ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές (φωτογραφίες)

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές χθες, Δευτέρα 03 Ιουλίου 2023, που εξασφάλισαν μια έδρα στη Βουλή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να τους εύχεται «καλή δύναμη» μετά την ολοκλήρωση της τελετής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα και συνομίλησε με όλους σχεδόν τους βουλευτές της ΝΔ. Συναντήθηκε, μάλιστα, στον διάδρομο της ολομέλειας και με τον Νίκο Ανδρουλάκη, την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έμπαινε στην αίθουσα, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να έχουν τυπική χειραψία.

Ορκωμοσία - Βουλή

Στις 11:00, μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας και ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας θέση στο πρώτο έδρανο, δίπλα στην Όλγα Γεροβασιλη και τον Σωκράτη Φάμελλο

Της συνεδρίασης προήδρευσε ο Α’ Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, τον οποίο συνεπικουρούν τέσσερις προσωρινοί Γραμματείς – οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων. Ο κ. Κακλαμάνης ξεκίνησε τη διαδικασία διαβάζοντας τις επιστολές των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το ποιες έδρες επιλέγουν.

Ορκωμοσία - Βουλή

Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος μπήκε στην αίθουσα της ολομέλειας στις 11:15 το πρωί χαιρετώντας δια χειραψίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, που κάθεται στο ακριβώς δίπλα έδρανο από αυτό του πρωθυπουργού.

Οι βουλευτές έδωσαν και τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι «Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Ορκωμοσία - Βουλή

Στο Κοράνι ορκίστηκαν οι μουσουλμάνοι βουλευτές, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με τον πολιτικό όρκο που έδωσαν, όσοι βουλευτές το ήθελαν. Από τα υπουργικά έδρανα ορκίστηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές.

κορανι - ορκωμοσια

Περίπου 10 λεπτά πριν τις 11 έφτασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ λίγα λεπτά αργότερα στη Βουλή, προσήλθε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ορκωμοσία - Βουλή

(Η Ντόρα Μπακογιάννη σε χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα)

 

Νωρίτερα είχαν φτάσει οι Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Δημήτρης Νατσιός.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ