Γεύση - Ψυχαγωγία

Ζυγούρι στο φούρνο

Πολλές φορές με ρωτάτε τι είναι το ζυγούρι; Ποια η διαφορά στο αρνί και το κατσίκι; Τι θα πρέπει να ζητάμε από το χασάπη μας;

Για να γνωρίζετε λοιπόν τι είναι το καθένα αλλά και τις ορολογίες που πολλές φορές μας μπερδεύουν πάμε να δούμε τι είναι το κάθε ένα.
Να πούμε καταρχάς ότι το κατσίκι περιέχει λιγότερο λίπος από το πρόβατο για αυτό και έχει πιο έντονη και βαριά γεύση. Διαφέρουν οι ονομασίες τους ανάλογα με την ηλικία του ζώου.

Γάλακτος: Είναι το πρόβατο ή το κατσίκι έως 2 μηνών
Αρνί: Πρόβατο έως 8 μηνών
Ζυγούρι: Πρόβατο 8-14 μηνών που δεν έχει τεκνοποιήσει ακόμα
Κριάρια: Τα ώριμα αρσενικά πρόβατα
Προβατίνες: Τα ώριμα θηλυκά πρόβατα
Κατσίκι: κατσίκι μέχρι 8 μηνών
Γίδα: κατσίκι από 1 έτους και πάνω

Πάμε όμως σήμερα να απολαύσουμε ένα υπέροχο ζυγούρι μαλακό και νόστιμο που θα σας ενθουσιάσει.

Υλικά:
  • 1,5 – 2 κιλά ζυγούρι
  • 8 μεγάλες πατάτες
  • 2 ώριμες ντομάτες ή 1 συσκευασία ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές στακοβούτυρο ή πρόβειο βούτυρο
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • Ρίγανη ή θυμάρι
  • Αλάτι πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε το ζυγούρι και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Τοποθετούμε το κομμάτι το κρέας μας σε ένα σε μια γάστρα ή ταψί και πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.

 τοποθετούμε το ζυγούρι στο ταψί
τοποθετούμε το ζυγούρι στο ταψί

Κόβουμε τις πατάτες σε με μεγάλα κομμάτια και ρίχνουμε το χυμό από το λεμόνι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ρίγανη. Στρώνουμε τις πατάτες στο ταψί γύρο από το ζυγούρι.

Ρίχνουμε τις ντομάτες ξυσμένες πάνω από το ζυγούρι και τις πατάτες, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε μια κούπα νερό και τοποθετούμε σε διάφορα σημεία το βούτυρο.

 

τοποθετούμε στο ταψί τις πατάτες με το ζυγούρι και προσθέτουμε ντομάτα
τοποθετούμε στο ταψί τις πατάτες με το ζυγούρι και προσθέτουμε ντομάτα

Σκεπάζουμε τη γάστρα ή το ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς για 2 ώρες. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε για αλλά 20 λεπτά περίπου να ροδίσει.

Καλή επιτυχία!!!

ζυγούρι στο φούρνο
ζυγούρι στο φούρνο

Το όνομα μου είναι Νεκταρία Κοκκινάκη, είμαι food blogger, ζω και εργάζομαι στο Ηράκλειο αλλά η καταγωγή μου είναι από το Καβούσι του νόμου Λασιθίου.

Η αγάπη μου για τη μαγειρική και κυρίως την παραδοσιακή Κρητική κουζίνα με έκαναν να αποκτήσω ένα χόμπι, να καταγράφω συνταγές από γιαγιάδες  και να κρατώ σαν θησαυρό παλιά τετράδια μαγειρικής τους (όσα τουλάχιστον μου εμπιστεύτηκαν). Συνταγές ξεχασμένες, συνταγές στην αυθεντική τους παραδοσιακή μορφή.  Ήθελα λοιπόν όλες αυτές οι συνταγές & οι ιστορίες να μην ξεχαστούν γιατί θεωρώ ότι είναι η παράδοση μας, ο πολιτισμός μας, οι ρίζες μας.

Έτσι μέσα από την σελίδα μου kritikes-geuseis.gr μοιράζομαι καθημερινά αγαπημένες κυρίως παραδοσιακές συνταγές με τις ιστορίες τους.

Και πλέον μέσα από το e-kriti.gr  θα μοιραζόμαστε μαζί σας κάθε Δευτέρα και Παρασκευή ταξίδια γεύσεων στην παράδοση του τόπου μας!

Θα χαρώ να σας έχω συνοδοιπόρους σε αυτό το γευστικό ταξίδι!

Νεκταρία Κοκκινάκη 

Facebook: Νεκταρία Κοκκινάκη – Κρητικές Γεύσεις

Instagram: Nektaria Kokkinaki

YouTube: Κρητικές Γεύσεις




ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ