Νομός Χανίων

Χανιά: Μοιράζει 10.000 γιασεμιά και μπουκαμβίλιες ο Δήμος – Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ένα δρώμενο που γίνεται θεσμός για τα Χανιά, επαναλαμβάνει και φέτος ο Δήμος Χανίων στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Σε συνέχεια της περυσινής άκρως επιτυχημένης δράσης με το μοίρασμα χιλιάδων φυτών γιασεμί στο Ενετικό λιμάνι, φέτος ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με φορείς, υπηρεσίες, οργανώσεις και πολίτες, οργανώνει μία σειρά δραστηριοτήτων και δράσεων ευαισθητοποίησης, το Σάββατο, 10/06/2023 από τις 10:00 έως τις 14:00 εντός του εσωτερικού του πρώην Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Άι Γιάννη. Στο πλαίσιο αυτό οι δραστηριότητες θα ξεκινήσουν με το μοίρασμα 10.000 λουλουδιών (γιασεμί και μπουκαμβίλια) σε όσους παραβρεθούν, στην προσπάθεια να μοσχοβολήσει όλη η πόλη και να αφυπνίσουμε όλοι μας την περιβαλλοντική μας συνείδηση.

Πιο αναλυτικά, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Χανίων, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματά και τις δημοτικές υπηρεσίες, με την υποστήριξη από τοπικούς φορείς, σώματα ασφαλείας, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχολεία και φυσικά τους πολίτες, έχουν οργανώσει πολλές παράλληλες δράσεις και δραστηριότητες, με αρκετές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους, ενώ θα γνωρίσουμε καλύτερα τον νέο χώρο που απέκτησε ο Δήμος Χανίων και πρόκειται να δημιουργηθεί ένα τεράστιο και σύγχρονο αστικό πάρκο, στο πρ. Στρατόπεδο Μαρκοπούλου.

Θα επαναληφθεί και φέτος, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Χανίων, η δράση «Ενημερώνομαι – Προστατεύω το περιβάλλον και τη φύση», όπου οι μικροί φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν τον πυροσβεστικό εξοπλισμό από κοντά, ενώ οι πυροσβέστες θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για τις δασικές πυρκαγιές.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου και τα Γραφεία Φυσικής Αγωγής των Διευθύνσεων Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων, θα οργανωθούν μία σειρά από αθλήματα και αθλοπαιδιές (ποδόσφαιρο αλάνας, βόλεϊ, basketball 3x3, boccia, petange, badminton, κωπηλασία & krav maga κ.α.) και θα περιμένουν μικρούς και μεγάλους να παίξουν και να χαρούν τη φύση, ενώ θα υπάρχουν ξεχωριστές ποδηλατικές διαδρομές που οι συμμετέχοντες θα μπορούν να φέρουν το ποδήλατό τους και να εξερευνήσουν το Πάρκο.

Τέλος θα διεξάγονται παράλληλα, περιβαλλοντικές ενημερωτικές δράσεις, από όλους τους συνεργαζόμενους φορείς που συμμετέχουν στη γιορτή του Δήμου Χανίων, μεταξύ άλλων η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ), η Ecogenia, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Σχολείο Δάσους,  το Παράρτημα Χανίων του Λυκείου Ελληνίδων, το Varcities (Horizon 2020).

Ξεχωριστή θα είναι η συμμετοχή στις δράσεις από τα Οικολογικά και Αειφόρα Σχολεία του Δήμου Χανίων, αλλά και τα γειτονικά σχολεία πέριξ του πρώην Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, που θα παρουσιάσουν το δικό τους όραμα.

Η συμμετοχή στις δράσεις και τις δραστηριότητες θα είναι δωρεάν για μικρούς και μεγάλους, ενώ οι εκπλήξεις θα είναι πολλές. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει σύνθημα #BeatPlasticPolution και καλούνται όσοι παραβρεθούν να φέρουν μαζί το παγούρι πολλαπλών χρήσεων για να συμμετέχουν ενεργά στη δράση.

Σας περιμένουμε όλους το Σάββατο το πρωί, να μπούμε μέσα στο πρώην Στρατόπεδο Μαρκοπούλου και να το κάνουμε… το Πάρκο μας!ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ