ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Aπόστολος Κυριτσάκης: Τα μυστικά του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς

Ένας μοναδικός θησαυρός, η ελιά ταξίδεψε από τον Ελλαδικό χώρο σε ολόκληρη την Μεσόγειο και αποτελεί όχι μόνο βρώσιμο προϊόν, αλλά και θεραπευτικό μέσο. Για αυτό τον λόγο οι αρχαίοι την θεωρούσαν το δώρο των θεών στους ανθρώπους.

Έπειτα από μακροχρόνιες έρευνες διαπιστώνεται ότι οι φαινολικές ουσίες, που περιέχονται στο ελαιόλαδο και στον καρπό της ελιάς έχουν άμεση επίδραση σε ασθένειες όπως το Αλτσχάϊμερ.

Η πρώτη μελέτη σε εθελοντές, που ερεύνησε την ικανότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (EVOO) να καθυστερήσει την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάϊμερ απέδωσε συναρπαστικά αποτελέσματα. Δείχνει ότι μια μακροχρόνια δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο που περιέχει μέτρια έως μεγάλη ποσότητα φυσικών φαινολικών ενώσεων μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την νόσο του Αλτσχάϊμερ και να καθυστερήσει την ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI). Η εξασθένηση περιλαμβάνει  μείωση των δεξιοτήτων σκέψης και προβλήματα μνήμης, που συχνά είναι ένα βήμα στο δρόμο για την νόσο του Αλτσχάϊμερ ή άλλο είδος άνοιας. Οι Έλληνες ερευνητές, όπως ανέφερε ο Απόστολος Κυριτσάκης, ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Πανεπιστημίου, γνώριζαν από προηγούμενη έρευνα με 285 συμμετέχοντες, που διέτρεχαν υψηλό αγγειακό κίνδυνο ότι είχε αποτέλεσμα για όσους ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα έπειτα από 12 μήνες παρακολούθησης 60 ατόμων με MCI, διαπιστώθηκε καλύτερη απόδοση στις ομάδες θεραπείας που κατανάλωναν 50 ml ημερησίως εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου υψηλών ή μέτριων φαινολικών ενώσεων, σε σύγκριση με την ομάδα που απλώς ακολουθούσε την μεσογειακή διατροφή. Σημειώνεται ότι η παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου από άγουρες πράσινες ελιές αποδίδει υψηλά φαινολικά έλαια.

Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις  3 και 4 Ιουνίου παρουσιάστηκαν τα οφέλη του ελαιολάδου, ιδιαίτερα πρώιμης συγκομιδής και του καρπού της ελιάς. Οι Φαινόλες βασικό συστατικό του καρπού της ελιάς μεταβάλλονται κατά την διάρκεια της ωρίμανσης του. Οι φαινολικές ενώσεις είναι φυσικές ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτικά αποτελέσματα, καθώς και άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία, τονίζει ο κ. Κυριτσάκης.  Έως  ότου γίνει διαθέσιμο ένα φάρμακο για το Αλτσχάϊμερ, η παροχή σημαντικής ποσότητας ελαιολάδου σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση. θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξής της νόσου, ενώ δείχνει πως έχει άμεση επίδραση σε κάθε είδους ασθένειες άνοιας.

#pgnews

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ