Εκδρομές - Ταξίδια

Βγάζουν “φτερά” οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων

Οι αεροπορικές εταιρίες αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια για τους καταναλωτές εφέτος, καθώς η χωρητικότητα παραμένει περιορισμένη, κυρίως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις παραδόσεις της Boeing, ενώ ταυτόχρονα η ζήτηση για τις θέσεις αυτές συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με το Reuters, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) αναμένει αύξηση των καθαρών κερδών κατά 15% για τις αεροπορικές εταιρίες της Βόρειας Αμερικής, ενώ οι Ευρωπαίοι αερομεταφορείς αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές κατά 12% φέτος. Mε βάση τα στοιχεία της ένωσης, η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια αυξήθηκε παγκοσμίως κατά 10,4% το 2024, έναντι του 2023. Προέβλεψε δε, ότι φέτος θα σημειωθεί αύξηση 8%.

Τόσο η Boeing, όσο και η Airbus δυσκολεύονται να παραδώσουν εγκαίρως αεροσκάφη, δημιουργώντας προκλήσεις, καθώς η ζήτηση για ταξίδια συνεχίζει να αυξάνεται χωρίς τον απαραίτητο αριθμό αεροσκαφών, που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν αυτή την ανάπτυξη.

Μόνο η Boeing έχει καθυστερημένες παραδόσεις 5.500 αεροσκαφών. Ωστόσο, μόλις διπλασίασε τον αριθμό των παραδόσεών της τον Ιανουάριο, παραδίδοντας 44 αεροσκάφη σε αεροπορικές εταιρίες τον πρώτο μήνα του έτους. Τον Ιανουάριο του 2024 είχε παραδώσει, μόλις 25 αεροσκάφη.

Στην Ευρώπη, οι αερομεταφορείς έχουν το 10% του στόλου τους ανενεργό λόγω προβλημάτων συντήρησης και επισκευής, σύμφωνα με την εταιρεία ταξιδιωτικών δεδομένων OAG. Η Turkish Airlines -η οποία έχει περίπου το 17% του στόλου της εκτός λειτουργίας- μείωσε τη χωρητικότητά της κατά 19% το τρέχον τρίμηνο, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, οδηγώντας σε άλμα 25% στους μέσους ναύλους της.

Η Ryanair, τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε καλύτερα από το αναμενόμενο κέρδη κατά το τρίμηνο του Δεκεμβρίου, λόγω της βελτιωμένης τιμολογιακής της δύναμης. Ο διευθύνων σύμβουλος Michael O’Leary δήλωσε ότι η περιορισμένη χωρητικότητα στην Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει τις τιμές στα εισιτήρια το καλοκαίρι.

Οι αναλυτές της Bernstein εκτιμούν ότι η ετήσια αύξηση της χωρητικότητας των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων υπολείπεται κατά πολύ της αύξησης της ταξιδιωτικής ζήτησης. Αυτό το αποκάλεσαν ως “την πιο ενθαρρυντική ρύθμιση του κλάδου εδώ και δεκαετίες”.

Στόχος η κερδοφορία και στο βάθος οι δασμοί Trump

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες ελπίζουν σε ένα καλύτερο 2025 αφού το 2024 αμαυρώθηκε από τα αυξανόμενα κόστη και τη γεωπολιτική αστάθεια.

Ο John Grant, ανώτερος αναλυτής στην OAG, είπε ότι οι υψηλότερες τιμές στα εισιτήρια θα μεταφραστούν σε βελτιωμένα αποτελέσματα για τις περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες το τρίμηνο που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, που ιστορικά αποτελεί το πιο αδύναμο τρίμηνό τους.

“Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν αυξήσει τις μέσες τιμές πώλησης”, είπε ο κ. Grant.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η μετατόπιση της εστίασης από το μερίδιο αγοράς στην κερδοφορία ώθησε τους αερομεταφορείς να τα σχέδια ανάπτυξής τους. Αυτό σηματοδοτεί μια ανατροπή σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, όταν μια υπερβολική προσφορά θέσεων πυροδότησε έναν πόλεμο στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, βλάπτοντας τα κέρδη.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αύξηση των θέσεων θα επιβραδυνθεί φέτος όσο ποτέ άλλοτε εδώ και μια δεκαετία.

Υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδύνει τη ζήτηση για ταξίδια και να αυξήσει ταυτόχρονα τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων: Οι δασμοί του προέδρου Trump, οι οποίοι θα προκαλούσαν έναν εμπορικό πόλεμο.

Ο Daniel McKenzie, αναλυτής της Seaport Research Partners, δήλωσε στο Reuters ότι πιστεύει ότι οι δασμοί είναι ένας “μακροσκοπικός μπαλαντέρ” για την αεροπορική βιομηχανία. “Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι αρνητικοί για τη ζήτηση”, επισήμανε ο κ. McKenzie.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ