Νομός Χανίων ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χανιά: Στο Αρχαιολογικό Μουσείο και την Οικία Βενιζέλου ο Μάνος Τσιτσιριδάκης

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μάνος Τσιτσιριδάκης επισκέφθηκε σήμερα το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και την Οικία-Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα. Ο κ. Τσιτσιριδάκης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα δύο μουσεία και να διαπιστώσει το επίπεδο των υποδομών προσβασιμότητας που παρέχουν σε ΑμεΑ και ειδικότερα σε άτομα με προβλήματα όρασης.

Στον κόσμο των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου και τις αρχαιολόγους Έφη Πρωτοπαπαδάκη και Χρύσα Μπούρμπου. Εξαιρετικά χρήσιμη ήταν η δίγλωσση ακουστική περιήγηση (ελληνικά-αγγλικά), που σύντομα θα είναι διαθέσιμη σε γαλλικά και γερμανικά, αλλά και στη νοηματική γλώσσα με τη βοήθεια ειδικής οθόνης), καθώς και τα πιστά αντίγραφα επιλεγμένων αντικειμένων από τη συλλογή του Μουσείου, που είναι σχεδιασμένα για άτομα με προβλήματα όρασης και συνοδεύονται από κείμενα σε γραφή Μπράιγ σε ελληνικά και αγγλικά. Ο κ. Τσιτσιριδάκης επισήμανε ότι «η προσβασιμότητα του Μουσείου και η δυνατότητά του να απευθύνεται συμπεριληπτικά και σε άτομα που μέχρι σήμερα ήταν αποκλεισμένα από πολιτιστικές δομές έγινε εφικτή, όπως εξάλλου και το Μουσείο στο σύνολό του, μέσα από την διαχρονική επιτυχημένη συνέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ελληνικού κράτους σε κεντρικό επίπεδο και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κρήτης». Επίσης, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε από τις αρχαιολόγους για την πρόθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων να σχεδιαστεί εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικά για άτομα με προβλήματα όρασης και εκδήλωσε τη διάθεση να συνεισφέρει στην υλοποίηση μέσα από την προσωπική του εμπειρία από αντίστοιχα προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την Οικία Βενιζέλου, όπου ξεναγήθηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Γιώργο Κουκουράκη και ενημερώθηκε για τις υφιστάμενες υποδομές προσβασιμότητας ΑμεΑ, για την ολοκληρωμένη ακουστική περιήγηση σε τέσσερις γλώσσες, καθώς και για τον σχεδιασμό νέων υποδομών ειδικά για άτομα με προβλήματα όρασης, οι οποίες θα τοποθετηθούν τους επόμενους μήνες στην ιστορική οικία στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Ψηφιακά μνημεία και τεκμήρια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο».

Ο Μάνος Τσιτσιριδάκης σημείωσε ότι επέλεξε να ολοκληρώσει τις προεκλογικές του επισκέψεις «από το πατρικό σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου, που έχει χαρακτηριστεί στέγη της ζωής του, από όπου πάντα αντλούσε δύναμη για την επαναστατική και πολιτική του πορεία. Τα μοναδικά εκθέματα του Μουσείου, από τις ιστορικές πένες υπογραφής των Συνθηκών Σεβρών και Λωζάννης μέχρι τα ματωμένα ρούχα από την εναντίον του δολοφονική απόπειρα στο Παρίσι, μας ταξιδεύουν νοερά στις πιο κρίσιμες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ενώ είναι πεποίθησή μου ότι η ζωή και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου πρέπει να αποτελούν πηγή διαχρονικής έμπνευσης και οδηγό για όλους όσοι μετέχουν στα κοινά».

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ