ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Άποψη: Το τέλος των κυμάτων του κορωνοϊού

This undated transmission electron microscope image shows SARS-CoV-2, also known as novel coronavirus, the virus that causes COVID-19, isolated from a patient in the U.S. Virus particles are shown emerging from the surface of cells cultured in the lab. The spikes on the outer edge of the virus particles give coronaviruses their name, crown-like. NIAID-RML/Handout via REUTERS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT

Συνήθως ένα κύμα κρουσμάτων εξαλείφεται μετά την λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας της κοινότητας και εφόσον βέβαια υπάρχει καθολική τήρηση των μέτρων. Οι βασικοί λόγοι για να αρχίσει η υποχώρηση ενός κύματος στην περίπτωση της covid-19 είναι η φυσιολογική αντίδραση της κοινωνίας με την λήψη μέτρων ατομικής προστασίας και μέτρων ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού. Οπότε, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι μέρος μιας φυσιολογικής διαδικασίας που επιβαλλόταν να γίνει.  Το 1ο κύμα του περασμένου Μαρτίου του 2020 ολοκληρώθηκε ακολουθώντας μια αρμονική καμπανοιεδή καμπύλη. Τόσο η καταλληλότητα των μέτρων όσο και καθολική τους τήρηση εξάλειψαν το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Το 2ο  κύμα του περασμένου Αυγούστου, όπως δείχνει το διάγραμμα δεν εξαλείφθηκε. Λίγο πριν φτάσει στο τέλος ακολούθησε το 3ο κύμα το οποίο με εκθετική άνοδο κορυφώθηκε στα μέσα του Νοεμβρίου. Από τα μέσα Νοεμβρίου ξεκίνησε η καθοδική τάση των κρουσμάτων η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε, είτε επειδή τα μέτρα δεν ήταν κατάλληλα είτε επειδή δεν τηρήθηκαν σωστά και καθολικά από την κοινότητα. Το αποτέλεσμα ήταν η εμφάνιση ενός 4ου κύματος στα μέσα του Ιανουαρίου το οποίο χωρίς να έχει την εκθετική άνοδο του προηγούμενου κύματος κατάφερε να φτάσει στο ίδιο ύψος με το προηγούμενο κύμα.

Σχήμα 1: Η εξέλιξη των κρουσμάτων.

 

Αναλύοντας τα δεδομένα από αρχές Ιουνίου 2020, τα οποία περιλαμβάνουν το 2ο και το 3ο κύμα, είναι δυνατό να εκτιμήσουμε τον χρόνο στον οποίο το τρέχον 4ο κύμα θα κορυφωθεί και θα επιβραδυνθεί ώστε να ακολουθήσει την πορεία προς την μείωση των κρουσμάτων σε  πολύ χαμηλά διαχειρίσιμα επίπεδα. Οι μπλε διακεκομμένες καμπύλες στο σχήμα, δείχνουν το εύρος που μπορούν να κινηθούν τα ημερήσια κρούσματα το επόμενο διάστημα. Η συνεχόμενη κόκκινη καμπύλη δείχνει την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η οποία υπολογίζεται από ένα αλγόριθμο, που επεξεργάζεται τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων. Τα δεδομένα επεξεργάστηκαν και απεικονίστηκαν κατά μήκος καμπανοειδών καμπυλών που τα ημερήσια δεδομένα δημιουργήσαν μέχρι την 20/03/2021.

Η κορύφωση του τρέχοντος κύματος θα επιτευχθεί στο αρχές του Απριλίου. Η σημαντική ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων θα επέλθει τον Ιούλιο. Η ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων νωρίτερα ή αργότερα από τον Ιούλιο  θα  εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών, από την τήρηση των στοιχειωδών μέτρων έως ότου ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί. Η τήρηση των αποστάσεων, η αποφυγή συνωστισμών και η σωστή χρήση  της μάσκας θα είναι οι σημαντικοί παράγοντες μετά την άρση του απαγορευτικού ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα κρούσματα και να μην εμφανιστεί αργότερα άλλο κύμα.

Είναι σημαντικό να θυμίσουμε την υποδειγματική αντιμετώπιση του ιού από την Ιαπωνία η οποία δεν επέβαλε καθόλου απαγορευτικό, δεν έκλεισε ούτε θέατρα ούτε κινηματογράφους και ούτε την εστίαση. Αυτό το κατάφερε κυρίως επικεντρώνοντας στην ορθή χρήση της μάσκας στην τήρηση των αποστάσεων και στην αποφυγή των συνωστισμών.  Βεβαίως έχει μεγάλη σημασία οι πολίτες να προσέλθουν να εμβολιαστούν ώστε ο συνδυασμός των εμβολίων με την φυσική ανοσία αυτών που έχουν προσβληθεί από τον ιό,  να φθάσουν στο 70-75% ώστε να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης κατά τον Νοέμβριο.

Ο μη εμβολιασμός μέρους της κοινότητας σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές, ενδέχεται να  συντηρεί τα ημερήσια κρούσματα σε υψηλά επίπεδα. Επίσης ακόμα και σε περιοχές που εξαλείφθηκε ο ιός ενδέχεται να επανεμφανιστεί.

Η καθοδική πορεία της κόκκινης καμπύλης απεικονίζει την επιβράβευση των προσπαθειών της κοινωνίας για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού. Αποτελεί ένα  «μονοπάτι» ή ένα «οδηγό» που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογηθεί η αποδοτικότητα των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και η αποτελεσματικότητα της προσπάθειας που καταβάλει η κοινότητα.

Ατσαλάκης Γεώργιος  – Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Τσούμπρης Βασίλειος – Ερευνητής, Απόφοιτος Π.Κ.

Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων & Πρόβλεψης

#ΑΠΟΨΕΙΣ

#pgnews

 

 

 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ