ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ο καύσωνας απειλεί να “κάψει” τα αμπέλια

Μεγάλη αγωνία για τους αμπελοκαλλιεργητές της Κρήτης καθώς ο καύσωνας στο νησί που θα είναι και διαρκείας απειλεί τα αμπέλια που βρίσκονται σε ένα κρίσιμο στάδιο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ κ. Μύρωνας Χιλετζάκης οι παραγωγοί κάνουν το σταυρό τους καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες μπορεί να εξολοθρεύουν το δάκο στις ελιές αλλά θα κάνουν μεγάλη ζημιά στα αμπέλια.

Οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν σε ορισμένες περιοχές στην ενδοχώρα και νότια του νομού Ηρακλείου αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη τους 40-41 βαθμούς και αυτό σημαίνει ότι τα αμπέλια θα καούν και η φετινή παραγωγή θα καταστραφεί.

Το πλήγμα είπε θα είναι μεγάλο γενικότερα για τις καλλιέργειες καθώς ήδη από τις αρχές Μαίου ο πρώιμος καύσωνας κατέστρεψε τους ανθούς της ελιάς και φέτος η Κρήτη θα βγάλει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις περίπου 20.000 τόνους ελαιόλαδο ενώ το 2020 είχε φτάσει τους 70.000 χιλιάδες.

Παράλληλα είπε ότι πρέπει να αλλάξει και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ αφού προβλέπει αποζημιώσεις για τα αμπέλια όταν “καούν στους ¨40 βαθμούς ενώ εάν υποστούν ζημιές στους 38-39 δεν αποζημιώνονται.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ