ΕΛΛΑΔΑ

Δραματική μείωση στους εμβολιασμούς των παιδιών λόγω κορονοϊού

Κατακόρυφη μείωση στους εμβολιασμούς των παιδιών καταγράφουν οι επιστήμονες, γεγονός που αποδίδεται στη πανδημία. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας Καθηγητής Παιδιατρικής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος μάλιστα σημειώνει ότι η πανδημία του κορονοϊού, έχει ως γνωστόν επηρεάσει πολλούς τομείς της κοινωνίας μας. Φαίνεται λοιπόν ότι μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων.

Ενδεικτικά, στο πρώτο lockdown (Μάρτιος – Απρίλιος 2020) ο βασικός εμβολιασμός ρουτίνας (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, ηπατίτιδα Β, Hib, πολιομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκος, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) ελαττώθηκε σημαντικά.

Στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 μηνών μόνον ποσοστό 20% εμβολιάστηκε.

Στα παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών και τους εφήβους, τα ποσοστά εμβολιασμού σχεδόν μηδενίστηκαν.

Μετά το πρώτο lockdown οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν εκ νέου να πραγματοποιούνται με την προτροπή των Παιδιάτρων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον Οκτώβριο 2020 οι εμβολιασμοί να αυξηθούν σημαντικά σε όλες τις ηλικίες, φτάνοντας σε ποσοστό 80%.

Όμως με το δεύτερο lockdown τον Νοέμβριο, τα ποσοστά των βασικών εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά κάτω των 18 μηνών μειώθηκαν και πάλι κατά 17-20%, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους μειώθηκαν κατά 40%.

Χαρακτηριστικές είναι οι εξής μειώσεις στα ποσοστά εμβολιασμών:

• Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (HPV)→μείωση εμβολιασμών κατά 40-45%,

• Μηνιγγίτιδα C →μείωση εμβολιασμών κατά 30-35%,

• Μηνιγγίτιδα Β →μείωση εμβολιασμών κατά 40% κλπ.

«Με άλλα λόγια έχει δημιουργηθεί ένα ανησυχητικό εμβολιαστικό κενό.

Στο τρίτο lockdown του Φεβρουαρίου 2021 τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν μηδενικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι το τείχος προστασίας (ανοσία αγέλης) στα παιδιά και εφήβους έχει σημαντικά ελαττωθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%» σημειώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ