Νομός Χανίων

Xανιά: Δεν υπάρχει πρόβλημα υποσιτισμού στο σχολείο… χωρίς κυλικείο

Δεν τίθεται ζήτημα υποσιτισμού των μαθητών του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων διευκρινίζει η Ένωση Γονέων, ενώ η διεύθυνση και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων διαβεβαιώνουν ότι οι όποιες ανάγκες μαθητών που προέρχονται από οικογένειες με βιοποριστικό πρόβλημα καλύπτονται από χορηγίες και εθελοντές «χωρίς τυμπανοκρουσίες».

Το σχολείο- “ανοιχτή αγκαλιά”, που βρέθηκε στην επικαιρότητα μιας και είναι το μοναδικό χωρίς κυλικείο και χωρίς λίστες για αγορά σχολικών ειδών, παρέχει κάθε βοήθεια στους μαθητές του, ενώ δεν είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα “Σχολικά Γεύματα”, καθώς δεν υπήρξε σχετικό αίτημα.

Λίγες ημέρες μετά τον σάλο που προκάλεσε η ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μέλους της ομάδας που προσέφερε σχολικά είδη στο σχολείο, οι εκπρόσωποι της σχολικής κοινότητας θέλησαν ουσιαστικά να αποκαταστήσουν την πραγματικότητα, βάζοντας τέλος σε σχόλια που θίγουν την αξιοπρέπεια οικογενειών μαθητών με οικονομικό πρόβλημα. Θέση πήρε και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διά του προϊσταμένου της κ. Μανόλη Μηλιαράκη, εξηγώντας πως δεν υπήρξε ανάγκη για ένταξη του σχολείου στο πρόγραμμα σίτισης “Σχολικά Γεύματα”, στο οποίο έχουν ενταχθεί περίπου 1.000 σχολεία στην επικράτεια, προφανώς επειδή οι ανάγκες των μαθητών καλύπτονται.

«Το 7ο Δημοτικό Σχολείο δεν είχε υπαχθεί στο πρόγραμμα. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά, όμως, ότι με ενέργειες του διευθυντή και μέσα από χορηγίες δίνεται ένα ικανοποιητικό κολατσιό που θα ζήλευαν και άλλα παιδιά, χρόνια τώρα, στο συγκεκριμένο σχολείο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλιαράκης.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο Κρήτης, στο πρόγραμμα σίτισης του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο “Σχολικά Γεύματα”, που υλοποιείται από το υπουργείο Παιδείας, έχουν ενταχθεί μόνο σχολεία του Ηρακλείου. Τα σχετικά αιτήματα υποβάλλουν οι Δήμοι μετά από διερεύνηση των πραγματικών αναγκών των οικογενειών.

Η Ένωση Γονέων Χανίων σε ανακοίνωσή της κάνει σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα υποσιτισμού μαθητών του 7ου Δημοτικού Σχολείου: «Όλα τα παιδιά λαμβάνουν κανονικά τόσο το προάριστο, όσο και εκείνα που μένουν στο ολοήμερο κανονικό γεύμα. Στο εν λόγω σχολείο φοιτούν από πολύ παλιά αρκετά παιδιά χαμηλού οικονομικού επιπέδου, γι’ αυτό και πάντα γίνονταν ενέργειες τόσο από τον Σύλλογο Γονέων, τους εκπαιδευτικούς αλλά και χορηγούς, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται τόσο το δεκατιανό, όσο και το γεύμα».

Σεβασμός και διακριτικότητα

Την ίδια στιγμή, η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου τονίζουν ότι, σε συνεργασία με φορείς της πόλης, λύνουν χωρίς τυμπανοκρουσίες τα τυχόν βιοποριστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οικογένειες μαθητών του.

«Επειδή κρίνουμε ότι ο εθελοντισμός, η προσφορά και η φιλανθρωπία θα πρέπει να διακρίνονται από σεβασμό και διακριτικότητα προς τα πρόσωπα που δέχονται τη βοήθεια και να μην έχει άλλους στόχους ή σκοπούς, αποφασίσαμε ότι ο τρόπος που θα δεχόμαστε την όποια προσφορά να γίνεται μέσω του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων, που έχει καλύτερη εικόνα των αναγκών όλων των σχολείων», υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση.

Στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων φοιτούν μόλις 93 μαθητές, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά προσφύγων, μεταναστών και Ρομά. Αυτό που προβληματίζει τη Διεύθυνση του Σχολείου είναι η διαρροή Ελλήνων μαθητών προς άλλα σχολεία.

ΠΗΓΗ: neakriti.grΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ