ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Προβληματισμός και απογοήτευση σε όλο τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη – Τι αναφέρουν οι συντονιστές των Ν.Ε.

Προβληματισμός και απογοήτευση επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσον αφορά στην επόμενη μέρα, με τους συντονιστές να κάνουν σαφές πως θα υπάρξει πλούσιος διάλογος σε επίπεδο εσωκομματικό, ώστε να αναζητηθούν τα αίτια και οι λόγοι της ήττας.

Οι συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών έκαναν σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα κάνει το χρέος του και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σε κάθε περίπτωση, μέλη και στελέχη του κόμματος αναμένουν από τα χείλη του προέδρου του κόμματος τι θα συμβεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχασε μεγάλο έδαφος στην Κρήτη. Βγήκε τρίτος, με εξαίρεση τον νομό Χανίων, όπου βγήκε δεύτερος, και έχασε από την Κρήτη τρεις βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο κ. Ανδρέας Ξανθός, που είχε διατελέσει υπουργός Υγείας την περίοδο 2015-2019. Η επόμενη μέρα σίγουρα είναι δύσκολη.

Ο συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων, Ανδρέας Παπανδρέου, αναφέρθηκε στη επόμενη μέρα των εκλογών και είπε: «Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι βαθύς αναστοχασμός, πλούσιος διάλογος εντός του κόμματος, αλλά και με την κοινωνία, για να δούμε τι δεν πήγε καλά στις δύο προεκλογικές περιόδους και τέλος πάντων το τελευταίο διάστημα, όπου χάθηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου και δημιουργήθηκε φόβος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναδιάταξη των δυνάμεων και προχωράμε μπροστά».

«Θα αποτιμήσουμε με τα συλλογικά μας όργανα το εκλογικό αποτέλεσμα και τους λόγους της ήττας, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στο αύριο. Θα ανασυγκροτηθούμε. Θα ορθοποδήσουμε. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από προοδευτικές ιδέες, αρχές και αξίες. Όπως επίσης, ο προγραμματικός μας λόγος είναι αναγκαίο να υπάρχει. Και ως αξιωματική αντιπολίτευση έχουμε καθήκον να εκφράσουμε ξεκάθαρες θέσεις σε επίπεδο αντιπολίτευσης, αλλά και να κοινοποιούμε τα λάθη που θα κάνει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, θα πορευόμαστε όχι με γνώμονα την εσωστρέφεια, αλλά με συλλογικές διαδικασίες, γρήγορες αποφάσεις, καθαρές κουβέντες και λύσεις, γρήγορη επανεκκίνηση του κόμματος. Πολλή δουλειά απ’ όλους μας», είπε ο συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ηρακλείου, Δημήτρης Κλαράκης.

Ο συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου, Μανόλης Αυγενάκης, είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Θεωρώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να προσαρμόσει τον βηματισμό του με τον βηματισμό της κοινωνίας. Δεν έχει χαθεί το παιχνίδι, ούτε η πίστη. Θα κάνουμε ουσιαστική αντιπολίτευση. Πρέπει όμως να πούμε ξεκάθαρα πως πολιτικές ή πρακτικές που είχαν αποδώσει πριν από 10 χρόνια, τώρα ενδεχομένως να μην μπορούν να αποδώσουν».

«Το αποτέλεσμα των δύο συνεχόμενων αναμετρήσεων έδειξε ότι χρειάζεται μια σημαντική αλλαγή στη στρατηγική αλλά και την τακτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτή η αλλαγή απαιτεί ανάλυση των αλλαγών που έχουν συντελεστεί αθέατα στην κοινωνία και αποτυπώθηκαν στις εκλογές, μελέτη των διεθνών τάσεων και συζήτηση μέσα στο κόμμα αλλά και στην κοινωνία, για τα λάθη της πολιτικής μας. Αυτό πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με την ουσιαστική ανταπόκριση του κόμματος στα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που του ανέθεσε ο λαός, και την υπεράσπιση των συμφερόντων των κοινωνικών τάξεων που εκπροσωπεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ., που θα είναι άμεσες και επιθετικές. Χωρίς να δαιμονοποιούμε τις απόψεις, αξιοποιώντας την πλούσια δημοκρατική παράδοση που έχουμε, θα καταφέρουμε να ξαναδώσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ τον πρωταγωνιστικό του ρόλο, γιατί θα το χρειαστεί γρήγορα η κοινωνία μας», είπε ο συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, Γιώργος Καλλιντέρης.

«Πίκρα και αίσθημα αδικίας»

Ο Σωκράτης Βαρδάκης επανεκλεγόταν συνεχόμενα από το 2015 μέχρι και τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Οι εκλογές του Ιουνίου είχαν όμως διαφορετική έκβαση για τον Βιαννίτη πολιτικό. Ο κ. Βαρδάκης μίλησε αποκλειστικά στο neakriti.gr τονίζοντας: «Είναι μια μεγάλη ήττα που δημιουργεί πίκρα και αίσθημα αδικίας για το κυβερνητικό έργο που κάναμε την περίοδο 2015-2019 και το έργο που κάναμε ως αξιωματική αντιπολίτευση την περίοδο 2019-2023. Πρέπει όμως να σταθούμε στα πόδια μας. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία, αφού πρώτα αναστοχαστούμε. Έρχονται δύσκολες ημέρες και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι δίπλα στους μισθωτούς, στους κοινωνικά ευάλωτους».

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ