ΚΡΗΤΗ Νομός Χανίων

Xανιά: Δημοτικό κοινωνικό πλυντήριο – Παρουσιάστηκε η νέα κοινωνική δομή

Μία νέα κοινωνική δομή, που θα εξυπηρετεί πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού δημιουργήθηκε στην πόλη των Χανίων. Πρόκειται για το δημοτικό κοινωνικό πλυντήριο, το οποίο μάλιστα σύμφωνα με την αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής είναι το πρώτο που ως σταθερή δημοτική δομή θα λειτουργεί στην Ελλάδα.

Η νέα δομή παρουσιάστηκε σήμερα από τον δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη και την αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής του δήμου Ελένη Ζερβουδάκη, ενώ στην παρουσίαση παρόντες ήταν και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να ενισχυθεί το δίκτυο των κοινωνικών δομών της πόλης.

Το δημοτικό κοινωνικό πλυντήριο στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, σε ένα σύγχρονο χώρο ειδικά μελετημένο για τις υπηρεσίες του δήμου, και η δημιουργία του έγινε πράξη με χρηματοδότηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, την συνδρομή επιχειρηματιών της πόλης, αλλά και με ίδιους πόρους του δήμου.

Διαθέτει 4 σύγχρονα πλυντήρια και στεγνωτήρια, καθώς και άλλες υποδομές και όπως τόνισε κατά την παρουσίαση η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη, «η ιδέα για την λειτουργία της δομής «γεννήθηκε», πριν από 10 μήνες.

Σύμφωνα με την ίδια, με την δημιουργία του κοινωνικού πλυντηρίου καλύπτεται ένα κενό που υπήρχε στο δίκτυο κοινωνικής φροντίδας του δήμου.

Όπως επεσήμανε, «ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία της δομής, χρηματοδοτώντας το σύνολο του εξοπλισμού του κοινωνικού πλυντηρίου».

Την ενίσχυση των υποδομών που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού προανήγγειλε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης επισημαίνοντας ότι, «η λειτουργία του δημοτικού πλυντηρίου δείχνει ότι ο κάθε δήμος μπορεί να οραματίζεται και να υλοποιεί πράγματα δημιουργώντας ένα πλαίσιο με το οποίο γίνεται καλύτερη η ζωή όσων έχουν ανάγκες».

Ο κ.Σημανδηράκης έκανε γνωστό ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο για την δημιουργία μιας μεγάλης δομής που θα καλύπτει το ζήτημα των αστέγων και άλλων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας του δήμου.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης επεσήμανε την ανάγκη επέκτασης των δομών πρόνοιας της πόλης λέγοντας ότι «όλοι μας δίνουμε ένα μεγάλο βάρος σε τέτοιες πρωτοβουλίες».

Από την πλευρά του ο τέως δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας χαρακτήρισε την λειτουργία της δομής ως ένα σημαντικό βήμα από τον δήμο.

Όπως είπε «είναι μια δομή που πρέπει να στηριχθεί από το σύνολο της κοινωνίας».

Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας «Πρωτοβουλία Πολιτών, Πρώτα ο Ανθρωπος», Γιάννης Σαρρής τόνισε ότι, «μέσα από τέτοιες δομές ο δήμος υλοποιεί μια υποχρέωση προς την κοινωνία που αφορά την στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαράλαμπος Λουτσέτης δήλωσε ότι,«η συγκεκριμένη υποδομή είναι ένα σημαντικό βήμα, μια καλή πρώτη αρχή, μια καλή υποδομή, ωστόσο απαιτούνται και άλλα βήματα για την στήριξη ευάλωτων ομάδων».

Για τη στελέχωση του Κοινωνικού Πλυντηρίου του δήμου Χανίων αξιοποιήθηκε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και έγιναν προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ επικουρικά θα απασχολούνται εκ περιτροπής εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Την Δευτέρα 1η Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι διαδικασίες για την χρήση της δομής από τους δικαιούχους ωφελούμενους.

#pressgreeceΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ