ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Νομός Χανίων

e- Τουρισμός στο Νομό Χανίων με διαδημοτική συνεργασία

Με αιχμή του δόρατος την Τεχνολογία, την Πληροφορική και την Επικοινωνία και με στόχο την καλύτερη δυνατή τουριστική προβολή του Νομού Χανίων, οι επτά δήμοι του ένωσαν τις δυνάμεις τους, αξιοποιώντας το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014- 2020» του ΕΣΠΑ.

Η πράξη με τίτλο: «Αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ για την ανάδειξη του τουριστικού και πολιτιστικού πλούτου των Χανίων» έχει προϋπολογισμό 277.000 ευρώ και στόχο έχει την ανάδειξη του τουριστικού και πολιτιστικού πλούτου του Νομού αναδεικνύοντας σημεία με ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική αναφορά και στους 7 Δήμους (Κισάμου, Αποκορώνου, Γαύδου, Καντάνου – Σελίνου, Πλατανιά, Σφακίων, Χανίων).

Η διαδημοτική αυτή συνεργασία στοχεύει στην κοινή πολυμεσική και πολυτροπική ανάδειξη των σημαντικότερων στοιχείων Πολιτιστικού και Τουριστικού αποθέματος των επτά δήμων της περιφερειακής Ενότητας Χανίων μέσα από την υλοποίηση ενός συνόλου καινοτόμων συνδυαστικών δράσεων καταγραφής, αποτύπωσης, προβολής και ανάπτυξης εφαρμογών Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε).

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, «Θέλουμε να επιτύχουμε την διασπορά των επισκεπτών ώστε όλες οι περιοχές με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της η κάθε μία, να αναδεικνύονται ως εναλλακτικοί τουριστικοί προορισμοί».

Οι συμμετέχοντες στοχεύουν στην από κοινού ανάδειξη ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής τους, αλλά και στην προώθηση δράσεων που στοχεύουν στην ενσωμάτωση της ευρύτερης στρατηγικής ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Κρήτης.

Κάθε δήμος έχει ήδη προτείνει συγκεκριμένα σημεία.

«Στόχος μας είναι εκτός από την ανάδειξη των σημείων ενδιαφέροντος να δημιουργήσουμε ειδικά περίπτερα πληροφοριών με την τοποθέτηση και ειδικών οθονών αφής πλοήγησης και εικονικής πλοήγησης.

Η εικονική πλοήγηση θα «προκαλεί» τον επισκέπτη να κάνει και την «φυσική περιήγηση», επισημαίνει ο δήμαρχος Πλατανιά.

Η αξία της συγκεκριμένης συνεργασίας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε όλες τις έρευνες για τις επιλογές των τουριστών που τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται τα Χανιά ο πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Είναι ενδεικτικό ότι σε σχετική έρευνα που αφορά τον Νομό Χανίων, το 52% δήλωσε ότι επισκέπτεται μοναστήρια και εκκλησίες, ποσοστό 47% αρχαιολογικούς χώρους και 46% μουσεία.

The pink lagoon of Elafonissi

Η πράξη διασφαλίζεται από την κοινή για τους συμμετέχοντες Προγραμματική Σύμβαση, βάσει του Άρθρου 100 του Ν.3852/2010. Οι συμμετέχοντες (Φορείς Πρότασης) στοχεύουν στην από κοινού ανάδειξη ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής τους, αλλά και στην προώθηση δράσεων που στοχεύουν στην ενσωμάτωση της ευρύτερης στρατηγικής ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Κρήτης. Στην πράξη συμμετέχει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων με διακριτό, υποστηρικτικό ρόλο, ο οποίος αφορά την επιμέλεια και έγκριση του περιεχομένου των κειμένων για τους Αρχαιολογικούς χώρους –μνημεία – μουσεία που ανήκουν στη διοικητική – γεωγραφική δικαιοδοσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και περιλαμβάνονται στο φυσικό αντικείμενο της προτεινόμενης Πράξης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ