ΚΡΗΤΗ Νομός Χανίων

Χανιά: Υπό κατάληψη το Μέγαρο Παπαδόπετρου για τα 50 χρόνια από το Πολυτεχνείο (φωτογραφίες)

Υπό κατάληψη τελεί σήμερα Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, το Μέγαρο Παπαδόπετρου από τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης για τα 50 χρόνια από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο.

Στις 6 απόγευμα οι φοιτητές θα συμμετέχουν και στη μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων.

Όπως ανέφεραν τα μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου Χανίων σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες: «Ο φοιτητικός μας σύλλογος τιμά τους αγώνιστες της εξέγερσης που έριξε τη Χούντα. Mέσα από την κατάληψη και την πορεία, μέσα από καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, τραγούδια της αντίστασης και της μεταπολίτευσης και ζωντανές συζητήσεις αναπαράγουμε τη συλλογική μνήμη. Πιάνουμε το νήμα από τους αγώνες του τότε και διεκδηκούμε τα αιτήματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου, που ακόμα και σήμερα μένουν αδικαίωτα. Το κλίμα που επικρατεί υπενθυμίζει σε όλους και όλες πως η φλόγα των αγώνων του λαού και της νεολαίας παραμένει ζωντανή μίσο αιώνα μετά.

Ο φοιτητικός μας σύλλογος όπως σε κάθε κατάληψη έχει αποφασίσει την δωρεάν σίτηση των φοιτητών στην λέσχη. Αυτό είναι προφανώς απαραίτητο ώστε κανείς φοιτητής να μην χρειαστεί να πληρώσει για να φάει την ημέρα εορτασμού του Πολυτεχνείου όπου μεταξύ άλλων το αίτημα για δωρεάν εκπαίδευση και φοιτητικές παροχές ήταν και παραμένει επίκαιρο.

Η στάση της διοίκησης είναι για άλλη μια φορά επιεικώς απαράδεκτη καθώς σε ανακοίνωση της λέει πως και σήμερα οι φοιτητές/ριες θα αναγκάζονται να πληρώνουν και ότι εάν αυτό δεν γίνει θα κλείσει την λέσχη. Πόσο πιο προκλητική να γίνει, παραμονές Πολυτεχνείου, η διοίκηση απειλόντας με αποκλεισμό από το φαί ακόμη και φοιτητές/ριες ακόμη και όσους μένουν στην εστία. Το θράσος μάλιστα συνεχίζεται λέγοντας πως το αίτημα για δωρεάν σίτηση αποπροσανατολίζει από το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η διοίκηση από ότι φαίνεται θέλει η ιδια να αμαυρώσει το νόημα της εξέγερσης εφόσον εναντιώνεται στις αποφάσεις των φοιτητών και των συλλόγων του με ξεκάθαρους εκβιασμούς. Θέλει να στρέψει τους φοιτητές/ριες ενάντια στις αποφάσεις των Γενικών τους συνελεύσεων.  Ακολουθεί πιστά τις πρακτικές της προηγούμενης διοίκησης Λαγουδάκη που πέρυσι πραγματοποιούσε τις ίδιες απειλές ενώ ας μην ξεχνάμε πως εξίσωνε τους φοιτητές που κάνουν κατάληψη όπως οι συνάδελφοι μας το 73 με φασίστικα στοιχεία. Οι φοιτητές σήμερα διασφαλίζουμε την δωρεάν σίτηση παρά τις προσπάθειες της διοίκησης για το αντίθετο.

Πέραν των απειλών της διοίκησης για κλείσιμο της λέσχης βλέπουμε ορισμένους καθηγητές να προχωρούν σε ηλεκτρονικά μαθήματα προσπαθώντας έτσι να «σπάσουν» την κατάληψη. Το να επιχειρείτε ‘’απεργοσπασία’’ πάνω στην κατάληψη του Πολυτεχνείου από μειοψηφία καθηγητών είναι το καλύτερο δώρο στους νοσταλγούς της Χούντας και της κυβέρνησης της ΝΔ που θέλουν με νύχια και με δόντια να ξεγράψουν το Πολυτεχνείο από την συνείδηση του λαού. Τα ηλεκτρονικά μαθήματα από όποιους επιχειρούνται πάνε κόντρα στις αποφάσεις του συλλόγου όσο κόντρα και στην ίδια την αμεσοδημοκρατική διαδικασία από την οποία αποφασίστικε η κατάληψη. Το σημαντικότερο είναι όμως πως αυτή η κίνηση έρχεται να σπιλώσει το ίδιο το Πολυτεχνείο και τα μυνήματα του, την αξία του στο σήμερα και τα διαχρονικά του αιτήματα για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, όλο τον χανιώτικο λαό και την νεολαία της πόλης να στηρίξει την κατάληψη που αποδεικνύει πως το Πολυτεχενίο ΖΕΙ 50 χρόνια μετά . Να προσέλθει στις δράσεις μας και να γίνει και ο ίδιος μέρος της ιστορίας των αγώνων του ελληνικού λαού. Κάλουμε αύριο στην κατάληψη στο κτίριο Παπαδοπέτρου να μεταφέρουμε το αγωνιστικό κλίμα στο κέντρο της πόλης και να το αγκαλιάσει ο χανιώτικος λαός από το πρωί.

Καλούμε όλο τον Χανιώτικο λαό στην αντικυβερνητική, αντιμπεριαλιστική πορεία στις 18:00 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς».

katalipsi
katalipsi
katalipsi
katalipsi
katalipsi

Πηγή: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ