ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληρωμές φόρων με ένα «κλικ» από το κινητό – Τι αλλάζει στην εξυπηρέτηση του πολίτη

Τα νέα ψηφιακά εργαλεία που φέρνει σε εφαρμογή η AAΔΕ, παρουσιάζονται έτοιμα για να αλλάξουν την καθημερινότητα σε εκατομμύρια φορολογούμενους, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Σύντομα η ΑΑΔΕ θα θέσει σε λειτουργία ειδικές εφαρμογές, άμεσα προσβάσιμες από τα κινητά τηλέφωνα, που θα αφορούν σε φορολογικές υπηρεσίες. Σε αυτές τις εφαρμογές θα μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν φόρους, όπως ακριβώς γίνεται και για λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ή ΔΕΚΟ.

Με αυτή τη νέα πραγματικότητα, ανά πάσα στιγμή ένας φορολογούμενους θα μπορεί να έχει μαζί του κάθε έγγραφο της εφορίας, όπως για παράδειγμα το τελευταίο εκκαθαριστικό της φορολογικής του δήλωσης.

Μάλιστα, σε αυτές τις εφαρμογές για κινητά, θα δίνεται η δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου και δελτίου αποστολής από το κινητό, κάνοντας ακόμα πιο εύκολη τη ζωή στους επαγγελματίες.

Μετά από τεχνικές -και όχι μόνο- δυσκολίες, η ψηφιοποίηση όλων των φορολογικών διαδικασιών μπαίνει στην τελική ευθεία, με την υλοποίηση του σχεδίου να παίρνει σύντομα «σάρκα και οστά».

Συγκεκριμένα, ο αχεδιασμός της ΑΑΔΕ στοχεύει σε παρεμβάσεις, όπως:

-Ειδική εφαρμογή στο κινητό για φορολογικές υπηρεσίες (πληρωμή φόρων, εξατομικευμένες ενημερώσεις και alerts, wallet με σημαντικά φορολογικά έγγραφα).
-Δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου και δελτίου αποστολής από το κινητό.

-Αναλυτικές ψηφιακές βεβαιώσεις μητρώου με QR.
-Εξουσιοδοτήσεις προσβάσεων στις εφαρμογές.
-Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 σε δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων.
-Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων.

Υπενθυμίζεται και άλλη μια καινοτομία της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την οποία,  η Αρχή θα προσυμπληρώσει τις δηλώσεις για περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενους με εισοδήματα μόνο από μισθούς-συντάξεις, και με ένα απλό «κλικ» από τους υπόχρεους οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ