ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Βρετανία: Οι ειδικοί χτυπούν «καμπανάκι» για τις ενέσεις αδυνατίσματος – Έχουν συνδεθεί με 20 θανάτους

Ενέσεις αδυνατίσματος, όπως το Ozempic και το Wegovy έχουν συνδεθεί με 20 θανάτους στη Βρετανία, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για την επικινδυνότητα των σκευασμάτων που πωλούνται μέσω διαδικτύου.

Ένα από τα θύματα ήταν ηλικίας 30 ετών και καμία από τις 20 «επίμαχες» περιπτώσεις θανάτου που σημειώθηκαν από το 2019 και μετά, δεν έχει αποδειχθεί ότι προκλήθηκε άμεσα από τις ενέσεις απώλειας βάρους που θεωρούνται «game changer» στο αδυνάτισμα. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι υγείας παραδέχονται ότι υπάρχει «μια υποψία» ότι μπορεί να ευθύνονται.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν σήμερα τους Βρετανούς να μην αγοράζουν σεμαγλουτίδη, το ισχυρό συστατικό που κρύβεται πίσω από τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους των ενέσεων αδυνατίσματος, μέσω του διαδικτύου. Οι fake εκδόσεις των «εμβολίων» αδυνατίσματος που πωλούνται έως και 325 ευρώ έχουν αφήσει ασθενείς να παλεύουν για τη ζωή τους σε κώμα, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Ο Tam Fry, πρόεδρος του βρετανικού Εθνικού Φόρουμ Παχυσαρκίας, δήλωσε στη MailOnline ότι «η τελευταία γενιά ισχυρών νέων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας είναι θαυμάσια όταν χρησιμοποιούνται όπως συνιστάται». «Η κατάχρησή τους από ανθρώπους που τα αγοράζουν είτε χωρίς συνταγή είτε μέσω διαδικτύου απλώς για να χάσουν βάρος και χωρίς συνταγή ειδικού, θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο – και ο κίνδυνος αυτός μπορεί να είναι μοιραίος» πρόσθεσε.

«Αν θέλετε απλώς να χάσετε μερικά κιλά, είτε παραμείνετε στη δίαιτα που προτιμάτε είτε απλώς μην τρώτε τόσο πολύ. Αυτό θα είναι πολύ πιο ασφαλές» σημείωσε ο Fry.

Σε οκτώ περιπτώσεις, τα αίτια θανάτου καταγράφηκαν ως «απροσδιόριστα» στον Οργανισμό Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), ενώ τέσσερις θάνατοι αποδόθηκαν σε καρδιακή ανακοπή. Άλλες αιτίες θανάτου ήταν η υπερβολική δόση, ο καρκίνος, ακόμη και η αυτοκτονία. Σε μία περίπτωση, ο θάνατος αποδόθηκε στην κετοναιμία, γνωστή και ως κέτωση, όταν το σώμα καίει λίπος για ενέργεια αντί για γλυκόζη.

Από τους 20 θανάτους, οι 13 περιπτώσεις ήταν άνδρες ασθενείς, ενώ πέντε θύματα ήταν 70 ετών. Σε καμία από τις περιπτώσεις, δεν αποδείχθηκε ότι αποδείχθηκε ότι οφειλόταν στη σεμαγλουτίδη.

Οι game changer ενέσεις αδυνατίσματος, όπως το Ozempic και το Wegovy, τις οποίες έχουν αναδείξει προσωπικότητες όπως ο Ίλον Μασκ και ο Τζέρεμι Κλάρκσον, αποδεδειγμένα βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν έως και 2 κιλά. Η βρετανική κυβέρνηση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail, σχεδιάζουν να χορηγήσουν το φάρμακο σε εκατομμύρια υπέρβαρους Βρετανούς για να μειώσουν τον προϋπολογισμό υγείας της χώρας. Επίσης, δεν αποκλείεται η χορήγηση των ενέσεων αδυνατίσματος και στα παιδιά.

Η σεμαγλουτίδη της Novo Nordisk -που επίσης κυκλοφορεί με την ονομασία Rybelsus- ξεγελά τον εγκέφαλο ώστε να νομίζει ότι είναι χορτάτος, μειώνοντας κατά συνέπεια την όρεξη και σταματώντας τους χρήστες από την υπερκατανάλωση τροφής. Όπως κάθε φάρμακο, οι ενέσεις αδυνατίσματος μπορεί να έχουν γνωστές παρενέργειες που ποικίλλουν τόσο σε συχνότητα όσο και σε σοβαρότητα, όπως ναυτία, δυσκοιλιότητα, διάρροια, κόπωση, πόνο στο στομάχι, πονοκεφάλους και ζάλη. Ορισμένοι ασθενείς έχουν επίσης υποστεί τριχόπτωση κατά τη διάρκεια της λήψης τους. Ορισμένες αντίπαλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επισημάνει ότι με τα εμβόλια αδυνατίσματος δεν σημειώνεται μονο απώλεια βάρους αλλά και μυϊκής μάζας.

Οι υπεύθυνοι για την υγεία ερευνούν επίσης τα εν λόγω σκευάσματα για το ενδεχόμενο αύξησης του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου.  Η MailOnline διαπίστωσε ότι πάνω από 7.200 σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες της σεμαγλουτίδης έχουν καταγραφεί από την MHRA από τότε που εμφανίστηκε στο προσκήνιο και εγκαινίασε μια νέα εποχή στον πόλεμο κατά της παχυσαρκίας.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ