ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Χαρδαλιάς: 6 στα 7 ενεργά κρούσματα σε 5 περιφέρειες -Οι «επικίνδυνοι» νομοί (λίστα)

Σε πέντε περιφέρειες βρίσκονται έξι στα εφτά ενεργά κρούσματα στη χώρα. Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης στο υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Από τα 16.617 ενεργά κρούσματα στην χώρα

-7.031 βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία.

-3.267 στην Αττική.

-1.777 στην Θεσσαλία.

-1.590 στην Ανατολική Μακεδονία -Θράκη.

-632 στη Δυτική Μακεδονία.

«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων βρίσκεται σε 5 από 13 περιφέρειες της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. Και πρόσθεσε ότι «το 66,4% βρίσκεται στα βόρεια τμήμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η Αττική, έχει μόλις το 19% των κρουσμάτων».

Αναφορικά με τους νομούς, ο υφυπουργός είπε ότι «υπάρχει προβληματισμός γιατί δεν υποχωρεί το επιδημιολογικό φορτίο σε έξι νομούς:

-Πέλλα

-Ημαθία

-Δράμα

-Ξάνθη

-Φλώρινα

-Πιερία

Παράλληλα τόνισε ότι παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο δέκα νομοί:

-Θεσσαλονίκη

-Γρεβενά

-Λάρισα

-Μαγνησία

-Χαλκιδική

-Κιλκίς

-Καρδίτσα

-Σερρών

-Τρίκαλα

-Καβάλα.

Παπαευαγγέλου: Μεταφορά από την εργασία στην οικογένεια

Τέλος, όπως είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, σε τρεις νομούς της χώρας υπάρχει αυξητική τάση στα κρούσματα κορωνοϊού. Πρόκειται για τους νομούς Πιερίας, Φθιώτιδας και Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, γενικότερα φαίνεται ότι «δεν πάει να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης και συνεχίζει να είναι μεγάλη η διασπορά». Το απέδωσε, δε, στην μεταφορά του ιού από τους εργασιακούς χώρους στην οικογένεια. «Εκεί που πάει να ηρεμήσει μια περιοχή, παρατηρείται σειρά κρουσμάτων σε εργασιακούς χώρους και στην συνέχεια ο ιός μεταφέρεται στην οικογένεια».

Παράλληλα η καθηγήτρια υποστήριξε ότι για μία ακόμη εβδομάδα παρατηρείται αύξηση της διάμεσης ηλικίας στα  49 χρόνια διάμεση ηλικία κρουσμάτων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ