ΚΡΗΤΗ

Αναταράξεις στην Κρήτη από την προσφυγή του Ρίχτερ στο ΕΔΔΑ – «Επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία»

Για κύκλους του βαθέως γερμανικού κράτους, που επιχειρούν να αλλάξουν την ιστορία της Ευρώπης κατά το δοκούν, έκανε εμμέσως λόγο ο συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Αριστομένης Συγγελάκης, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο 98,4 και τον Γιώργο Σαχίνη, με αφορμή την προσφυγή του συγγραφέα, ιστορικού και συμβούλου του πρώην Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, Χάινς Ρίχτερ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας, με αφορμή την ανάκληση του τίτλου του ως επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ειδικότερα, το neakriti.gr με αποκλειστικό ρεπορτάζ περιέγραψε τη συνολική προσπάθεια που έκανε ο ιστορικός και διδάσκων Πανεπιστημίου (όχι καθηγητής), Χάινς Ρίχτερ, να βρει “το δίκιο του”, με τον ίδιο να σπεύδει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και πιο συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η προσφυγή είναι κατά της Ελληνικής Πολιτείας, με το Συμβούλιο της Επικρατείας και με την απόφαση υπ’ αριθμόν 2571/2021 να αποδίδει δικαιοσύνη, αφαιρώντας του οριστικά τον τίτλο. Τι κρύβεται όμως πίσω από τη συνολική προσπάθεια του Γερμανού ιστορικού;

Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησαν να απαντήσουν οι καλεσμένοι στη χθεσινή ραδιοφωνική εκπομπή του Γιώργου Σαχίνη στον 98,4. Ο Γιώργος Σαχίνης, συνομιλώντας με τον κ. Συγγελάκη, του ζήτησε να αξιολογήσει τη συνολική δράση και στάση του Χάινς Ρίχτερ, με τον ίδιο να αναφέρει: «Ο κ. Ρίχτερ έρχεται να τραβήξει το σχοινί. Επιθυμεί να αλλάξει την απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης. Όταν ο ίδιος προέβη σε δηλώσεις επιεικώς απαράδεκτες για τους θεσμούς, τότε το Πανεπιστήμιο Κρήτης απέσυρε τον τιμητικό τίτλο. Και ο Ρίχτερ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τώρα προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, γιατί το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν τον θεωρεί ικανό προς βράβευση. Αυτό καταδεικνύει πόσο χαμηλά έχουν πέσει κάποιοι».

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης τού έδωσε τον ακαδημαϊκό τίτλο αρχικά. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου τού τον αφαίρεσε. Ο κ. Ρίχτερ πήγε στο ΣτΕ, όπου και απορρίφθηκε η προσφυγή του και τώρα ο κ. Ρίχτερ πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γιατί όμως ο κ. Ρίχτερ δείχνει τόσο αξιοζήλευτο πόθο για έναν ακαδημαϊκό τίτλο; Είναι βαθύτερο το ζήτημα; Γιατί επιθυμεί τον τίτλο να τον λάβει από ένα Πανεπιστήμιο όπως είναι εκείνο της Κρήτης;

Όπως εξηγεί ο κ. Συγγελάκης, η προσφυγή αυτή πρέπει να ενταχθεί σε μια συνολική προσπάθεια που κάνει το γερμανικό κράτος τα τελευταία χρόνια να επαναπροσδιορίσει την ιστορία. Ή αλλιώς να την αναθεωρήσει με τον δικό της τρόπο.

Ο κ. Συγγελάκης εξηγεί: «Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Και μόνο το γεγονός ότι το περιβόητο βιβλίο, που στα Γερμανικά είχε τον τίτλο “Η άλωση της Κρήτης” και είχε κυκλοφορήσει το 2011, πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Υπάρχουν κύκλοι του βαθέως γερμανικού κράτους που δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με την ιστορία της Κατοχής και δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με το γεγονός πως η Ελλάδα και η Κρήτη έκαναν δύσκολη τη ζωή των Γερμανών από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα της Κατοχής. Υπάρχουν κύκλοι του γερμανικού κράτους όπου, ογδόντα χρόνια μετά, ο αγώνας συνεχίζεται, κλιμακώνεται. Γι’ αυτό υπάρχουν και τα λεγόμενα αναθεωρημένα προγράμματα σπουδών, που επιχειρούν κάποιοι να τα βάλουν στα σχολεία. Έχει κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες το γερμανικό κράτος να βάλει στα σχολεία το περιβόητο βιβλίο “Μνήμες από την Κατοχή” στην Ελλάδα. Επί χρόνια προσπαθεί να πάρει άδεια. Δεν έχει γίνει κατορθωτό γιατί δε συμφιλιώνεται το γερμανικό κράτος με την ιστορία και πως θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλος τις γερμανικές οφειλές. Έχουν θορυβηθεί πως και η Πολωνία μπαίνει στο παιχνίδι. Ο Ρίχτερ αποτελεί ένα πρόσωπο επαίσχυντο και σύμβολο της προσπάθειας να πλαστογραφηθεί η ιστορία μας».

Φαίνεται όμως πως η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που ζητάει αποζημιώσεις για την περίοδο που το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ βρισκόταν στην εξουσία, με τη Γερμανία να κρατάει σε όλες τις χώρες κοινή στάση. Στις 3 Ιανουαρίου του 2023, το Βερολίνο γνωστοποίησε την απόρριψη της πολωνικής ρηματικής διακοίνωσης για τις πολεμικές επανορθώσεις, ενώ είναι άξιο αναφοράς πως η Γερμανία προσέφυγε και πάλι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στις 29 Απριλίου 2022, ζητώντας να διαπιστωθεί ότι η Ιταλία εξακολουθεί να παραβιάζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Γερμανίας σε ετεροδικία (δικαιοδοτική ασυλία και ασυλία εκτέλεσης), επιτρέποντας την αναγκαστική εκτέλεση κατά των περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην ιταλική επικράτεια. Μέχρι και τη δεδομένη στιγμή, το Διεθνές Δικαστήριο βρίσκεται σε συζητήσεις μεταξύ των δύο κρατών και έχει θέσει χρονοδιάγραμμα, όπου θα κατατεθούν οι όποιοι ισχυρισμοί.

“Πυρά” Στεφάνου

Την άποψή του για τον Χάινς Ρίχτερ κατέθεσε και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου, ο οποίος εξαπέλυσε “πυρά” προς πολλές πλευρές, τόσο προς το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης όσο και προς την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Είναι ο σημαντικότερος τίτλος που πήρε ποτέ ο κ. Ρίχτερ, αυτός του επίτιμου διδάκτορα, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, πριν ανακληθεί. Ουδέποτε ήταν καθηγητής ο κ. Ρίχτερ (άλλο το ότι ήταν διδάσκων) πανεπιστημίου. Σας είχα πληροφορήσει για το ακαδημαϊκό ποιόν του κυρίου. Ας όψονται η Προεδρία της Δημοκρατίας που τον τίμησε με παράσημο το 2000 και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, που ομόφωνα και επιστημονικά επιπόλαια του έδωσαν τον τίτλο (έχετε δει τα πρακτικά; Κάποιοι μετέπειτα φωνασκούντες τον ψήφισαν “εκ των προτέρων και a priori”). Εκεί έγκειται το μεγάλο πρόβλημα. Τα πονήματά του ήταν γνωστά. Τον Ιούνιο του 2011 τα είχε παρουσιάσει στην Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών στο Ιστορικό Μουσείο.

Η Σύγκλητος δεν του απένειμε τον τίτλο. Με τον νόμο Διαμαντοπούλου η Σύγκλητος και ο πρύτανης δεν είχαν αρμοδιότητα επικύρωσης της απόφασης του τμήματος. Ούτε για τον τίτλο επίτιμου διδακτορικού, ούτε αυτόν του ομότιμου καθηγητή. Ο πρύτανης τότε, εγώ, δεν παρευρεθήκαμε στην τελετή αναγόρευσής του. Η Σύγκλητος, που του αφαίρεσε τον τίτλο, τον αφαίρεσε για άλλους λόγους και πιο συγκεκριμένα για επίθεση με δηλώσεις του στην ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι για τις απαράδεκτες απόψεις του».

«Θα ζητήσει λεφτά και από πάνω;»

Ορατό είναι το σενάριο να δοθεί αποζημίωση στον Χάινς Ρίχτερ σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επιδοκιμάσει την προσφυγή του, ενώ είναι εύλογο πως μια ενδεχόμενη θετική απόφαση θα πυροδοτήσει αρνητικά σχόλια για τη χώρα μας. Αυτό υποστήριξε στον 98,4 η Χριστίνα Σταμούλη, η οποία είναι νομικός-υπεύθυνη του αρχείου του αείμνηστου νομάρχη Βοιωτίας Γιάννη Σταμούλη.

«Η κίνηση Ρίχτερ και όσων τον συμβουλεύουν δεν έχει να κάνει με τη διεκδίκηση ότι έχασε στο πλαίσιο του ελληνικού ακαδημαϊκού συστήματος. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Εάν και εφόσον πετύχει μια θετική απόφαση “παραβίασης των δικαιωμάτων του”, αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει μια καινούργια επικοινωνιακή έκρηξη ότι οι Έλληνες είναι κακοί κ.λπ. Και βεβαίως, εδραιώνει μια δυνατότητα να ζητήσει αποζημίωση γιατί προσβλήθηκε το συγκεκριμένο ανθρώπινο δικαίωμά του», είπε η κ. Σταμούλη.

Το ερώτημα είναι άμεσο: Θα ζητήσει λεφτά και από πάνω; Η κ. Σταμούλη υπογράμμισε: «Έχει σημασία το τι ζητάει. Η διαδικασία προσφυγής του δεν είναι πρωτόγνωρη. Το πόσο γρήγορη ήταν δεν μπορώ να το κρίνω. Πρέπει να δούμε τι λέει η προσφυγή του… Εγώ, από την εμπειρία μου από τις υποθέσεις ευρωπαϊκών υποθέσεων, νομίζω ότι μάλλον πρόκειται για μια απλή προσφυγή», είπε η κ. Σταμούλη.

 

Πηγή: neakriti.gr




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ