Γεύση - Ψυχαγωγία

8 μπύρες με άρωμα Κρήτης! Από την Κίσαμο μέχρι το Ηράκλειο

Η μπύρα είναι η ευχαρίστηση της στιγμής, το στιγμιότυπο της παρέας, της ξεκούρασης, του γλεντιού, μα πάνω απ’ όλα της απόλαυσης. Η Κρήτη φημίζεται για τα τοπικά προϊόντα της και ένα εξ αυτών είναι και η μπύρα. Βρήκαμε τις τοπικές, αυτές που κρύβουν «ιστορίες», αυτές που ξεκίνησαν ως ιδέα της παρέας και κατέληξαν σε τραπέζια σε στιγμές απόλαυσης. Γιατί το σημαντικότερο, εκτός από μία καλή μπύρα, είναι να βλέπεις το όνειρό σου να κατακτά τη θέση που του αξίζει στην καθημερινότητα.

BLACK SHEEP – Απαστερίωτη, Αφιλτράριστη και Ιδιαίτερη

“Μια φορά κι ένα καιρό”. Κάπως έτσι ξεκινούν τα παραμύθια, κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία του Μιχάλη και της Ορελής που αποφάσισαν να φτιάξουν μία μπύρα διαφορετική από τις άλλες, χρησιμοποιώντας προϊόντα τοπικών επιχειρήσεων. Έτσι, γεννήθηκε το δικό τους “παραμύθι” με την “Black Sheep” που έχει εξελιχθεί σε μία όμορφη ιστορία ξεχωριστών ιδεών και γεύσεων. Η αγάπη τους για τον καλό καφέ τους έφεραν στο Kross Coffee Roasters όπου αναζήτησαν έμπνευση στα αρώματα καφέ για τη Breakfast Stout μπύρα τους, ενώ απευθύνθηκαν στους τοπικούς ΜΥΛΟΥΣ ΚΡΗΤΗΣ για τη βρώμη, ώστε να δώσουν το τοπικό συστατικό στην ξεχωριστή τους ιδέα. “Μα, μπύρα με καφέ;”, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος. Εδώ ακριβώς έρχεται το ξεχωριστό του πράγματος. Μία μπύρα με νότες καφέ, σοκολάτας, καβουρδισμένων βυνών και καραμέλας που δημιουργούν πολλαπλές “εκρήξεις” στον ουρανίσκο και πιστοποιούν τη διαφορετικότητα του “Black Sheep”.

NOTOS BREWERY – Τα όνειρα χωράνε παντού

Εμπνευστές της ιδέας για το πρώτο ανεξάρτητο μικροζυθοποιείο της πόλης του Ηρακλείου, είναι οι Αντώνης Ταμπακάκης, Γιώργος Νερολαδάκης, Κώστας Βερίγος και Λάμπρος Πετσαλάκης. Τους τέσσερις ενώνει μια αδερφική φιλία 20 χρόνων, η αγάπη για τον τόπο στον οποίο γεννήθηκαν και φυσικά το πάθος για την μπύρα. Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, “το ζυθοποιείο μας μπορεί να είναι μικρό, αλλά με μπόλικη προσωπική εργασία και μεράκι, κατάφερε να στεγάσει όλο μας τον εξοπλισμό σε μόλις 140 τετραγωνικά. Το μόνο που δεν μπορεί να χωρέσει είναι το πάθος μας και την αγάπη μας για την ποιοτική craft μπύρα”…

LYRA BEER – Η μπύρα που «ακούγεται» παντού

Η εμπειρία του εξωτερικού και η αγάπη και το πάθος για τις μπύρες, έφεραν την Μεσογειακή Μικροζυθοποιϊα Κρήτης τον Αύγουστο του 2015 στο Καστέλλι Κισάμου του Νομού Χανίων. Ο Χάρης Μαραγκουδάκης εμφιάλωσε την πρώτη απαστερίωτη και αφιλτράριστη μπύρα με το εμπορικό σήμα «LYRA» και διάρκεια ζωής τεσσάρων περίπου μηνών. Πρόκειται για μια Golden Ale, αποτελούμενη από 5,8% Αλκοόλ σε συσκευασία 330ml, η οποία παράγεται με Ελληνικές Βύνες, ενώ στην ετικέτα η λύρα, το παραδοσιακό μουσικό όργανο της Κρήτης, δεσπόζει και της δίνει τη διαφορετικότητα άλλων προϊόντων. Η LYRA δεν “παίζει” μόνο στην Κρήτη, αφού στην πορεία των ετών έφτασε να έχει παρουσία σε περισσότερα από 400 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

CRETAN BREWERY – Με όραμα από τα Χανιά

Ο Γιάννης Λιονάκης, Μηχανολόγος–Μηχανικός, σε ηλικία 37 ετών, πήρε την απόφαση να δημιουργήσει, στον τόπο του, την πρώτη μικροζυθοποιία στον Νομό Χανίων, με το όραμα να καταφέρει να προσφέρει στους Χανιώτες και τους επισκέπτες του Νομού, μία φρέσκια, φυσική και γευστική μπύρα, κάτι που θεωρούσε ότι έλειπε από την κρητική αγορά. Η Κρητική Ζυθοποιία, με έδρα το Ζουνάκι του Δήμου Πλατανιά, είναι η πρώτη μικροζυθοποιία στο Νομό Χανίων και από το 2007 παράγει την πρώτη χανιώτικη μπύρα, την Χάρμα. Η πρώτη είναι η ξανθιά, η Χάρμα Unfiltered Lager, η δεύτερη η μαύρη, η Χάρμα Dunkel και η τρίτη η εποχιακή, η Χάρμα Pale Lager.

ΣΟΛΟ – Κάνει διεθνή καριέρα

Με καταγωγή από την Καλλιθέα Ηρακλείου όπου βρίσκεται το επισκέψιμο ζυθοποιείο της, η Σόλο είναι μία μπύρα που έχει καταφέρει να βγει και εκτός Κρήτης, με διεθνείς συνεργασίες και διακρίσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο. Δύο Κρητικοί, ο Νικόλας Λουκάκης και ο Κωστής Σταυρακάκης, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τον διεθνούς φήμης Νορβηγό ζυθοποιό Kjetil Jikiun για να δημιουργήσουν το 2015 το πρώτο brandcraft μπύρας στο Ηράκλειο που σύντομα εξελίχθηκε σε μία από τις καλύτερες ελληνικές ζυθοποιίες, η καλύτερη σύμφωνα με την παγκόσμια πλατφόρμα βαθμολόγησης του Untappd. Το 2019 η Σόλο εξαπλασίασε την παραγωγή της, ενώ το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο craftGin με άρωμα Κρήτης. Μετά από 4 χρόνια πειραματισμών, ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει προσεχώς στη διεθνή αγορά ένα naturalorangewine από τις Κρητικές ποικιλίες αμπέλου, Βιδιανό και Πλυτό.

ΚΑSTA – Οικογενειακή υπόθεση

Θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας, ένα case study και σίγουρα πρόκειται για πραγματική ιστορία που αποδεικνύει ότι αν υπάρχει η γνώση και το μεράκι όλα μπορούν να γίνουν. Ο Κωνσταντίνος Αντωνακάκης (Βιολόγος-MSc) και η σύζυγός του Άννα Τζανή (Φαρμακοποιός-MSc) ανοίγουν μία μικρή επιχείρηση στο κέντρο του Ηρακλείου με σκοπό την παραγωγή μπύρας που θα γίνει τρόπος ζωής. Η εμπειρία του εξωτερικού που αποκόμισαν και οι δύο στο παρελθόν, αποτέλεσε οδηγό για την πορεία που θα διέγραφαν. Το εργαστήρι με τον τίτλο “ΚΑSTA” υλοποιήθηκε εφέτος, έχει ήδη ξεκινήσει η παραγωγή και πώληση 4 ειδών μπύρας και ταυτόχρονα ετοιμάζεται και ειδικός χώρος για το κοινό. Σε αυτόν, το όνειρο των επικεφαλής είναι οι λάτρεις του καλού ζύθου και της γαστρονομίας να δημιουργήσουν ένα χώρο που θα αποτελέσει τρόπος ζωής και θα εντρυφήσει τον κόσμο στη νοοτροπία της καλής και ξεχωριστής μπύρας. Η “ΚΑSTA” σημαίνει οικογένεια κι αν αναρωτιέστε πώς προέκυψε η σχετική ονομασία, οι στόχοι και τα όνειρα του Κωνσταντίνου και της Άννας είναι η απάντηση. Η μπύρα φέρνει “ζυμώσεις”.

BRINK’S – Φρέσκια, Ρεθυμνιακή και βιολογική

Η Brink’s μάς έρχεται από το Ρέθυμνο: η Brink’s Ξανθιά και η Brink’s Μαύρη. Πρόκειται για δύο πρώτες βιολογικές μπύρες στην Ελλάδα, αφιλτράριστες, απαστερίωτες με πλούσια γεύση. Παράγονται από την Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία ΑΒΕΕ, η οποία λειτουργεί από το 1998. Κι αν τα πρώτα χρόνια η κλασική γραφειοκρατία της Ελλάδας έφερε τις σχετικές καθυστερήσεις και αποτέλεσε “τροχοπέδη” στα όνειρα των ιδρυτών, από το 2001 κι έπειτα άρχισε το “χτίσιμο”, το οποίο λίγα χρόνια αργότερα έφερε την μπύρα στην Κύπρο και την Δανία, ακόμα και στο… τραπέζι της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία το 2005 γιόρτασε τα γενέθλιά της με τη Ρεθυμνιακή Μπύρα. Ε, δεν το λες και λίγο. Σήμερα, μία εικοσαετία μετά το πρώτο “λιθαράκι”, η επιχείρηση έχει μεγαλώσει, τα σχέδια για το μέλλον δεν σταματούν και ταυτόχρονα οι επικεφαλής ελπίζουν ότι θα αλλάξει ο νόμος περί της ονομασίας προέλευσης ώστε το όνομα “Ρεθυμνιακή” να επιστρέψει στην ετικέτα.

LAFKAS BREWERY – Μία φορά κι ένα καιρό…

Ένα love story που εξελίχθηκε σε μία μπύρα στην Κρήτη. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το 2011 ένας νέος Έλληνας φοιτητής Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών επισκέφτηκε το Βέλγιο για να μάθει περισσότερα σχετικά με το αγαπημένο του ποτό, τη μπύρα. Εκεί θα γνωρίσει μια νεαρή Βελγίδα η οποία θα αναλάβει να τον μυήσει στο μαγικό κόσμο της βελγικής ζυθοποιίας. Πέντε χρόνια αργότερα καταλήγουν να ζουν μαζί στην Κρήτη και αποφασίζουν να φτιάξουν τη δική τους ελληνο-βελγική μπύρα. Αποτέλεσμα η αρωματική, αφιλτράριστη, απαστερίωτη και θολή, Triple Hop Pale Ale. Μία μπύρα που συναντά την κρητική παράδοση με τη… βελγική πινελιά.

ΠΗΓΗ: cretalive.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ