο νησί φέτος η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 20000 – 25.000 τόνους. «Οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές γιατί εδώ σε εμάς δεν έχει βρέξει. Η παραγωγή μας θα είναι στο 1/6 της περσινής χρονιάς. Επίσης λόγω δάκου είναι πολύ υψηλές οι οξύτητες στο προϊόν μας», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο κ. Μύρωνας Χιλετζάκης.  Και προσθέτει: «Όσον αφορά τις τιμές αυτή την στιγμή τα ελαιοτριβεία έχουν ξεκινήσει από τα 7 ευρώ αλλά η τιμή του τενεκέ κυμαίνεται από 170 – 200 ευρώ. Η συγκομιδή θα διαρκέσει πολύ λίγο και δεν θα ξεπεράσει τον ένα μήνα από τότε που θα μπούμε στο φουλ της παραγωγής μας».ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ