ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ Νομός Χανίων

Χανιά: Από τον κόμβο Μουρνιών ξεκινούν τη μεγάλη τους κινητοποίηση οι αγροτοκτηνοτρόφοι για τις “πετσοκομμένες” επιδοτήσεις

Με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα θα συγκεντρωθούν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 11 π.μ. στον κόμβο των Μουρνιών οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των Χανίων για να διαμαρτυρηθούν για την πετσοκομμένη, όπως αναφέρουν, προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης που τους δόθηκε και οποία είναι κατά 169 εκατομμύρια λιγότερα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβούν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως αναφέρει στο κάλεσμά της στην κινητοποίηση η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, «το προηγούμενο διάστημα όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είδαμε να πιστώνεται στους λογαριασμούς μας η πετσοκομμένη προκαταβολή (70%) της Βασικής Ενίσχυσης η οποία από 657 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι φέτος έπεσε στα 488 εκατομμύρια.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκης μάς λέει ότι για την τεράστια αυτή μείωση φταίει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η Διοίκησή του, προσποιούμενος με αυτόν τον τρόπο μάλλον άγνοια, αφού οι περισσότεροι αγροτοκτηνοτρόφοι γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η Νέα ΚΑΠ 2023-2027 προβλέπει αυτές τις μειώσεις. Είμαστε όμως σίγουροι ότι ο κ. υπουργός δεν είναι αφελής, ούτε ότι έχει άγνοια για το τι προβλέπει η Νέα ΚΑΠ, να είναι όμως και ο ίδιος σίγουρος ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν τρώνε κουτόχορτο.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι απώλειες είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένες και ότι δεν θα αντισταθμιστούν από τις υπόλοιπες άμεσες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, όπως τα “οικολογικά προγράμματα”, η “αναδιανεμητική ενίσχυση”, οι “συνδεδεμένες”. Η κυβέρνηση το γνώριζε και προεκλογικά και μάλλον δεν είναι τυχαίο που το σύστημα των δηλώσεων άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι και όταν πια είχε κριθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, σε περίοδο που συνήθως έληγε η προθεσμία.

Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι αυτές οι μειώσεις γίνονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους με το κόστος παραγωγής να συνεχίζει να είναι υψηλό, με νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια, με το κόστος της διαβίωσης μας συνολικά να παραμένει αβάσταχτο όπως και του υπόλοιπου λαού.

Αυτές οι μειώσεις γίνονται σε μία περίοδο που τα ΜΜΕ έχουν τα ρεπορτάζ το ένα μετά το άλλο για την τιμή του ελαιολάδου που φτάνει σε υψηλές τιμές στα ράφια αλλά κουβέντα δεν γίνεται για τη μειωμένη φετινή παραγωγή, για τη ζημιά από τον δάκο, για την πτωτική τιμή που έχει αυτή τη στιγμή το ελαιόλαδο στον παραγωγό, για τις τεράστιες ζημιές που έχει η φετινή παραγωγή σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες λόγω την ανομβρίας, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.  Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων και αν σε μερικά προϊόντα υπάρχουν λίγο καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι, το εισόδημα μειώνεται αφού δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή να πουλήσουμε.

Ο μόνος δρόμος για την επιβίωσή μας είναι η οργανωμένη πάλη μέσα από το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από τους συλλόγους μας και την ΕΟΑΣΝΧ, τον συντονισμένο αγώνα μας μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Καταγγέλλουμε τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών. Να δοθεί σε όλους τους δικαιούχους η προκαταβολή του τσεκ. Να αρθούν οι αδικίες που έχουν γίνει.

Επιμένουμε στην πάγια θέση μας ότι το σύνολο των επιδοτήσεων πρέπει να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν και παράγουν και όχι στους διάφορους κηφήνες, επιτήδειους, αγροτικές επιχειρήσεις κ.λπ. που λυμαίνονται βασική ενίσχυση και συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Να δίνονται όλες οι επιδοτήσεις με βάση την παραγωγή στα προϊόντα και τον αριθμό ζώων στην κτηνοτροφία.

Παράλληλα συνεχίζουμε τον πολύχρονο αγώνα μας και διεκδικούμε:

*Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να επιβιώσουν οι οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.

*Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Μείωση του κόστους παραγωγής το οποίο έχει εκτοξευτεί στον ουρανό! Μείωση του ενεργειακού κόστους που έχει ανεβάσει στα ύψη την τιμή του αρδευτικού νερού», καταλήγουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Χανίων.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ