ΑΓΡΟΤΙΚΑ Νομός Χανίων

Χανιά: Ημερίδα για ποιότητα και εμπορία ελαιολάδου – Βραβεύσεις ελαιοτριβείων

Ημερίδα με θέμα «Ποιότητα και Εμπορία Ελαιολάδου»  θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτο 13 Μαΐου στο ΜΑΙΧ στα Χανιά. Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας  θα πραγματοποιηθεί η απονομή των διακρίσεων του διαγωνισμού «Ποιότητας Ελαιολάδου Ελαιοτριβείων» 2022/23 που οργάνωσε ο ΣΕΔΗΚ

Το πρόγραμμα της ημερίδας, που οργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ, το ΓΕΩΤΕΕ Παρ.Κρητης, το Ινστιτούτο Ελιάς ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ.α. περιλαμβάνει εισηγήσεις για την ποιότητα του ελαιολάδου και τις ορθές πρακτικές διάθεσης, επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου και απονομή των βραβεύσεων του διαγωνισμού Ποιότητας Ελαιοτριβείων 2022/23.

Από τις δειγματοληψίες ελαιολάδου που έγιναν από επιτροπές από δεξαμενές ελαιοτριβείων 20 τόνων και άνω.

Βασικός στόχος της ημερίδας και του διαγωνισμού είναι η βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου περιοχών της Κρήτης, αλλα και η αξιοποίηση της με ορθές πρακτικές διάθεσης του ελαιολάδου.

Προκειμένου τα δείγματα που αξιολογηθήκαν να είναι αξιόπιστα και να αντιπροσωπεύουν την πραγματική ποιότητα που υπάρχει στις δεξαμενές των ελαιοτριβείων, τα δείγματα δεν σταλθήκαν από τους διαγωνιζόμενους όπως γίνεται σε άλλους διαγωνισμούς, αλλα λήφθηκαν από επιτροπές που συγκροτήθηκαν κατά περιοχές από υπάλληλους των ΔΑΟΚ, του ΣΕΔΗΚ και των Δήμων μέσα από δεξαμενές των ελαιοτριβείων τουλάχιστο 20 τόνων.

Οι αναλύσεις των χημικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών έγιναν στα διαπιστευμένα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτρ/κων και Αμπέλου στα Χανιά, ενώ οι αναλύσεις για ανίχνευση φυτοφαρμάκων έγιναν με αναλύσεις που έγιναν από το διαπιστευμένα ιδιωτικά εργαστήρια «ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ» στο Ρέθυμνο.

Στα ελαιόλαδα που διακριθήκαν για την υπεροχή τους στην ποιότητα ( χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά) θα απονεμηθούν από επίσημους, καλαίσθητες πλακέτες με την «Χρυσή, Αργυρή και Χάλκινη Μινωική Ελιά» και «Έπαινοι», Παράλληλα όμως θα απονεμηθούν για πρώτη φορά και πλακέτες με την «Πράσινη Μινωική Ελια» στα ελαιόλαδα τα οποία διαπιστώθηκαν πλήρως απαλλαγμένα από υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13-5-2023 και ώρα 10.30 έως 13.00 μπορούν να συμμετάσχουν έκτος από τους βραβευόμενους και τους συνοδούς τους, που έχουν προσκληθεί προσωπικά και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται, αρκεί να δηλώσουν την συμμετοχή τους τηλεφωνικά στο 28210 50800 ή στο e-mail: [email protected] μέχρι την Παρασκευή 12-5-23 ώρα 12.00.

Αυτό είναι απαραίτητο για οργανωτικούς λόγους, γιατί όπως έχουμε πληροφορηθεί, αρκετοί από του βραβευόμενους από τους Νόμους Λασιθίου και Ηρακλείου πρόκειται να προσέλθουν ομαδικά με Πούλμαν προκειμένου να συμμετάσχουν στην ημερίδα.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας

Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ):

Αίθουσα «Αριστοτέλης»

Σάββατο 13 Μαΐου 2023

10.00: Προσέλευση – Εγγραφές

10.30: Στόχοι και πρόγραμμα εκδήλωσης

Δρ. Νικ. Μιχελάκης

Χαιρετισμοί (Εκπρόσωποι Οργανωτών)

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Μαρινάκης- Μπαουράκης- Δασκαλάκη

11.15: Ποιότητα ελαιολάδου και παράγοντες που την επηρεάζουν.

Γεώρ. Καλαντζάκης- Δρ. Χημικός, Ερευνητής ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ- ΔΗΜΓΤΡΑ.

11.30: Ορθές πρακτικές διάθεσης ελαιολάδου χύμα και τυποποιημένου

Νικ. Μιχελάκης – Δρ. Γεωπόνος, Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ

11.45: Απονομή Βραβεύσεων διαγωνισμού ποιότητας ελαιοτριβείων

Δρ. Νικ. Μιχελάκης- Επίσημοι – Διακριθέντες

Απονέμονται οι βραβεύσεις των διακριθέντων αλφαβητικά από παρόντες επισήμους με παράλληλη προβολή των εγκαταστάσεων των βραβευόμενων

Οι βραβευόμενοι κατά την απονομή μπορούν να απευθύνουν χαιρετισμό 1’-2’

12.45: Επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου

Ελ. Μπαρμποπούλου, Γεωπόνος Msc & Αναστ. Παπαμανωλιουδάκη ΤΕ – Υπεύθυνες Οργανοληπτικής Αξιολόγησης ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

13.30: Συζήτηση –Ενημέρωση ΜΜΕ

14.00: Λήξη εκδήλωσης-ΚέρασμαΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ