ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Χωρίς παρατράγουδα οι κάλπες στην Κρήτη – Μοναδική “παραφωνία” η απουσία μελών εφορευτικών επιτροπών

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με μοναδική “παραφωνία” την απουσία μελών των εφορευτικών επιτροπών κύλησε η εκλογική διαδικασία χθες Κυριακή 25 Ιουνίου, στην Κρήτη. Αναλυτικότερα, ομαλά διεξήχθη η χθεσινή εκλογική διαδικασία στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, στα 575 συνολικά εκλογικά τμήματα και τα 13 τμήματα ετεροδημοτών, στα οποία αθροιστικά οι εκλογείς ανέρχονται στις 259.875.

«Η διαδικασία προχωράει κανονικά», ανέφερε χθες το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο οποίος ανέφερε ότι, ενώ στις εκλογές στις 21 Μαΐου συμμετείχαν 31 κόμματα, «σε αυτές τις εκλογές για την Περιφερειακή Ενότητα δήλωσαν συμμετοχή 27 κόμματα, ένα αποχώρησε και δύο δεν προσκόμισαν τελικά ψηφοδέλτια, οπότε οι εκλογείς λαμβάνουν ψηφοδέλτια 24 κομμάτων».

Στο Λασίθι

Πάντως στη διαδικασία, όπως επισήμανε ο κ. Συριγωνάκης, «δεν έχει παρατηρηθεί οποιοδήποτε μέχρι στιγμής πρόβλημα». Όλα κύλησαν ομαλά και σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου. Στα 175 εκλογικά τμήματα και τα τέσσερα τμήματα ετεροδημοτών, όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, «όλα βαίνουν χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα, ενώ παρατηρείται μία αυξημένη προσέλευση ψηφοφόρων, κατά τις πρώτες ώρες της εκλογικής διαδικασίας».

Στα Χανιά

Ομαλά διεξήχθη χθες η εκλογική διαδικασία στα Χανιά, με τις γνωστές όμως ελλείψεις στις εφορευτικές επιτροπές. Στα 338 εκλογικά τμήματα του νομού και στα οκτώ τμήματα των ετεροδημοτών δεν καταγράφηκαν προβλήματα. Μοναδική παραφωνία οι ελλείψεις μελών εφορευτικών επιτροπών, που σε ορισμένα εκλογικά τμήματα προκάλεσαν δυσαρέσκεια σε εκλογείς, καθώς ήταν υποχρεωμένοι να πάρουν μόνοι τους το πακέτο με τα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού-Οικονομικού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κ. Χρυσούλα Κουναλάκη, «πρόκειται για τις πάγιες ελλείψεις που πάντως δεν επηρεάζουν την εκλογική διαδικασία».

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα Χανιά, παραλαμβάνοντας την Παρασκευή τους εκλογικούς σάκους, έλαβαν και επιστολή με αναλυτικές οδηγίες, ενώ για την ενημέρωση των εκλογέων σχετικά με τη χθεσινή διαδικασία, που δεν απαιτούσε σταυρό προτίμησης, υπήρχε έντυπο αναρτημένο σε όλα τα εκλογικά τμήματα.

Στις κάλπες πριν την παραλία

Το καλοκαιρινό σκηνικό, ωστόσο, έκανε πολλούς να σπεύσουν στα εκλογικά τμήματα πριν εξορμήσουν σε κάποια παραλία. Συνολικά είκοσι τέσσερα κόμματα συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία στα Χανιά, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων φτάνει τις 143.879. Στο εκλογικό τμήμα της ακριτικής Γαύδου, όπου οι εγγεγραμμένοι φτάνουν τους 260, καταγράφηκε ικανοποιητική προσέλευση από τους ψηφοφόρους, που μάλιστα έσπευσαν από το πρωί να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η δικαστική αντιπρόσωπος βρισκόταν στο νησί από την Παρασκευή, ωστόσο δεν εμφανίστηκαν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

Στο Ρέθυμνο

Έκπληξη αποτέλεσε αυτή τη φορά η εκλογική περιφέρεια του Ρεθύμνου λόγω της προθυμίας των μελών εφορευτικών επιτροπών να συμμετάσχουν. Έτσι η διαδικασία κύλησε ομαλά και στα 211 εκλογικά τμήματα, όπου είναι εγγεγραμμένοι 73.386 εκλογείς. Η κ. Βασιλική Βαρζοπούλου, αναπληρώτρια διευθύντρια Διοικητικού Οικονομικού της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, σχολίασε ότι «και στους πέντε δήμους κύλησαν όλα ομαλά, δεν υπήρξαν προβλήματα στα εκλογικά τμήματα, ενημερώθηκε το υπουργείο Εσωτερικών. Ακόμη και τα προβλήματα που υπήρξαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση με τις εφορευτικές επιτροπές, αυτή τη φορά δεν αναφέρθηκαν».

Μητέρα στα Χανιά – Με τα παιδιά της στην εφορευτική επιτροπή!

Σε εκλογικό τμήμα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, μια μητέρα μέλος της εφορευτικής επιτροπής, τήρησε το καθήκον της, ωστόσο στη διάρκεια της μέρας αναγκάστηκε να έχει μαζί της και τα παιδιά της. Όπως είπε η δικαστική αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος κ. Ελένη Ορφανουδάκη, «η συγκεκριμένη κυρία, παρά τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, είχε το φιλότιμο και ανταποκρίθηκε, έστω και αν για κάποιες ώρες χρειαστεί να είναι εδώ και η οικογένειά της. Είναι πολύ δύσκολο να αφήσει κάποιος την επιχείρησή του και να απασχολείται όλη μέρα αφιλοκερδώς. Κίνητρα δε δίνονται στα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και είναι λογικό να παρατηρείται απροθυμία».

 

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ