ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Ο κορωνοϊός δεν επηρέασε τις τιμές των ακινήτων

Σταθερές παραμένουν οι τιμές μίσθωσης των ακινήτων στην Ανατολική Κρήτη, παρά τις ανατροπές που έχει πυροδοτήσει η υγειονομική κρίση. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο σε ακίνητα 15 ετίας στα μεγάλα αστικά Κέντρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα αλλά και σε Ηράκλειο και Άγιο Νικόλαο, όπως επιβεβαιώνει η πρόεδρος των Κτηματομεσιτών Ανατολικής Κρήτης Αρτέμιδα Μαυράκη, παραμένουν ανεπηρέαστες εδώ και ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας.

Οι κτηματομεσιτικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μια παραδοξότητα τις ημέρες του covid στην αγορά μίσθωσης των οικιστικών ακινήτων και αυτό διότι φαίνεται να ακυρώνεται στην πράξη ο νόμος της αγοράς περί προσφοράς και ζήτησης.

Η μείωση στη ζήτηση φοιτητικής στέγης, καθώς η τηλεκπαίδευση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κρατά τους φοιτητές στις οικογενειακές τους εστίες και όχι στην “αποδήμηση” σε άλλες περιοχές, καθώς και τα άδεια διαμερίσματα Airbnb εξαιτίας της πτώσης του τουριστικού ρεύματος, αυξάνουν τη διαθεσιμότητα ακινήτων. Ωστόσο, αυτή η διαθεσιμότητα δεν αντανακλάται στη μείωση των μισθωμάτων.

Βέβαια, στην εξίσωση πρέπει να μπει και το “φρένο” που έχει βάλει η πανδημία στην οικοδομική δραστηριότητα, οπότε δεν διευρύνεται ο κύκλος των διαμερισμάτων προς ενοικίαση.

Όπως σημειώνει η κ Μαυράκη, στην τοπική αγορά, στις τιμές των φοιτητικών σπιτιών έχει σημειωθεί μια μείωση της τάξεως του 10% ενώ τα διαμερίσματα που απευθύνονται σε εργαζόμενους και οικογένειες- δηλαδή από 70 έως 90 τμ -εξακολουθούν να συνδυάζονται με τις τιμές που ίσχυαν και προ της πανδημίας.

Σταθερές εξαιτίας της πανδημίας παραμένουν οι τιμές μίσθωσης ακινήτων από 70 τ.μ. έως 110 τ.μ. στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E-Real Estates.

Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς,  “η πορεία των τιμών μίσθωσης οικιστικών ακινήτων αλλά και το σύνολο της κτηματαγοράς θα καθοριστούν από την παράταση του lockdown και τυχόν όρων που θα επιβληθούν μετά την άρση του σε συνάρτηση με την εικόνα της «πραγματικής» οικονομίας, τους δείκτες ανεργίας, τη διαθεσιμότητα και ευκολία δανεισμού, τα αναπτυξιακά μέτρα, το φορολογικό καθεστώς, τα μέτρα στήριξης των υφιστάμενων επενδυτών και προσέλκυσης νέων, το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων για την εργασία τους και τα εισοδήματά τους αλλά και την εν γένει εσωτερική και εξωτερική σταθερότητα της χώρας μας”.

#pressgreeceΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ