Νομός Χανίων ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Xανιά: «Η ψηφιακή κάρτα εργασίας επεκτείνεται, αναμορφώνοντας λειτουργικά τις εργασιακές σχέσεις στην Αγορά»

Σήμερα, το Επιμελητήριο Χανίων και ο Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Χανίων διοργάνωσαν από κοινού στην έδρα της Επιχειρηματικής Κοινότητας και με μαζική συμμετοχή των μελών τους, το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο, στο πλαίσιο της προσφοράς πολυδιάστατου προγράμματος κοινών – δωρεάν διοργανώσεων συστηματικής και σύγχρονης ενημέρωσης με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών πανελλήνιας εμβέλειας.

Η πρώτη ημερίδα είχε θέμα την «Ψηφιακή κάρτα εργασίας – Εξελίξεις, χρονοδιαγράμματα και θέματα εφαρμογής» με κεντρικό εισηγητή τον Νικόλαο Φραγκιαδάκη, καταξιωμένο λογιστή φοροτεχνικό Α’ τάξης, ο οποίος ανέλυσε το τρέχον νομικό πλαίσιο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Ταυτόχρονα, παρουσίασε τα κρισιμότερα ζητήματα και τα προβλήματα εφαρμογής, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης από τις επιχειρήσεις. Στο τέλος, απαντήθηκαν οι ερωτήσεις.

Το μέτρο κάλυπτε μέχρι σήμερα περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους, ήδη από το καλοκαίρι του 2022, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται ήδη στις τράπεζες και στα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, ενώ, από το 2023, ξεκίνησε η εφαρμογή της στις ασφαλιστικές εταιρίες και τις εταιρίες παροχής ιδιωτικής προστασίας (security), ενώ επεκτάθηκε και στις ΔΕΚΟ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εντάσσονται υποχρεωτικά στο επεκτεινόμενο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας περίπου 100.000 νέες επιχειρήσεις και 600.000 εργαζόμενοι που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα (βάσει ΚΑΔ) στον κλάδο της βιομηχανίας, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα (βάσει ΚΑΔ) στον κλάδο του λιανεμπορίου (εξαιρούνται όσες δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, στα πετρελαιοειδή και στα ορυχεία). Για τους συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις που αφορούν στην εφαρμογή του Συστήματος Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας i) για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας από την 1η Απριλίου 2024 και ii) για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανεμπορίου από την 2α Μαΐου 2024 iii) για αμφότερους τους ανωτέρω κλάδους με αριθμό εργαζομένων που δεν υπερβαίνει τους 10 από την 13η Μαΐου 2024. Για περισσότερες πληροφορίες: https://psifiakikarta.gov.gr/

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, τόνισε: «Σε μια από τις πιο δύσκολες φάσεις για την Επιχειρηματικότητα των Χανίων στην εξεύρεση εργατικού δυναμικού, καλούμαστε να αλλάξουμε ριζικά και ψηφιακά το μηχανισμό λειτουργίας των καταγραφής των εργαζομένων μας απέναντι στην Πολιτεία. Αναμφίβολα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Χανιώτικων επιχειρήσεων και η ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού αποτελούν στρατηγική προτεραιότητά μας, καθώς είμαστε αντίθετοι στην αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία. Οφείλει όμως να υπάρχει από τον κρατικό μηχανισμό η ανάλογη ευελιξία για τη μείωση του δυσβάσταχτου πλέον λειτουργικού μας κόστους, όπως και της προβληματικής γραφειοκρατίας εις βάρος των επιχειρήσεών μας. Προκειμένου να ανταποκριθεί κάθε επιχείρηση στην ψηφιακή κάρτα εργασίας θα απαιτηθούν πόροι για την υποστήριξή της, αναγκαίος έλεγχος της επάρκειας των τεχνολογικών δυνατοτήτων της, η εκπαίδευση του προσωπικού, και, σε πολλές περιπτώσεις, η αναθεώρηση του υφισταμένου πλαισίου των εργασιακών σχέσεών της. Πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στις επιχειρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή υλοποίηση του μέτρου».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Χανίων, κα Μαρίνα Σαριδάκη, σημείωσε: «Τα νέα δεδομένα επιβάλλουν την εκπαίδευση και προσαρμογή τόσο των επιχειρηματιών όσο και των λογιστών τους σε αυτά. Παρά το ότι έχει δοθεί διορία μέχρι την επιβολή κυρώσεων, καλό θα είναι οι επιχειρήσεις να προμηθευτούν άμεσα ένα πρόγραμμα ψηφιακών καρτών και διασύνδεσης με την ΕΡΓΑΝΗ 2, ώστε εργοδότες και εργαζόμενοι να έχουν το χρόνο να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις, χωρίς το φόβο των προστίμων. Αυτός ο χρόνος είναι επίσης απαραίτητος και για τους συνεργάτες λογιστές, προκειμένου να ελεγχθεί η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και η σωστή απεικόνιση των δεδομένων».ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ