ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Νομός Χανίων

Xανιά: 2,8 εκατ. ευρώ για ηλεκτρονικές υπηρεσίες Πολιτισμού – Τουρισμού στο Δημόσιο

Έντεκα έργα προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ – Ε.Π Κρήτη 2014-2020 για την προώθηση Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών στους τομείς Πολιτισμού – Τουρισμού σε φορείς του Δημόσιου τομέα.

Στόχος της ένταξης των νέων έργων ήταν η βελτίωση των λειτουργιών του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα μέσω:

1) Της εφαρμογής ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών που επηρεάζουν την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας όπως η διαχείριση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς (e-culture) και του τουριστικού δυναμικού (e-tourism).

2) Της ανάπτυξης νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών στους παραπάνω αναφερόμενους τομείς.

Να σημειωθεί ότι δύο από τα έντεκα έργα, εντάχθηκαν στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της πόλης των Χανίων.

Τα 11 έργα είναι:

 1. Αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ για την ανάδειξη του τουριστικού και πολιτιστικού πλούτου της Π.Ε. Χανίων.
 2. Ψηφιακές διαδρομές στην Κρήτη του Ελευθερίου Βενιζέλου.
 3. Ψηφιακές εφαρμογές Πολιτισμού μέσω των οπτικοακουστικών θησαυρών της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου.
 4. Ψηφιακές δράσεις προβολής του αρχαιολογικού χώρου της Απτέρας.
 5. Δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών ψηφιακής προβολής για την πόλη του Ρεθύμνου.
 6. Διαδρομές στη νεώτερη πολιστική κληρονομιά της Κρήτης, με τη χρήση καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ.
 7. Καινοτόμες δράσεις ψηφιακής προβολής και εξωστρέφειας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.
 8. Ψηφιακός οδηγός περιήγησης στο Ανάκτορο της Κνωσού και στον αρχαιολογικό πλούτο του Ηρακλείου.
 9. Καινοτόμες εφαρμογές ΤΠΕ και χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς με στόχο την Εξωστρέφεια και την ανάδειξη των Ψηφιακών Πολιτιστικών Πόρων της Περιφέρειας Κρήτης.
 10. Ψηφιακές υπηρεσίες προβολής και διαχείρισης πολιτιστικών χώρων και δράσεων του Δήμου Χανίων.
 11. Καινοτόμες τεχνολογίες εικονικής περιήγησης και προβολής για την ανάδειξη μνημείων Παλαιάς Πόλης του Δήμου Χανίων.

Τα παραπάνω έργα υλοποιούνται από τους Δήμους Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Χανίων και Ηρακλείου, το Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, καθώς και η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων.

Στα Χανιά

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ αναφερθήκαμε στο έργο: “Καινοτόμες τεχνολογίες εικονικής περιήγησης και προβολής για την ανάδειξη μνημείων Παλαιάς Πόλης του Δήμου Χανίων”.

Σήμερα παρουσιάζουμε το έργο: “Ψηφιακές υπηρεσίες προβολής και διαχείρισης πολιτιστικών χώρων και δράσεων του Δήμου Χανίων”, συνολικού προϋπολογισμού 140.888,80 ευρώ.

Η προτεινόμενη πράξη στοχεύει στην αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την ενιαία προβολή και διαχείριση πολιτιστικών χώρων και δράσεων  του Δήμου Χανίων.

Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός διαδικτυακού πληροφοριακού συστήματος που θα υποστηρίζει την κοινή προβολή και διαχείριση των χώρων και των δράσεων πολιτισμού του Δήμου Χανίων και των νομικών του προσώπων εντός περιοχής ΒΑΑ.

Ειδικότερα η πράξη αποσκοπεί στην:

α) Ενιαία προβολή και διαχείριση των πολιτιστικών χώρων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, την υποβολή αιτημάτων για χρήση των χώρων πολιτισμού και την ανάδειξη  της αυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Χανίων (πχ παραδοσιακά επαγγέλματα)μέσω ενός διαδικτυακού πληροφοριακού συστήματος.

β) Προβολή του περιεχομένου του διαδικτυακού  πληροφοριακού συστήματος πολιτισμού σε ειδικές οθόνες  σε επιλεγμένα σημεία της πόλης προς ενημέρωση το κοινού (κατοίκους – επισκέπτες) για τα τρέχοντα πολιτιστικά δρώμενα (ψηφιακή σήμανση).

γ) Προβολή πολιτιστικών εκδηλώσεων με ζωντανή ψηφιακή μετάδοση μέσω διαδικτύου (Live streaming) και διαδικτυακή αρχειοθέτηση τους για μελλοντική παρακολούθηση.

δ) Ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Δημοτικής Πινακοθήκης μέσω ψηφιακών υπηρεσιών και για εκπαιδευτικούς σκόπους (ψηφιακή προβολή μόνιμης συλλογής σε οθόνες, Διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ